Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Depresyondan Korunmak İçin Balık Yiyin (https://www.forumaski.com/genel-saglik/167212-depresyondan-korunmak-icin-balik-yiyin.html)

Behice 16.09.2015 10:55

Depresyondan Korunmak İçin Balık Yiyin
 
Depresyondan Korunmak İçin Balık Yiyin

Yapılan araştırmalara göre, çok balık yemek depresyona karşı koruma sağlıyor.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Balık tüketimi ile ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen 26 farklı araştırmayı analiz eden Çinli uzmanlar, çok balık yemenin depresyona karşı koruma sağladığı sonucuna vardı. Toplam 150 bin kişinin katıldığı araştırmaların incelendiği çalışmada, çok balık yiyenlerin depresyon riskinin yüzde 17 azaldığını gösterdi. Uzmanlar bu durumu balıktaki yağ asitlerinin çeşitli açılardan beyin faaliyetleri için önemli olmasıyla açıklıyor.

Epidomoloji ve Kamu Sağlığı Günlüğü adlı bilimsel yayında yer alan çalışmayı gerçekleştiren Çinli uzmanlar, balık tüketimi ile depresyon arasındaki ilişkiyle ilgili çok sayıda araştırma yapıldığını ancak bunlardan karmaşık sonuçlar alındığını vurguladı. Çinli bilim insanları farklı araştırma türlerini incelediğinde, çok balık yemenin depresyona karşı koruyucu etkisinin sadece Avrupa'da yapılan çalışmalarda alındığını fark ettiler. Bunun sebebi anlaşılamadı. Uzmanlar daha sonra konuyla ilgili 2001'den bu yana yapılan tüm araştırma verilerini derlediler ve yaptıkları hesaplar sonucu, hem erkeklerde hem de kadınlarda balık yemekle depresyon arasında güçlü bir ilişki olduğunu gördüler.

Balık tüketiminin depresyona etkisi
Olası bir açıklama, balıktaki Omega 3 yağ asitlerinin depresyonda rol oynadığı düşünülen beyindeki dopamin ve serotonin kimyasalları açısından önemli olması.

Bir başka açıklama da çok balık yiyenlerin genel olarak sağlıklı beslendikleri için ruh sağlıklarının da daha iyi olması. Qingdao Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dongfeng Zhang, "Yüksek oranda balık tüketimi depresyonun ilk aşamalarında durdurulmasında faydalı olabilir. Bu ilişkinin balığın türüyle değişip değişmediğini görmek için daha fazla araştırma yapılması gerek" dedi.

Türkiye'de balık tüketimi düşük
Türk halkı omega-3 kaynağı balığı yeterince tüketmiyor. ABD, Kanada ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde kişi başı balık tüketimi 25 kilograma varırken, Türkiye'de bu rakam 6 kilogramda kalıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından 2015 yılında 168 milyon ton su ürünleri üretimini beklediğini belirterek, "Türkiye ortalama 500 - 600 bin ton üretimle dünya üretiminin yüzde 0.35'ini gerçekleştirecek. Balık üretiminin istenilen düzeyde olmadığı ülkemizde tüketim de çok düşük kalıyor. Gelişmiş ülkelerde 4 balık yeniyorsa ülkemizde sadece 1 balıkla idare ediliyor. ABD, Kanada ve Avrupa'nın birçok ülkesinde balık tüketimi yıllık 25 kilogramda, bizde ise bu rakam 6 kilogramda. 4'e 1 oranında kalıyoruz" dedi.

Haftada 2 gün tüketin
Balığın beslenme değeri ve protein içeriği bakımından zengin bir yiyecek olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Karagonlar, balığın yüzde 15 ile 20 oranında protein içerdiğini söyledi. Haftada iki gün yağlı balık tüketilmesini öneren Karagonlar, "İki gün balık yemek omega-3 ihtiyacımızı karşılamak için önemlidir. Günlük besin tüketiminde omega-3 yağ asitlerinin artırılması gerekiyor. Başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere metabolik hastalıkların önlenmesi için balık tüketmek önemlidir. Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı ile diyetlerimiz Omega 3 bakımından oldukça zengin hale gelecektir" şeklinde konuştu.


Saat: 17:21

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.