Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Yapmanız Gerekenler (https://www.forumaski.com/genel-saglik/175230-metabolizmayi-hizlandirmak-icin-yapmaniz-gerekenler.html)

Ada 20.01.2016 09:40

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Yapmanız Gerekenler
 
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Yapmanız Gerekenler


Kadınların korkulu rüyası kilolar... Estetik kaygılar bir yana sağlıklı bir yaşam sürdürmek için de ideal kiloda kalmak oldukça önem taşıyor.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Kilo verebilmek adına uygulanan birçok diyet mevcut fakat her diyetin sağlıklı olduğunu söyleyebilmek imkansız. Yapılan şok diyetler uzmanların da belirttiği gibi sağlığımızı ciddi ölçüde tehlikeye sokuyor. Bunun yanında hangi diyeti uygularsa uygulasın kilo veremeyen kişiler de görebiliyoruz. 'Su içsem yarıyor' diye yakınanlar, 'kaç çeşit diyet yaptım bir türlü kilo veremiyorum' diyenler ya da yediklerine dikkat ettiği halde yine de istediği forma kavuşamayanlar...
Genelde göz ardı edilen metabolizma hızı işte burada önem kazanıyor. Belki de akla gelen en son ihtimal metabolizma hızı. En başta yapılması gereken şey, en son yapılıyor. Hal böyle olduğunda hangi diyet uygulanırsa uygulansın metabolizma hızı düşük olan kişilerin kilo vermesi çok daha güç oluyor. Yani metabolizma hızı ile kilo verme arasında güçlü bir bağlantı olduğunu söyleyebiliriz. Metabolizma hızına göre uygulanan diyetlerle istediğiniz sonuca ulaşmak elinizde. Peki metabolizma hızınız yavaş ise 'Hızlandırmanın yolu var mı?' diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu sorunun cevabı 'EVET' metabolizma hızınızı artırmak elinizde.
Şişli Florence Nightingale Hastanesinden, beslenme ve diyet uzmanı Dr. Diyetisyen Tuba Kayan Tapan metabolizmayı hızlandırmanın yollarını anlattı:
1. Glisemik indeksten düşük beslenin
Şeker ve şekerli besinleri çok tüketmek bel çevresindeki yağlanmayı arttırarak karaciğer yağlanmasına neden oluyor. Bel çevresindeki yağ dokusu da birçok hormonun salgılanmasına yol açıyor. Bu durumda insülin direnci ve leptin direnci olarak adlandırdığımız aşırı insülin salınımına bağlı rahatsızlıklar oluşabilir. Tedavi edilemeyen insülin direnci de maalesef kilo vermeyi engelliyor. Bu durumdan kurtulabilmek için tüketilen karbonhidratlara çeşit ve miktar yönünden dikkat etmek gerekmektedir. Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar tercih edilmelidir. Örneğin, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek glisemik indeksi düşürür. Tahıllı ürünlerin glisemik indeksi düşüktür. Fındık, ceviz, badem, kurubaklagiller, yulaf, çavdar, süt, yoğurt, peynir glisemik indeksi düşük gıdalardır.
2. Lif oranı yüksek besinleri tüketmeye özen gösterin
Lif içeriği yüksek gıdalar barsak hareketlerini arttırdığı için metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Özellikle tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller, sebze ve meyveler, yulaf kepeği gibi besinlerin lif oranı yüksektir. Yüksek lifli gıdaları tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta vücutta yararlılığını arttırmak için su tüketimini arttırmanız.
3. Omega 3 tüketimi önemli
Omega 3 yağ asidi vücut tarafından üretilmemektedir. Bu yağ asidinin dışarıdan yani besinlerle vücudumuza alınması zorunludur. Bu sebeple haftada iki gün balık tüketmeye gayret edilmelidir. Ceviz, fındık, badem, yumurta, semizotu gibi besinlerin de omega 3 içeriği yüksektir. Yeterli miktarda Omega 3 alımı göbek çevresindeki yağlanmayı azaltmaya yardımcı olduğu gibi kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça önemlidir.
4. Kafein -kahve tüketiminde aşırıya kaçmayın!
Yeşil çayın kafein içeriği sayesinde antioksidan kapasitesi yüksektir. Kahve ve yeşilın metabolizmayı hızlandırıcı etkisi mevcuttur. Fakat bu etkisinden dolayı miktarı abartmamak gerekir. Yüksek alınan kafeinin kalp çarpıntısı ve hipertansiyona sebep olduğu unutulmamalıdır. Gün içerisine içilen 2 fincan türk kahvesi, o günkü metabolizmayı hızlandırmak için yeterli olacaktır.
5. Protein alımına dikkat!
Protein, vücutta doku yapımını sağlar. Buna bağlı olarak kişilerin yaşam fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için kilogram başına 1-1.2 g/kg/gün protein alması gerekmektedir. Örneğin 70 kg olan bir kişi günde en az 70 gram protein almalıdır. Düşük protein alımı kas ve su kaybına neden olacağından sağlıklı kilo kaybı mümkün olmayabilir ve metabolizmayı yavaşlatır.
6. Süt ve süt ürünleri tüketimini arttırın
Yüksek kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri abdominal yağlanmayı azaltmaktadır. Dolayısıyla beslenme programlarında en az iki su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketilmesi önerilmektedir. İçeriğindeki kalsiyum ve yağ asitlerinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi mevcuttur
7. Üç ana öğünü atlamamaya dikkat edin
Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Günegüzel bir kahvaltıyla başlayıp mutlaka bir öğlen yemeği ve akşam yemeği tüketilmelidir. Yapılan araştırmalara göre öğün atlamak, (özellikle kahvaltı) obeziteyi tetiklemektedir. Öğün sayısını belirlerken güne başlama saati (uyanma saatiniz) ve günü bitirme saati (uykuya dalış saati) oldukça önemlidir. Sabah 06:30'da kahvaltı eden bir kişinin 12:30'da öğle yemeğini yediğini düşünecek olursak eğer saat 10:00 gibi bir orta boy meyve şeklinde bir ara öğün alması uygun olabilir. Fakat 09:00'da kahvaltı eden kişi saat 12:00'da da öğle yemeği yiyorsa ara öğün almasına gerek yoktur. Ara öğünle beslenirken 3-3.5 saatte bir besin almaya özen göstermek gerekir. Çünkü yemek yedikten 3.5 saat sonra vücutta leptin salınımı gerçekleşir. Vücutta oluşan insülin direncini ortadan kaldırabilmek için öğün aralarındaki saatlere dikkat edilmesi tavsiye edilir. Öğün sayısı kişinin yaşam şekline göre değişebilmektedir.
8. Fiziksel aktivite
Ne kadar sağlıklı beslenilirse beslenilsin kilo vermede fiziksel aktivitenin rolü inkar edilemez. Eğer kişinin fiziksel aktiviteyi engelleyecek sağlık problemi yoksa haftada 150 dakika fiziksel aktivitede bulunması gerekmektedir.
9. Prebiyotik alımını arttırın
Pro ve prebiyotikler barsak hareketlerini arttırdığı için metabolizmamızı hızlandırarak kilo vermede yardımcı olurlar. Özellikle kefir ve prebiyotik yoğurt beslenme listesine kesinlikle eklenmelidir.
10.Trans yağlardan mümkün oldukça uzak durun
Yağların yüksek ısıda yakılmasıyla trans yağlar oluşur. Dünya sağlık örgütü trans yağların %1 in altında olmasını istemektedir. Kızarmış patates ve hazır yiyeceklerde trans yağlar %50 ye kadar çıkmaktadır. Kilo vermek isteyen kişilerin bu besinlerden kaçınması gerekmektedir.
11. Kırmızı biber (acı biber) tüketin
Kırmızı biberin içinde bulunan capsaicin maddesinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla kilo vermeye yardımcı etkiye sahiptir.
12. Greyfurt ile kilo kaybı başlasın!
Greyfurtun içerisinde, naringin ve naringenin, lycopene ve liminoids bulunmasından dolayı antioksidan etki gösterir. Metabolizmayı hızlandırarak insülin direncini azalttığı için kilo vermede oldukça olumlu sonuçlara yol açmaktadır. Greyfurt meyvesi ve suyu ile Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir çalışmada, diyetleri ile birlikte greyfurt meyvesi ve suyu verilen gönüllülerde kilo kaybının daha belirgin bir şekilde arttığı görülmüştür.
13. Bol su tüketimi önemli
Metabolizmayı hızlandırmada ve kilo vermede su, olmazsa olmazımızdır. Günde en az iki litre su tüketmek hem barsak hareketliliğini artırmakta hem de vücudun toksik maddelerden arınmasını sağlamaktadır.


Saat: 02:34

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.