Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Genel Sağlık
facebook bağlan


Ramazan'da Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli

Genel Sağlık kategorisinde açılmış olan Ramazan'da Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli konusu , Ramazan'da Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli şeker hastaları, ramazan, diyabet hastaları ve ramazan, şeker hastaları ramazanda neye dikkat etmeli, şeker hastaları ramazanda ne yemeli Ramazan ayında şeker hastaları nelere dikkat ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17.06.2016, 15:13   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ramazan'da Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli



Ramazan'da Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli


şeker hastaları, ramazan, diyabet hastaları ve ramazan, şeker hastaları ramazanda neye dikkat etmeli, şeker hastaları ramazanda ne yemeli



Ramazan ayında şeker hastaları nelere dikkat etmeli ve hangi yiyecekleri tüketmeli? Detaylar haberimizde...


Diyabet, bir başka deyişle şeker hastalığı, metabolik hastalıklar sınıfına dahildir. Şeker hastalığı, kandaki şeker seviyesinin yükselmesi ile meydana gelmektedir.
Edinilen bilgiye göre, dünya genelinde 380 milyon şeker hastası bulunmaktadır. Ayrıca bu rakam her yıl katlanarak artmaktadır.
Şeker hastalığı, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet şeklinde ikiye ayrılır ve her bir tip birbirinden farklılık göstermektedir. Bu sebeple şeker hastalığının tedavisi ve beslenme şekli için tanı çok büyük önem taşımaktadır.


Şeker Hastalığı Tip 1


Yağ dokusundaki hücrelerin ve iskelet kaslarının, kandaki glikozu absorbe edebilmesini sağlayan insülin hormonunun uygun şekilde üretilememesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kan şekeri seviyesi çok fazla yükseldiğinde açlık ve susuzluk hissinin artması, sık idrara çıkma ihtiyacı gibi sorunların yanı sıra, böbrek yetmezliği, kalp sorunları ve görme problemleri gibi daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Dünya genelindeki şeker hastalarının yaklaşık olarak % 10’u tip 1 şeker hastalığı ile yaşamaktadır.


Şeker Hastalığı Tip 2


Genellikle yetişkinlerde ve yaşlılarda gözlenmektedir. Tip 2 şeker hastalığı, yaşam stilinde yapılan yanlışların bir sonucu olmakla birlikte, metabolik bir hastalık değildir. Yani kişi doğduğunda bu hastalıkla birlikte doğmaz, sonradan gelişir.
Vücudun pankreas tarafından üretilen insülini uygun şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Belirti ve semptomları da tip 1 şeker hastalığına benzemektedir.
Dünya genelindeki şeker hastalarının % 90’ında gözlenmektedir.
Çaresi olmayan şeker hastalığı ilaçlar ile kan şekerinin düzenlenmesi şeklinde tedavi edilmektedir. Öte yandan yeme içme yapılan bazı değişimler ve düzenli egzersiz ile kandaki şeker seviyesini düşürmek mümkündür.


Şeker Hastalığı Tip 3


Diyabetli kişilerde alzheimer hastalığının yüksek oranda bulunması sebebi ile bazı bilimsel çevreler bu hastalığa Tip 3 diyabet demektedirler. Bilim insanları alzheimer hastalarında beyinde belirli bölgelerde glikozun işleme girmesinde problemler olduğunu bulmuşlardır. Bu nedenle insülin direnci tanısı konulan kişiler bir yol ayrımına geldiklerini kabul etmelidirler.


Şeker hastalarının tüketmesi gereken yiyecekler nelerdir?


Bazı besinleri sıklıkla tüketerek kanda bulunan şeker oranını düşürmek mümkün.
Yapılan araştırmalara göre, antioksidan (polifenol) içeren bitkisel kökenli besinler, kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir ve şeker hastalığı riskinin düşürülmesine de yardımcı olmaktadır.
Bu yiyecekler şu şekildedir;

Bitter Çikolata


Bitter çikolata, flavonoidler ve diğer antioksidanlar bakımından zengindir
Bitter çikolata, insülin direncinin düşürülmesine ve insülin hassasiyetinin artırılmasına, açlık ve tatlı ihtiyacının azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Ispanak


Şeker hastalığı için en ideal seçim, düşük kalori ve düşük karbonhidrat içeriklerinin yanı sıra antioksidan özelliklerine sahip oldukları için; ıspanak, pazı ve brokoli gibi sebzelerdir.
Yapılan araştırmalara göre, bu gibi yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle de ıspanak, tip 2 şeker hastalığının gelişmesi ihtimalini % 14 azaltmaktadır.


Sarımsak


Sarımsak, kandaki kolesterolün düşürülmesinde ve kanın damarlar içinde pıhtılaşması ihtimalinin düşürülmesinde, felç riskinin azaltılmasında ve tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Şeker hastalığı üzerindeki etkiler tam olarak netleşmemiştir.

Ancak, yukarıda saydığımız tüm sağlık sorunları şeker hastalığı ile ilişkili olabileceği için sarımsak, şeker hastalığını önlemeye yardımcı bir besin diyebiliriz.

Fasulye


Lif yönünden oldukça zengin bir besin maddesi olan fasulye, glikoz emiliminin düzenlenmesine yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre fasulye, felç riskini de en aza indirgemektedir.

Balık


Omega-3 kaynapı olan balık, kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olur, yağ ve protein içerdiği için karbonhidrat emilimini azaltır. Bu sayede kandaki şeker seviyesinin dengelenmesini sağlar.

Yumurta Akı


Karbonhidrat oranı oldukça düşük olan yumurta akı, yağsız protein yönünden zengin bir besindir. Bu sebeple kandaki şeker seviyesinin yükselmesini önlemektedir.

Domates


Nişasta içermeyen bir sebze olan domates, kanda bulunan şekerin seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlayacaktır.
Karotenoid ve flavonodiler bakımından zengin olan domates, anti-iltihap ve antioksidant özelliklere sahiptir. Bundan dolayı da domates, kronik hastalıkların gelişmesi riskinin azaltılmasına, kalp hastalıklarına karşı korunmaya, kolesterol ve şeker hastalığına neden olan diğer sinyallerin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Badem


Güçlü magnezyum kaynağı ve doymamış yağ oranıyla badem, kan şekerini düzenleyen en önemli besinlerden biridir.
Yapılan araştırmalara göre, magnezyum oranı yüksek beslenme şekli, tip 2 şeker hastalığının gelişmesi olasılığını % 30 oranında azaltmaktadır.

Zeytinyağı


Yapılan bir araştırmaya göre, yemeklerde tereyağı veya margarin gibi katı yağlar yerine zeytinyağı tercih edilmesi, şeker hastalığının gelişimini yüzde 50 oranında azaltıyor.
Ayrıca antioksidan ve tekli doymamış yağ içeriği sayesinde, kalp sağlığını korumakta ve şeker hastalığına neden olabilen kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

Tarçın


Kan şekerini düzenleme özelliğine sahip olan tarçın, 2 diyabet hastalarının kalp krizi geçirme olasılığını azaltmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre, günde 1 ile 6 gram kadar tarçın tüketilmesi halinde, kana bulunan kan şekeri, kolesterol ve yağ oranı azalma göstermektedir.
Bu sebeple yemeklerinizden, tatlılarınızdan ve hatta bitki çaylarınızdan tarçını eksik etmemenizi öneririz.

__________________


Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
Papatya
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 19:53