Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Lösemide Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor (https://www.forumaski.com/genel-saglik/79782-losemide-erken-teshis-hayat-kurtariyor.html)

Smyrna 23.12.2013 14:52

Lösemide Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
 

Memorial Hastanesi Hematoloji Bölümü Uzmanları, toplumda kan kanseri olarak bilinen löseminin teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Lösemi, toplumumuzda kan kanseri olarak bilinen hastalıktır. Kemik iliğinden kaynağını alan ve kan üreten kök hücrelerinden birinin, çeşitli etkenlerin bir araya gelmesi ile gelişiminin bir basamağında duraklaması ve kontrolsüz aşırı çoğalmaya başlaması ile karakterize bir kanser türüdür. Öncelikle çoğalarak kemik iliğini, daha sonra tüm organları istila etmesi söz konusudur. Eğer tedavi edilmez ise kısa süre içerisinde ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır.
Kaç Tür Lösemi Vardır?
Lösemiler akut (aniden ortaya çıkan, hızlı ilerleyen) ve kronik (yavaş seyirli,* müzmin) olarak iki gruba ayrılır. Akut lösemiler de akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut miyeloblastik lösemi (AML) olmak üzere ikiye ayrılır. Kronik lösemiler de Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) ve Kronik Miyeloid Lösemi (KML) olmak üzere alt gruplara ayrılır.
Lösemiye Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
Löseminin spesifik sebebi hala bilinmemektedir. Bilim adamları viral, genetik, çevresel veya immünolojik faktörlerin rol aldığını düşünmektedirler.
Yüksek düzeyde radyasyona maruziyet,
Benzen ve formaldehit gibi sanayide kullanılan kimyasallar,
Kemoterapi ilaçlarının bir kısmı
Bazı genetik hastalıklar (down sendromu gibi)
Virüsler
Bu risk faktörleri insandaki löseminin sadece çok küçük bir kısmının sebebini açıklamaktadır. Lösemiye yakalanan hastaların büyük çoğunluğunda hiçbir risk faktörü gösterilememiştir.
Belirtileri Nelerdir?
Akut lösemilerde belirtiler solukluk, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, uygun tedavi ile kontrol altına alınamayan, sık tekrarlayan ateş, enfeksiyonlar, kemik ağrıları, cilt altında kanama (toplu iğne başı kadar küçük kırmızı döküntüler, kolay ortaya çıkan morarmalar), burun ve diş eti kanamaları, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde, karında şişlik, diş etlerinde kabarma.
Lösemi Tanısı Nasıl Konur?
Lösemi tanısını koyabilmek için hastanın öykü ve muayenesinin dışında sofistike ileri incelemelerin yapılması gerekmektedir.
Muayene:
Lösemi şüphesi olan kişiye öncelikle iyi bir fizik muayene yapılmalıdır (lenf bezlerinde şişlik, karaciğer , dalak büyüklüğü yönünden değerlendirilmelidir.)
Uygun kan incelemeleri:
Kan sayımı ve gerekli biyokimyasal incelemeler
Kemik iliği biyopsisi:
Kalça kemiğinden alınır. Kemik iliği biyopsisi ve kemik iliği sıvısının cam üzerine yayılarak patolojik incelenmesi.
Genetik incelemeler:
Kemik iliği veya kandan alınan numunelerden lösemi hücrelerinin genetik incelemeleri
Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?
Lösemi tedavisi her zaman birçok disiplini ilgilendirir. Yetişkin ve çocuk hematoloji uzmanları tarafından tedavi edilmektedir. Lösemi tedavi edilen merkezde, kemoterapi uygulaması amacı ile iyi yetişmiş bir hemşire ekibi, 24 saat hizmet veren teşekküllü bir kan bankası, enfeksiyon hastalıkları uzmanı, gereğinde ışın tedavisi vermek açısından radyasyon onkolojisi uzmanı ve sofistike laboratuvar alt yapısı bulunması gerekmektedir.
Günümüzde lösemiler tedavi edilebilir bir kanser türüdür. Son yıllarda lösemiler hakkında her geçen gün yeni bilgilerin ortaya çıkması, yeni kemoterapötik ajanların keşfi, hedefe yönelik moleküler ilaçlar ve biyolojik ilaç tedavilerinin günbegün günlük kullanıma girmesi, daha gelişmiş radyoterapi cihazlarının geliştirilmesi, özellikle kemik iliği nakliyle ilişkili gelişmeler, hastaların yaşam sürelerinin uzatılmasında ve hastalığın tam olarak tedavi edilmesinde büyük aşamalar kat edilmesine sebep olmuştur.




Saat: 19:21

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.