Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Türkiye'de ilk, dünyada sekizinci ameliyat (https://www.forumaski.com/genel-saglik/87905-turkiyede-ilk-dunyada-sekizinci-ameliyat.html)

Jade 29.01.2014 14:14

Türkiye'de ilk, dünyada sekizinci ameliyat
 
Türkiye'de ilk, dünyada sekizinci ameliyat


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Fatma Demir (64), 7 yıl önce kalp ameliyatı oldu. Rahatsızlıkları zaman zaman devam eden Demir, en son "kan tükürme" şikayetiyle Konya Medicana Hastanesine başvuruldu. Kadının kontrollerinde kalbin kirli kanını akciğerlere taşıyan damarda anormal şekilde genişleme görüldü. Kalp kapakçıklarında da problem olan ve akciğere kan götüren arterdeki tansiyon yüksekliğine bağlı gelişen rahatsızlık nedeniyle hayati tehlikesi bulunan kadın, hemen ameliyata alındı.
Kalbin oluşturduğu yüksek basınç nedeniyle oldukça zor olan ameliyatta kanama ve dikiş yırtılmasını önleyen yöntem denendi. Başarılı geçen ameliyatın ardından Demir'in hayati tehlikeyi atlattığı bildirildi. Hastane doktorlarına göre, ameliyat, Türkiye'de ilk, dünyada sekizinci hastaya yapıldı.
Opr.Dr. Deniz Yorgancılar ile birlikte operasyonu gerçekleştiren hastanenin Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Özgür Mart, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanın tetkiklerinde tıpta çok nadir olan rahatsızlığının görüldüğünü söyledi.
Kalbin kirli kanını akciğerlere taşıyan ana damarda çok ciddi "balonlaşma" olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Mart, şunları kaydetti:
"Ameliyat riskli de olsa hastamızı yaşatmak için operasyona karar verdik. Hasta, 7 yıl önce kalp ameliyatı geçirdiğini ve buna bağlı olarak o bölgenin çok yapışık olduğunu biliyorduk. Aynı zamanda kalbin bir kapağında da ciddi oranda genişleme tespit ettik. Kalbin damarda oluşturduğu yüksek basınç nedeniyle, dikiş tutması çok zor olan bölgede başarıyla işlemi gerçekleştirdik. Çeşitli hastaneleri gezip 'artık yapacak bir şey yok' denmiş olan hastayı, sağlığına kavuşturacağımız için çok mutluyuz. Literatüre baktığımızda ameliyatın çok nadir yapıldığını gördük. Çünkü; balonlaşan damarın özelliği, biz cerrahların çok iyi bildiği 'dikiş tutmaz' denilen bir damar olmasıdır. Hastamız, bize geldiğinde damarı balonlaşmış ve formunu kaybetmişti. İçinde pıhtı biriktiren damar, yoğun miktarda akciğere pıhtı atıyordu. Bu durumda ani ölüm riski çok çok yüksekti."
Ameliyata girdiği gün, eşini kaybetti
Fatma Demir'in oğlu Bayram Demir ise annesinin durumunun gün geçtikçe iyiye gittiğini aktardı. Demir, "Kanser olan babam annemin ameliyata girdiği gün yaşamını yitirdi. Annem ameliyat sonrası aramızda olduğu için seviniyoruz" dedi.
Hastanenin Başhekimi Göğüs Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Deniz Yorgancılar da böyle zor bir ameliyatı gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını aktardı.
Kaynak: AA


Saat: 02:53

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.