Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Göz Sağlığı (https://www.forumaski.com/goz-sagligi/)
-   -   Göz Tembelliği Neden Olur? (https://www.forumaski.com/goz-sagligi/159848-goz-tembelligi-neden-olur.html)

DeRDeST 11.07.2015 07:07

Göz Tembelliği Neden Olur?
 
Göz Tembelliği Neden Olur?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Bir gözün diğer göze oranla daha az görmesine bağlı oluşan rahatsızlığa göz tembelliği denir. Bu rahatsızlık genelde bebeklikte gözlemlenir. Bu konuda birçok aile durumu fark edemediğinden, çocuğun yaşı ilerledikten sonra rahatsızlığını kendi söylemesiyle doktora başvurulur.

En büyük görev ailelerin

Tıp dilinde adı ambiyopi olan göz tembelliğinin teşhisi ve tedavisi için en büyük görev ailelere düşüyor. Bilinçli aileler küçük yaşlarda çocuklarının görme yetilerini test edip, bir şüphe gördüğünde doktora başvurabilir. Her hastalıkta olduğu gibi göz tembelliğinde de erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Peki göz tembelliği neden olur ve belirtileri nelerdir?

Şaşılık büyük etken

Göz tembelliğinin en büyük nedenlerinden biri şaşılıktır. Kayan göz, belli bir süre sonra tembelliğe alışır ve görme yetisi tek gözle yapılmaya başlanır. Bu durum, zaman geçtikçe göz tembelliğinin şiddetini artırır. Ayrıca göz tembelliği, birçok hastalıkta olduğu gibi aileden gelebilir. Ailede göz tembelliği rahatsızlığı olan çocukları her türlü riske karşı erkenden uzman kontrolüne götürmekte fayda vardır.

Gözler arasındaki dengesizlikler

Doğuştan bir göz diğerine göre farklı olabilir. Biri tamamen normalken diğeri uzağı ya da yakını daha iyi görüyor olabilir. Bu tip durumlarda gözler arasında oluşan dengesizlik yüzünden bozuk olan göz tembelliğe alışır. Görme işini sağlam olan göz yapar. Bir süre sonra bozukluk olan göz yok sayılabilir. Bu da kalıcı ciddi görme bozukluklarına yol açabilir.

Erken teşhis şart

Göz tembelliği, erken teşhis edilip tedavi edilmezse zaman geçtikçe kalıcı körlüğe kadar ilerleyebilir. Genellikle ergenlik dönemi ve sonrasında uygulanan tedaviler pek faydalı olmaz. O yüzden olabildiğince erken tedavi etmekte fayda vardır.

Tedavi şekilleri

Göz tembelliği gözlükle tedavi edilebilir. Rahatsızlığın nedeni şaşılık ya da görme bozukluğuysa, ona göre verilecek gözlük rahatsızlığı düzeltir. Rahatsızlık düzelince de göz tembelliği otomatikman ortadan kalkar. Cerrahi müdehaleyle de göz tembelliği giderilebilir. Yine rahatsızlığın asıl nedeni belirlenip ona göre müdehale edildikten sonra görme yetisi iki gözde de aynı seviyeye çekildikten sonra göz tembelliğine çözüm bulunmuş olacaktır.


Saat: 13:37

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.