Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Haftanın Tartışması (https://www.forumaski.com/haftanin-tartismasi/)
-   -   Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız? (https://www.forumaski.com/haftanin-tartismasi/80797-varligin-kiymetini-neden-yoklugunda-anlariz.html)

keroLayn 26.12.2013 18:38

Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?

Neden sahip olduklarımıza şükretmek yerine, sahip olamadıklarımıza sitem ederiz? Elimizdekinin kıymetini neden kaybettiğimizde anlarız? Varlığın tanımını yapamadığımızdan mıdır, yokluğu daha kolay ifade edebildiğimizden midir? Yoksa egomuzu mu zedeler varlığın kıymetini bilmek?
Aklımda deli sorular. Buyrun sizin de düşüncelerinizi alalım?

Emir 29.12.2013 05:14

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
Yokluğun dersini varlığın veremediği için belkide.. Elimizdekilerin kıymetini hiçbir zaman bilmeyiz. Genelde kaybetmeyi bekleriz. Hep zamanı gelsin deriz. Peki kıymetlerinin bilinmesi için ne kadar zamanımız var ? Neden zamana ihtiyaç duyuyoruz ? Bize verilen birçok olanağı tepebilme yeteneğine sahibiz. Ve uzaklarda yer alan ufak bir fayda için kendimizi yorma yeteneğine de..
Davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş kulağa. Bize de uzaklardaki vaatler hoş geliyor. Bırakıyoruz elimizdeki eşdeğer nesneleri ve uzaklara koşuyoruz. Zamanla davulun sesine alışıyoruz fakat neler kaybettiğimizi de unutuyoruz. Yeri geliyor geri dönüşü olmayan yollara giriyoruz. Yine akıllanmıyoruz. Çocuk olursun, hep daha çok oyuncağın olsun istersin. En güzelleri bende olsun, en çok bende olsun. Bir güç müdür bu, ya da bir üstünlük ? Aklın bunu tahlil etmeye yetmese de istersin, hele de yokluğun eşiğinde beşiğin sallandıysa.. Yaşın ilerler,bitmek bilmeyen variyet savaşında daha çetin mücadelelere girersin.Bu sefer ayakta kalma savaşın tay tay durmaya çalışmak kadar masum değildir. Aslında biz insanlar nankörüz sanırım özeti bu.. Varlığında değerini bilmediğimiz insanları yokluğunda ararız, ya gelen gideni aratıcak, ya da olanı kaybettiğinde değere binecek, başka türlü o bile kafamıza dank etmez aynı bizi sevene değer verene değil, bize acı verene taptığımız gibi.

Perii 07.01.2014 03:11

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
Yanımızda olunca kardeşimiz ailemizden biri sitem ederiz iki güzel kelimeyi ona hor görürüz. Ama yanımızdan gidince 1 gün sonra özleriz.. Çok tuhaf varlığız biz yahu :)

FeCr 07.01.2014 11:10

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
Yokluk,varlığın niteliğini de niceliğini de en iyi anlatan nimettir.

Elimizin altında bulunan hiçbir şeyin,tam manasıyla,hayatımızın hangi safhasında-ne şekilde değerlendirilmesi gerektiğini bilemeyiz.Var olanın asıl değeri,yokluğunda ona duyulan ihtiyaçla kendini gösterir.Bu yüzden burada asıl kıymeti bilinmesi gereken,varlıktan ziyade yokluktur..ya yokluk olmasaydı..bu sefer var olanın gerçekten ne denli kıymetli olduğunu ne ile ölçecektik.Ve bu soru nasıl sorulacaktı..?Verdiğimiz ve verilecek tüm cevaplar,varlığa bir müddet sahip olduktan sonraki kayıbın açtığı yara yüzünden duyulan ızdırapların serzenişi değil midir..elimizdekiler sürekli elimizde kalmaya devam etseydi ve bizim hunharca nankörlüğümüze rağmen hiçbir şekilde elimizden alınmasaydı,onun gerçekte bizim için ne denli hayati değer taşıdığı anlaşılabilir miydi..hayır.Bu yüzden varlığın kıymeti bilinmeli ama yoklukta horlanmamalıdır.Çünkü varlığın kıymetini bildiren biricik öğretmen yokluktur.Yokluktur..bize,elimizde tuttuğumuzun gerek bir dayanak gerek bir değer gerekse bir mutluluk aleti olduğunu gösteren.Tüm kıymetlilerin kıymetlerinin tartıldığı tezgah,kaybedenlerin hüzünlü yakarışlarıyla iç çekmelerine sebep olan biricik varlık yokluğun ta kendisidir.O olmasa,hiçbir şey 'varlık' adını alamaz..yokluğunda ismi anılmayanın varlığında esamesi okunabilir mi..?

İnsan için her şeyin başlangıcı..tüm varlık aleminin biricik çıkış noktası işte o yokluktur.Belki bilmeyen vardır diye hatırlatayım,ilk insan ve peygamber olan Hz.Adem'in isminin manası(Adem) yokluktan gelen demektir.Yokluktan gelip bu alemde kendini bulan Ademler yani bizler Adem'likten adamlığa ereriz.
Bunlar,yokluğun tanımı üzerine söylenmesi gerektiğini düşündüklerimdi.Hakkında yorum yapılacak ifadenin aslında nereye uzandığını görmek gerekir diye düşündüm.Yokluğu fazla kötülemeyelim istedim.
........
Bir varlığın kıymetini bilmeniz için öncelikle onu,tüm varlık gayesi ile tanımak ve tanımlamak gerekir.Size hangi şartlarda,ne derece lazım olacağını bilmediğiniz bir varlığın kıymetini bilmiş olamazsınız..bilseniz de o kıymet o varlığın sahip olduğu tüm değerin karşılığı değildir.Bütün değerlerin ister kuramsal ister pratikteki karşılığını görmek için de bütün ihtimalleri bilmek gerekir,bu ise mümkün değildir.Bana,elinizde tuttuğunuz bir kalemin tüm değerini anlatın desem bunu kim becerebilir..anlattıklarına ne ile nokta koyabilir.Cümlelerinin tükenmesi,kalemi kullanması için düşündüğü ihtimallerin sayısını bilmesi ile doğru orantılıdır lakin bunu bilemez.Bir kalem hayat kurtarır desem kim yalanlayabilir,bir kalem ile ordular devrilebilir,küçük bir çocuğun gönlü alınabilir desem..bir kalem ile işiniz sonlanabilir ya da o an elinizde bulunan bir kalem ile tüm hayatınızın yörüngesi değişebilir desem..ki bunların hepsi gerçek anlamda bir kalem örnekleridir,mecazlardan bahsetmiyorum.Bunun gibi..o kalemin bu evrende ne zaman,ne amaçla,ne şekilde,ne üslup ve metotla neler neler için kullanılacağını bilmeden o kalemin tüm değerinden bahsedemezsiniz..bahisleriniz ancak kendi kuponlarınızın amortilerini karşılayabilir.Onlar bile tek başlarına geçerlidir ama değer kelimesinin tam karşılığı değildir.

İnsan,zamana ve mekana hükmettiğini zanneder.Bugün elinde olanları,ileride gerek gördüğünde değere tabi tutacağını düşünür.Onun o an elinde bulunmasını,olması gereken bir zorunluluk olarak görür ve ona göre o varlığın kıymetinin bilinme vakti henüz gelmemiştir.Bu bir ahmaklıktır.Varlığın doğasını bilmeyen,doğası gereği nelerle iç içe yaşadığını göremeyen biri,elindekinin,içinde bulunduğu imkan ve şartların bir gereği olduğunu nasıl anlayabilsin.O an var olan,bir şekilde o an ihtiyaç duyulduğundan ve o an değeri bilinmesi gerektiğindendir.Lakin insan kıymet bilmez.

İnsan,bugün elinde olanların yarın da elinde olacağından eminmiş gibi bir düşünceye kapılır.Güç sahiplerinin zulümleri buna yeterince örnektir.Her zaman elinde olacağından şüphe etmediği bir varlığın kıymetini bilmek için kendini zorlamaya ihtiyaç duymaz..hep kendisinin olacak bir varlığın,istendiği anda devreye sokulabileceğinden emin olan biri zaten kendisine göre ona gerekli kıymeti verdiğini düşünür.Yarın kaybolma tehlikesi olmayanın bugünden korunmaya ihtiyacı yoktur der ve ahmaklığını tekrar ortaya koyar.

İnsan,sınırsızlık özlemi içinde olan bir varlıktır.Düne kadar uğruna yana yakıla mücadele ettiği bir varlığı elde edince,artık gözü diğer elde edileceklere uzanır.Eldekinin kıymeti,elde edilebilmesinden ibarettir ve her elde ediş,bir sonraki adım için basamak muamelesi görür.Basamakların sınırını da çizgisini de görmez,çünkü kendisini sürekli yükselmek zorunda hisseder.Her yükselişin bir sonu olacağını düşünmez.Çünkü bu düşünce onda tutarlılık meydana getirecektir ki bu da ruhtaki hırsa ve tutkuya ters düşer.O,durdurulana kadar ilerlemek ister ve ilerledikçe kendisini hiçbir şeyin durduramayacağını düşünür.Bu da ahmaklığın başka bir göstergesidir..

İşin özü..insan en büyük varlık olan kendisinin kıymetini bilmez.Kendisinin kıymetini bilmeyen biri de bütün alemi puldan ibaret görür..pullar da tek kullanımlıktır.Gün gelip o pulu,kendi zarfının üzerinde gördüğünde pişman olur ama iş işten geçmiştir.Çünkü insan zalim ve insafsızdır..insafı olmayanın değeri olmaz.Değeri olmayan değer bilemez.

Teşekkürler paylaşım için

Ceysu 12.01.2014 03:11

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
çünkü yoktur

Frederic Dharma 27.01.2014 01:58

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
insanoglu doyumsuzdur.

suan elde ettigi birseyin kıymetini kaybedince anlar ama is isten gecmis olur. bu olay tekrar ettikce kıymet bilmeye baslar. o da her bünyeye tesir etmez, o da ayrı mesele.

Alıntı:

Bir varlığın kıymetini bilmeniz için öncelikle onu,tüm varlık gayesi ile tanımak ve tanımlamak gerekir.Size hangi şartlarda,ne derece lazım olacağını bilmediğiniz bir varlığın kıymetini bilmiş olamazsınız
güzel bi bakıs acısı olmus. sorgulamadıgınız seyin kıymetini bilmek zor ve mümkün olmuyor.

EbruLi 18.03.2014 17:33

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
bu ben dahil herkeste böyledir.
kafamızı vuracak taş ararız sonrada.

inception 08.04.2014 10:41

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
Bu her insanda belkide en önemli sorun..Bence çok büyük bi eksiklikten kaynaklanıyo bu sorun..Ve bi nedenide kendimize çok değer vermemiz olabilir...

nakah 16.04.2014 15:36

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
hep madı olarak degerlendiriyoruz birde sağlık durumumuz var kacımız sağlıgımızın kıymetını biliyoruz yada özen gösteriyoruz bunu anlamak çokda zor degil uzmanlarca sağlıga zararlı olan ürün üreten firmaların cırolarına baktıgımızda nekadar büyük rakamlar oldugunu görebilirsiniz işten bunları biz tüketiyoruz büyük bir iştahla bence en önelisi budur madi durum az eksık az fazla olur ama sıhat bozuldum işte ozaman vay halıne.

-X- 16.04.2014 15:51

Cevap: Varlığın Kıymetini Neden Yokluğunda Anlarız?
 
Tezatlıkları yaşamadan farklılıkları anlayamayız.

GT-I9100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Saat: 22:45

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.