Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Kanatlılarda Tüylerin İşlevleri (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/116602-kanatlilarda-tuylerin-islevleri.html)

EbruLi 24.06.2014 18:24

Kanatlılarda Tüylerin İşlevleri
 
Kanatlılarda Tüylerin İşlevleri

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kanatlının deri yüzeyinin %75’i tüylerle kaplıdır, tüylerle kaplı olmayan alanlar genellikle kanat altları ve göğüs bölgesidir. Kıl folikülleri embriyonik gelişme esnasında şekillenir ve civciv, yumurtadan köklerin şekillenmesi tamamlanmış olarak çıkar. Broilerin altı haftalık hayatlarında tüyleri iki kez yenilenir. İlki ilk iki hafta içinde alt tüylerin çoğunun dökülüp yerine genç tüylerin gelmesi şeklinde, ikincisi 4-5 haftalık yaşta ikinci nesil tüylerin ilkini itip yerine çıkmasıyla gerçekleşir. Broilerlerin başı ve boynu kıl yenilenmesinin en geç gerçekleştiği bölgelerdir. 5-6 haftalık yaşta boyunlarında ve başlarında birinci dönem alt tüylerin görülmesi normal bir durumdur.
Tüyler kuşlarda diğer hayvanlardan farklı olarak kıl foliküllerinin içinde yaşayan ve büyüyen yapılardır. Orman tavukları tüylerini kavga etmek için kullanırlar. Günümüz broilerleri uçamaz ama kanatları ve tüyleri onlara kaçış sırasında olanak sağlar. Tüyler ısı dengesinde ve dışarıdan gelebilecek yaralanmaları önlemede görev alır. İyi bir tüy örtüsü çok daha iyi enerji faydalanımı sağlar. Aşırı tüy kaybı beslenmenin faydalarını olumsuz etkiler çünkü kanatlılar sıcaklık kaybını yemden elde ettikleri enerji ile karşılarlar. Yetişkin kanatlılarda, tüyler diğer cinsiyetle olan ilişkilerinde de önem taşır ve broilerlerde cinsiyet ayrımı yapılabilmesini sağlar. Açık tip yetiştirmede telek tüyleri broilerleri güneşten, rüzgardan ve yaralanmalardan korur. Daha endüstriyel yetiştiriciliklerde telek tüyleri kanatlıları dokuların enfeksiyonlarından veya yaralanmalarından kaynaklanan çiziklerden korur. Alt tüyler derinin hemen üzerinde bir yalıtım katmanı oluşturarak havayı tutar ve deriyi sıcak ve soğuktan korur. Kanatlılarda ipeksi tüyler, hava akımının algılanıp ve kıllara yön verilmesi görevini üstlenir.



Saat: 20:21

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.