Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Köpeğe Hangi Komutlar Öğretilebilir? (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/159205-kopege-hangi-komutlar-ogretilebilir.html)

DeRDeST 07.07.2015 05:02

Köpeğe Hangi Komutlar Öğretilebilir?
 
Köpeğe Hangi Komutlar Öğretilebilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Köpeklerin türlerine göre birçok farklı komut öğretilebilmektedir. Bazı köpek türleri bazı komutları çok daha rahat ve hızlı bir şekilde öğrenebilirken bazı türler daha geç öğrenebilmekterdir. Burada önemli olan nokta köpeğe komut öğretirken sabırlı ve dikkatli olmaktır.

Köpeklere komut öğretmek uzun bir süreç istemektedir. Sürekli olarak istenilen komutu tekrar etmek ve komutların başarılmasının ardından köpeğin ödüllendirilmesi bu sürecin bir parçasıdır. Köpeklerin kendilerini rahat bir ortamda hissetmesi öğrenme sürecini etkilemektedir. Köpeklerin komut öğretimine başlamadan önce sahiplerine alışması gerekmektedir. Bu nedenle 4-5 aylıkken köpeklerin eğitimine başlanmalıdır. Köpeklerin sahiplerine alışması ve vereceği tepkileri tahmin etmesi öğrenme sürecinde katkı sağlamaktadır.

Köpekler, oturma, kalkma, koşma gibi komutları öğrenebilmektedir. Bununla birlikte özellikle asayiş alanında kullanılan köpekler daha çeşitli komutları öğrenebilmektedir. Fakat oturma, kalkma gibi temel komutlar herkesin günlük hayatta köpeklerine rahat bir şekilde öğretebileceği komutlardır.

Köpeklerin komut öğrenmede ödüle şartlanması oldukça önemlidir. Bu nedenle köpeklere aferin komutu da öğretilmelidir. Bu komut hareketin tamamlandığını göstermektedir. Köpekler, istenilen hareketi yerine getirdiğinde ödülle beslenmeli ve sevilmelidir. Bunun yanında yüksek sesler 'aferin' şeklinde bağırmak da gerekmektedir. Aferin komutuna alışan köpekler, hareketi tamamlamadan bu sesi duysa bile bir şey başarmış gibi bekler. Bundan dolayı aferin komutu hareket bitiminde gerçekleştirilmelidir.

Köpeklerin, 'otur' komutu öğrenebilmesi için ilk olarak sahibine odaklanması gerekmektedir. Bunun için köpekle bir göz teması kurulmalıdır. Oturma ve kalkma komutlarında benzer şekilde el hareketleriyle köpekten istenen davranış belirtilebilir. Hareketin tamamlanmasının ardından köpeğin sevdiği bir yiyecek ödül olarak kullanılmalıdır.

Bu hareketlerin yanında bekle, hayır gibi komutlar da köpeklere öğretilebilmektedir. Bu komutlar köpeklerin temel itaat eğitimlerini oluşturmaktadır. Köpekler, öğrenecekleri diğer komutları bu temel hareketler üzerine kurmaktadır. Köpeğinizin bu komutlara alışması ikinci bir isteğinize kadar farklı bir harekette bulunmamasını sağlamaktadır. Örneğin otur hareketinin öğretilmesinin ardından 'yat' komutu öğretilmelidir. Oturma komutunu öğrenen köpekler, sahibi istemeden herhangi bir yere kıpırdamaz. İstenmeyen hareketlerin yapılması durumunda da köpeğe ceza verilmemelidir. Sabırlı, sevecen olmak komut öğretmeyi bir oyun haline getirmek köpekler için oldukça önemlidir.


Saat: 00:41

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.