Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Köpek Parazitlerden Nasıl Korunur? (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/159611-kopek-parazitlerden-nasil-korunur.html)

DeRDeST 10.07.2015 02:34

Köpek Parazitlerden Nasıl Korunur?
 
Köpek Parazitlerden Nasıl Korunur?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Başka bir canlıdan yararlanarak yaşamını sürdüren ve hayatı boyunca bu bağımlılığı devam ettiren organizmalara parazit denilmektedir. Parazitler iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır.

İç parazitler zehirlenme, anemi, beslenme eksiği gibi pek çok soruna neden olurken dış parazitler alerji, kaşıntı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasının en büyük nedenidir. Köpeklerde parazit dendiği zaman ilk akla gelen şey ise hiç şüphesiz ki pireler. Köpekleri ısırarak beslenen bu canlılar ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kene, Lyme hastalığı, Kırım Kongo Kanamalı Humması gibi ölümcül hastalıkların en büyük etkenidir. Kalp kurdu en ölümcül parazittir. Köpeğin kalbine yerleşir ve bir süre sonrasında kalp kaslarında zayıflama, kalp yetmezliği ve ölüme neden olur. Bu kurt sivrisinek aracılığıyla kan yolundan kalbe ulaşıp yerleşir. Kalbe yerleşen paraziti öldürmeye çalışmak damar içerisinde tıkanmalara yol açacağından böylesi bir durumla karşılaşmamak için köpeği dış parazitlere karşı sürekli bir şekilde korunması gerekmektedir.

Kancalı kurtlar dişleri ile hayvanın bağırsaklarına tutunup duvarları parçalayarak iç kanamaya neden olan bir parazit türüdür. Yaklaşık 50 ila 100 kancalı kurt çok rahat bir şekilde yavru bir köpeğin kan kaybından ölmesine neden olabilirler. Yuvarlak kurtlar ise birçok köpekte bulunur. Bağırsak bölgesinde yaşar ve kimi zaman ölüme neden olurlar. Hemen her yavruda anne sütünden dolayı yuvarlak kurt bulunmaktadır. Bundan dolayı da gerekli korunmanın aşılama öncesinde gerçekleştirilmesi çok büyük bir önem taşır. Yassı kurtlar çevre koşulları ve soğuk havaya karşı oldukça dirençlidir.

Köpek kusmaya başladıysa, ishal varsa, iştahsızlık, karında şişkinlik, dışkısında sümük ya da kan türü akıntılar bulunuyorsa hiç vakit kaybetmeden veteriner ile irtibata geçilmesi gerekir. Köpeklerde dış parazitler için farklı ürünler ve ilaçlar ortaya çıkartılmıştır. İç parazitler için yavru bebeklere gerekli aşılamalar yapıldıktan sonra belirli aralıklarla dışkı muayenelerine bakılarak parazit ilaçlamaları yapılır. Bundan dolayı köpeklerin düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmeleri büyük bir önem taşır. Bu sayede de köpekler onlar için ölümcül sonuçlar doğuracak parazitlerden hem de onların beraberinde getirmiş olduğu olumsuz durumlardan kurtulmuş olur.


Saat: 02:07

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.