Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Balon balığı nasıl şişer? (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/168979-balon-baligi-nasil-siser.html)

EbruLi 04.10.2015 10:32

Balon balığı nasıl şişer?
 
Balon balığı nasıl şişer?


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Araştırmacılar balon balığının nasıl şiştiğini araştırdı ve tehlike anında yanaklarını kocaman şişiren balon balıklarının ağızlarında nefeslerini değil suyu tuttuklarını, şişen balon balığının oksijen ihtiyacının ise 5 katına çıktığını buldu.
Balıkların en büyük korkusudur av olmak. Tehlike anında bazısı çareyi çok hızlı yüzerek kaçmakta bulur, bazısı ise kamufle olarak kurtulur. Ancak bir tanesi var ki onun yöntemi biraz farklı.
Küre şeklini aldığında balon balığı, tıpkı derin bir nefes çekip nefesini tutmuş gibi görünür. Ama aslında şişmişken de nefes alıp vermeye devam eder. Peki balon balığı şişerken nefesini tutmuyorsa nasıl şişiyor?
Gerçek göründüğünden biraz farklı. Yıllarca nefes tutma ihtimaline odaklanan araştırmacılar bakış açılarını değiştirdi ve suya odaklandı. Bunu da yapılan bir deneyle kanıtladı. Şöyle ki; araştırmacılar, 8 adet kara-palan cinsi balon balığını havuza aldılar.
Burada balon balığının şişişini ağır çekim kameralarıyla dört kat yavaşlatılmış olarak görüntülediler. Balon balığının nefesini tutup tutmadığını anlamak için oksijen tüketim oranını tarttılar.
Bunun için de sudaki oksijen miktarını ölçtüler. Tüm bunların sonucunda balon balığının şişerken aynı zamanda nefes alıp verebildiğini kanıtlamış oldular.


Saat: 13:43

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.