Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Morpho kelebeği nasıl bir canlıdır? (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/168981-morpho-kelebegi-nasil-bir-canlidir.html)

EbruLi 04.10.2015 10:34

Morpho kelebeği nasıl bir canlıdır?
 
Morpho kelebeği nasıl bir canlıdır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Morpho kelebeği, genelde ormanda aktif olarak uçarlar. Çoğunlukla ırmakları ve suları takip ederler. Genellikle alt yüzdeki gözbenekleri açığa çıkartacak şekilde kanatlar kapalı halde tünerler.

Erkek ve dişiler sıklıkla farklı renklerdedir. Erkekler dişileri arayarak devriye gezerler; çiftleşme nadiren görülür; kubbe biçimli yumurtalar tek tek veya kümeler halinde bırakılır; tırtıllar tek başlarına ya da grup halinde beslenir. Yetişkinler çoğunlukla ormanın zeminindeki bozuk meyvelerle fakat aynı zamanda sızan ağaç öz suyu, çürümüş mantar, leş ve balçıkla beslenirler. Larvaları 6 farklı familyaya ait yaprakları yer.

Morpho kelebeği, çoğu zaman alçak tropikal yağmur ormanlarında, bazen de kuru ormanlar ve açık oldukça kuru dağ eteklerinde uçar. İç ve Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde, Meksika’dan Arjantin’e kadar.

Erkek kelebek, mavi kanatlarını katladığında avcılar alt yüzdeki kabuk rengine aldanırlar. Kanat genişlikleri 15 cm’dir. Morphoların muazzam yelkensi kanatlarıyla inip çıkarak zikzak çizdiği kendilerine has bir uçuş şekilleri vardır. İndikten sonra kanatlar, gözbenek zincirleriyle iyi saklanmış kahverengi alt yüzlerini ortaya çıkaracak biçimde aniden kapanır. Tüm Morpho türleri çeşitli kuşlar tarafından yakalandıkları için bu uyarı gereklidir. Yenilmeyen, uyarıcı renklere sahip veya taklitçi hiçbir tür bulunmaz. Parlak mavi kanatlarının aniden flaş gibi parlaması avcının zorluğunu arttıran bir unsurdur.

Kanatların büyüleyici mavisi tamamen yapısal olduğu için, renkleri yıllar sonra dahi asla solmaz. Morpho cypris muhtemelen en yoğun şekilde toplanan türdür. Bu da kelebeklerin kelebek avcıları tarafından daha çok talep görmesi anlamına gelir.

Erkek kelebekler mavi renginden etkilenirler ve bu nedenle avcılar tarafından kolayca avlanırlar. Dişiler ise daha nadir ortalıklarda görünür ve gizemlidir. Dişi morpho kelebeği yakalamak çok daha zordur.



Saat: 04:45

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.