Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hayvanlar Alemi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/)
-   -   Çitalar Hakkında Bilgi (https://www.forumaski.com/hayvanlar-alemi/171828-citalar-hakkinda-bilgi.html)

YeşiL6 26.11.2015 12:59

Çitalar Hakkında Bilgi
 
Çitalar Hakkında Bilgi

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Çita (Acinonyx jubatus), kedigiller (Felidae) familyasından dünyanın en hızlı koşan hayvanı.
Afrika'nın güney, orta ve doğu bölümlerinde ve Yakındoğu'da yaşar. Yakındoğu'da soyu neredeyse tükenmek üzeredir. Kısa mesafelerde dünyanın en hızlı koşan hayvanıdır; saatteki hızı 120 km'yi bulabilir. Uzun bacakları ve güçlü kalça kasları kadar gövdesi de koşmaya yatkındır. Ayak tırnaklarında koruyucu kılıfın olması ve tırnaklarını ancak bir ölçüde içeri çekebilmesiyle öteki kedigillerden ayrılır.


Çitanın uzunluğu 140 cm'yi bulur. Kuyruğu 75-80 cm dolayındadır. Omuz yüksekliği ortalama 80 cm, ağırlığı 50-60 kg kadardır. Doğduktan sonra yaklaşık üç ay süreyle başında, koyu benekli ve uzun tüylü gövdesinin omuz ve sırtında mavi gri lekeler görülür. Erişkinlerin kaba ve kıvırcık postu üstte soluk sarı, altta beyazdır. Gövdelerinde çok sayıda kara benek ve gözlerinin kenarlarında aşağıya doğru giden kara bir çizgi bulunur.


Çita tek başına ya da küçük gruplar halinde, genellikle sabah ya da akşam üstü avlanır. Avına (özellikle küçük antiloplara ) önce yavaşça yaklaşır, sonra birden bire üzerine atılır. Asya'da çok eskiden beri tuzağa düşürülerek evcilleştirilen çita, koşan avları yakalamak için kullanılmış, ama doğal koşulları dışında genellikle üretilememiştir.
Çitanın gebelik süresi 95 gündür ve iki ile dört arasında yavru doğurur


Saat: 14:27

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.