Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hikayeler (https://www.forumaski.com/hikayeler/)
-   -   Dar hane çorbası (https://www.forumaski.com/hikayeler/198302-dar-hane-corbasi.html)

semragül 15.01.2019 00:20

Dar hane çorbası
 
Dar hane çorbası

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim bir ramazan ayını Edirne'de geçirir.Bilirsiniz ramazan ayında herkes evine konuk davet eder iftar açmak için.Bu gelenek Edirne’de de vardır.

Bir gün Yavuz Sultan Selim,yanından hiç ayırmadığı yakın dostu Hasan Can’la kıyafet değiştirir birlikte Edirne'yi gezmeye çıkarlar.İftara yakın saatlerde sokak sokak dolaşırlar.Yavuz Sultan Selim Hasan Can'a şöyle der:

"Bak Hasan iftar topu atılır atılmaz hangi evin önündeysek o eve konuk olalım,iftarı o evde açalım."

Her evin önünde ev sahibi ya da o evden bir genç,kapısını açmış, konuk beklemektedir.Yavuz Sultan Selim’i ve Hasan Can’ı kimse tanımamakta fakat herkes evine çağırmaktadır.Bu sırada iftar topu atılır.

Yavuz Sultan Selim ve Hasan Can o anda tek katlı,kerpiç bir evin kapısı önündedirler. Ev sahibi hiç görmediği bu konukları içeriye buyur eder.Girerler.Ortada bir tahta sini,üzerinde buram buram tüten, tüttükçe iştah açan bir kase çorba.Kenarında sıcak sıcak pideler.Tüm yiyecek bu.

Sofraya otururlar.Ev sahibi sevinçlidir,önce tuzla iftarı açar sonra çorbaya başlarlar.Bir ara Yavuz Sultan Selim konuşmaya başlar.Hasan Can da dalgınlıkla ve dil alışkanlığı ile “Evet sultanım,öyledir hünkarım" deyince,ev sahibi şaşırır.Padişahın sofrasında olduğu anlar.Ne var ki fazla bir şey ikram edemeyeceği için üzgündür.Padişah ev sahibinin üzüntüsünü gidermek için:

“Bu akşamki kısmetimiz ne güzel,ne lezzetli çorba bu" diye iltifat eder.

Ev sahibi elinden bu kadar geldiğini anlatmak için:

“Dar hane çorbasıdır bu kusura bakma sultanım” der.

Yani fakir hane çorbası demek ister.O günden sonra bu çorbanın adı “darhane çorbası" olarak kalır.Bugün “tarhana” dediğimiz çorba.Sofraların da çorbanın da baş tacı olan tarhanamız.

"İyilik kapısını aç,kötülük kapısını kapa.Açtığın kapıdan bir gün ola ki sultan girer.”


Saat: 14:39

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.