Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hukuk (https://www.forumaski.com/hukuk/)
-   -   Mirasçılık Belgesi Alma Dava Dilekçe Örneği (https://www.forumaski.com/hukuk/162646-mirascilik-belgesi-alma-dava-dilekce-ornegi.html)

Ada 05.08.2015 14:36

Mirasçılık Belgesi Alma Dava Dilekçe Örneği
 
Mirasçılık Belgesi Alma Dava Dilekçe Örneği


Mirasçılık belgesi verilmesi davaları Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır ve görülür. Herhangi bir mirasçının bulunduğu yer mahkemesinde bu dava açılabilinir.

Mirasçılık belgesi isteyebilmeniz için hukuki yararınızın bulunması gerekir. Miras bırakanının mirasçılarından biri iseniz veya mirasbırakanın mirasçılık belgesini almak için Mahkemeden aldığınız bir yetki belgeniz var ise hukuki yararınız ve dava açma hakkınız var sayılır.

Dilekçenizi yazdıktan sonra Adliyeye giderek görevli hâkime dilekçenizi havale ettirmelisiniz. Havale işleminden sonra dilekçeyi Nüfus Müdürlüğü'ne götürerek mirasçılığa esas vukuatlı nüfus aile kayıt tablosunu çıkartarak dilekçenize eklemelisiniz. Bu işlemi eğer Nüfus Müdürlüğü uygun karşılıyor ise dilekçeyi havale ettirme, hatta yazma işleminin önüne alabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra dilekçenizle Mahkeme veznesine giderek harç ve masrafları makbuz karşılığında yatırmalı ve dilekçenizi gönderilen mahkemenin kalemine tevdi etmelisiniz.

Bundan sonra mahkeme iş durumuna göre ya hemen ya da başka bir gün ve saat belirleyerek o zamanda duruşma yapacaktır. Belirtilen gün ve saatte duruşma yerinde hazır bulunmanız eyer bulunamasanız kendinizi bir avukat vekille temsil ettirmeniz gereklidir. Aksi takdirde dosyanız işlemden kaldırılacaktır.

Duruşmalarda size sorulan sorulara cevap vermeniz yeterli olacaktır. Nüfus kayıtları iddianızı kanıtlıyor ise sizden başka bir delil istenmeyebilir. Mahkeme tanık göstermenizi, muhtar ilmühaberi sunmanızı gerekli görebilir. Bu durumlarda bu delilleri Mahkemeye sunmalısınız. Nüfus Kayıtları kapsamlı ise şema ve hesaplamaların yapılması için bilirkişi incelemesi istenebilir. Bu durumda sizden istenen bilirkişi giderini mahkeme veznesine makbuz karşılığı yatırmalısınız.

Duruşma sonunda mahkeme kararını verecek ve size kararın nasıl ulaşacağını bildirecektir. Kararın posta ile geleceği bildirilmiş ise bunu beklemelisiniz. Zaman tasarrufu için bir süre sonra mahkemeye uğrayarak almanız söylenmiş ise bu doğrultuda hareket etmeniz size zaman kazandıracaktır.

Mahkemece verilen karara karşı tebliğden itibaren 8 gün içerisinde itiraz veya temyiz yoluna başvurma hakkınız mevcuttur. Burada itiraz yolunun önemini özellikle vurgulamak gerekir. Karardaki hataların temyiz veya mirasçılık belgesinin iptali gibi uzun zaman alan masraflı ve sıkıntılı yollara girmeden mahkemesince hemen düzeltilmesi için kararı veren mahkemeye hitaben yazıp vereceğiniz bir dilekçe ile itiraz yolunu kullanmalısınız. Karar doğru ise kararı alarak işlemlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.







...................SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

Davacı:Adı ve Soyadı.TC.N=Adresiniz

Davalı: Hasımsız

Dava: Mirasçılık Belgesi Verilmesi

Miras Bırakan:( Ahmet MORMENEKŞE; MEHMET VE FATMADAN olma, 1.1.1929 doğumlu, ANKARA, YENİ MAHALLE Cilt:8 Aile Sıra No:96 Birey Sıra No:28 de nüfusa kayıtlı 12.08.2012 tarihinde vefat etmiş. )

Maddi Sebepler:

1-Yukarıda kimlik bilgileri yazılı Mirasbırakanım vefat ederek geride mirasçı olarak (EŞİ AYŞE MORMENEKŞE İLE ÇOCUKLARI Ahmet MORMENEKŞE VE Cemile MORMENEKŞE'yi bırakmıştır. Başkaca gaip veya sağ mirasçısı yoktur.

2-Miras intikal ve paylaşma işlerinde kullanılmak üzere mirasçılık belgesi verilmesi için bu davanın açılması zorunluluğu ortaya çıktı.

Hukuki Sebepler: Türk Medeni Kanunu'nun 495 ve devamı maddeleri

Deliller: Nüfus kayıtları vs. deliller

Sonuç İstem: Yukarıda açık kimliği yazılı Mirasbırakanım'ın mirasçılık belgesinin tanzim olunarak tarafıma verilmesini en derin saygılarımla arz ve talep ederim.02.09.2012

Davacı
Ahmet MORMENEKŞE
İmza










ÖRNEK DİLEKE-2

.................SULH HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI :
VEKİLİ : Av.

DAVALI :

KONUSU : Mirasçılık Belgesi Verilmesi(Verasat ilmühaberi)
.
OLAYLAR :

1-Müvekkilimin babası 12.02.2008 tarihinde vefat etmiştir

2-Geriye mirasçıları olarak eşi ……… ve çocukları ………, ……….. ,……….. ile muristen evvel vefat eden kızı ……… nın çocukları ………….. ile kızının eşi …………….. kalmışlardır.

3-Hukuki ve diğer işlemlerde kullanılmak üzere murise ait veraset ilamının verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

YASAL NEDENLER: MK ve ilgili yasa maddeleri.

KANITLAR : Nüfus kaydı,tanıklar ve diğer kanıtlar.

İSTEM SONUCU : Yukarıda açıklanan nedenler ile veraset belgesinin tarafımıza verilmesini talep ederiz.

DAVACI VEKİLİ

Murisin Nüfus Kaydı

Ana Adı :
Baba Adı :
İli :
İlçesi :
Mahallesi :
Aile Sıra No :
Sıra No :
Cilt :
TC Kimlik No






BU DİLEKÇE İLE MAHKEMEYE MÜRACAAT ETTİĞİNİZDE MAHKEME SİZE AŞAĞIDAKİ ÖRNEĞİNİ GÖNDERDİĞİM KARARLAR GİBİ BİR KARAR VERİR.(BU KARARLAR BİLGİLENDİRME ACISINDAN SUNULMUŞTUR.)




........................SULH HUKUK MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR


ESAS NO :

KARAR NO :

HAKİM :

KATİP :

DAVACI :

DAVALI : HASIMSIZ

DAVA : Mirasçılık Belgesi İstemi

DAVA TARİHİ :

KARAR TARİHİ :

Mirasçılık Belgesi İstemi dava dosyasının incelenmesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde;Muris eşim ........ ..../..../....tarihinde vefat ettiğini, murise ait veraset ilamının verilmesini talep etmiştir.
Celp edilen nüfus aile kayıt tablolarına göre miras bırakan ...........'ın mirasının aşağıdaki şekilde dağıtılmasına ilişkin hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
Davacının davasının KABULÜNE,
...... ili ..... ilçesi ..... Köyü Cilt no:.., Hane no:...' de ..... T.C Kimlik nosu ile nüfusa kayıtlı ....ve ..... oğlu .... D.lu .....'ın ..... tarihinde vefatı ile miras meselesi toplam (17) pay kabul edilerek;
5 payın murisin eşi, .... ve .... kızı .... D.lu ......'a
3 payın murisin kızı, .... ve .... kızı .... D.lu .....'a
3 payın murisin kızı, .... ve .... kızı .... D.lu .....'a
3 payın murisin kızı, .... ve .... kızı .... D.lu .....'a
3 payın murisin kızı, .... ve .... kızı .... D.lu .....'a
3 payın murisin kızı, .... ve .... kızı .... D.lu .....'a
Aidiyet ve intikaline,
Verasetin bu şekilde subütuna,
Peşin alınan harcın mahsubu ile başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Yargılama giderlerinin davanın niteliği gereği davacı üzerinde bırakılmasına
Dair, dosya üzerinde verilen karar aksi sabit oluncaya kadar geçerli olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı .

Katip Hakim







T.C.
......... SULH HUKUK MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO :

KARAR NO :

HAKİM :

KATİP :

DAVACI :

DAVACI VEKİLİ :

DAVALI :

DAVA : VERASET

DAVA TARİHİ :

KARAR TARİHİ :

Mahkememizde görülmekte bulunan Mirasçılık Belgesi İstemi davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
Davacı vekili dava dilekçesini tekrarla miras bırakan .........'ye ait veraset ilamının verilmesini talep etmiştir.
Celp edilen nüfus aile kayıt tablolarına göre miras bırakan ........'nin mirasının aşağıdaki şekilde dağıtılmasına ilişkin hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davanın KABULÜ ile; ..... ili ..... ilçesi Kuledibi mahallesi Cilt no:.. Hane no: ...'de nüfusa kayıtlı bulunan ......ve ..... oğlu ..... .....doğumlu .....'nin ...... tarihinde vefatı ile mirasının tamamı (16) pay kabul edilerek bundan;
(8/16) payın Mirasbırakanın ölü kardeşi ....'nin çocuğu .....Doğ.lu ......i'ye
(3/16) payın Mirasbırakanın ölü kardeşi .....'nin ölü çocuğu ....'ın çocuğu .......Doğ.lu .....'e
(3/16) payın Mirasbırakanın ölü kardeşi .....'nin ölü çocuğu .......'ın çocuğu ......Doğ.lu ......'e
(2/16) payın Mirasbırakanın ölü kardeşi .....'nin ölü çocuğu .....'ın kocası .......Doğ.lu .......'e
Aidiyet ve intikaline,
Verasetin bu şekilde sübutuna,
Alınması grereken harçlar peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
Yargılama giderleri olan toplam 25,15TL peşin ve nispi harç ve AAÜT'nin II. kısım II. Bölümüne göre hesaplanan500,00TL vekalet ücreti giderinin davanın niteliği gereği davacı üzerinde bırakılmasına,
Dair, aksi sabit oluncaya kadar geçerli olmak üzere verilen karar tebliğ/tefhim tarihinden itibaren 8 gün içerisinde Yargıtayda temyiz kanun yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı. .......

Katip Hakim


Saat: 22:15

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.