Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Hukuk (https://www.forumaski.com/hukuk/)
-   -   Anayasa Hukuku Nasıl Çalışılır? (https://www.forumaski.com/hukuk/167777-anayasa-hukuku-nasil-calisilir.html)

DeRDeST 21.09.2015 16:11

Anayasa Hukuku Nasıl Çalışılır?
 
Anayasa Hukuku Nasıl Çalışılır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Devletin temelini oluşturan yapıların özelliklerini, görev ve yetkilerini, dayandığı esasları gösteren anayasa hukuku hak ve hürriyetlerin sınırlarını ve dokunulmazlığını belirten; devletin genel olarak sağlıklı işleyişi için gerekli tüm ögeleri inceleyen bir bilim dalıdır. Anayasa hukuku dersleri de bu nedenle hukuk fakültelerinde öncelikle gösterilen derslerdendir. Çünkü kamu hukukunda anayasa bilgileri temel teşkil edecek yapıdadır.

Anayasa hukuku dersine çalışmaya başlamadan önce bu dersin önemini kavramak gerekir. Devletin tüm temel organlarının çerçevesinin çizildiği, vatandaşlarına hangi hak ve hürriyetlerinin verildiğinin gösterildiği ve devlet mekanizmasının hangi esaslara göre işleneceğinin belirlendiği konuların öğrenileceği derstir. Hukuk derslerinde öğrenilen hiçbir bilginin Anayasa'ya aykırı olamayacağı da bu dersin önemini gösterir.

Anayasa hukuku dersleri Anayasa Hukuku Genel Esaslar ve Türk Anayasa Hukuku olmak üzere iki başlık altında ele alınır. İlk kısımda anayasa hukukunun temel ögeleri, devlet yapıları, tarihsel gelişim süreci, anayasa çeşitleri incelenir. İkinci kısımda ise ilk kısımda incelenen konuların sistemimizdeki yeri ve bize özgü anayasal sistemimiz öğrenilir. Bu nedenle Anayasa hukuku dersine çalışmaya başlarken öncelikle genel esaslar kısmındaki temel bilgiler iyi kavranmalıdır.

Anayasa derslerine çalışırken mutlaka T.C. Anayasası bulundurulmalıdır. Çalışılan konu mutlaka madde olarak bulunmalı ve en sade şekliyle okunduktan sonra açıklaması kitaptan okunmalıdır. Böylece hem işin özü anlaşılır hem de en önemli noktalar görmüş olursunuz.gözden kaçmamış olur.

Anayasa hukuku dersi hukuk dersleri arasında bilginin en yoğun olduğu derslerden birisidir. Çünkü genel olarak yoruma dayalı değil, özellik ve salt bilgiye dayalı konular vardır. Yasama, yürütme, yargı konularında ise mevzuata hakim olmak gerekir. Özellikle yasama konusunda TBMM İçtüzüğü mutlaka okunmalıdır. Seçim ve hükümet sistemleri konularında ise mevzuat mutlaka okunmalı ve günümüzdeki durumla karşılaştırılarak daha akılda kalıcı olması sağlanmalıdır.

Anayasa hukuku dersinde salt bilgi ağırlıkta olduğu için mutlaka notlar alınmalı ve sonradan bu notlara geri dönülmelidir.


Saat: 23:30

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.