Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   İslamiyet (https://www.forumaski.com/islamiyet/)
-   -   14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı (https://www.forumaski.com/islamiyet/169638-14-ekim-2015-carsamba-muharrem-ayi.html)

Papatya 13.10.2015 10:05

14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Malumunuz Muharrem ayı yaklaşıyor.. 14 EKİM 2015 Çarşambagünü Muharrem ayının başlangıcı yani Hicri yılbaşı. Diğer fırsat bildiğimiz manevi açıdan önemli günler ve aylar gibi Muharrem ayınında şahsına münhasır fazileti, feyzi ve bolluk bereketi vardır. Günahlarımızın affı dualarımızın kabulü için kaçırılmaması gereken önemli aylardan biridir.
Muharrem ayı yukarıda belirtildiği gibi bir yılın bitişi diğer yılın başlangıcıdır .. Dualarımızı ederken mutlaka geçirdiğimiz sene içerisinde işlediğimiz günahlar için Rabbimizden af dilemeliyiz.. Aynı şekilde yeni gelen yıl içinde bol bol dua edip bizim için hayırlı bir sene olmasını istemeliyiz..

Aşağıda net ortamında heryerde bulabileceğiniz muharrem ayına ait ibadetler, Muharrem orucu, Muharrem ayında kılınması gereken namaz gibi bilgileri derleyip bilgilerinize sunuyorum..

Rabbim hepimizi böylesine faziletli günlerden hakkı ile istifade eden kullarından eylesin. Hepimizin günahları af, duaları kabul olsun inşallah.
Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.)
[Müslim]
SENE SONU DUASI: Her kim Zilhicce’nin sonunda; 13 Ekim 2015 Salı günü ( Senenin son günü )

“Ey ALLAH’ım C…C… ! Bu sene, Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden her ne yaptıysam ben onları unuttum, Sen ise unutmadın… Bana ceza vermeye kadirken mühlet verdin ve ben, Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye davet ettin… Ey ALLAH’ım C…C…! Ben bütün bunlardan dolayı senden mağfiret diliyorum… Beni mağfiret eyle! Ey Kerem sahibi! Ey Celâl ve İkram sahibi! Bu sene, Senin razı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri işlediysem, Senden dilerim ki onları benden kabul edesin ve Senden ümidimi kesmeyesin! Ey Kerem Sahibi, kabul eyle! Efendimiz Muhammed’e (SAV) ve âl-i Ashabına Salât-ü Selâm eyle! ” derse, şeytan: “Biz, bu sene yorulup bu günahları işletmek için zahmet çektik, o bir anda hepsini sildirdi” diyerek yüzüne toprak saçar…

SENE BAŞI DUASI: Her kim Muharrem’in evvelinde; 14 ekim 2015 ( 13 ekim salı günü akşam ezanından sonra hicri Muharrem ayının 1. günü oluyor )

“Ey ALLAH’ım C…C… ! Sen Ebedi ve Kadimsin… İşte bu yeni senedir, ben Senden bu sene, şeytan ve dostlarından korunmayı, kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı yardım ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul olmayı isterim… Ey Kerem Sahibi, kabul eyle! ” derse, şeytan: “Biz bu kişiden ümidi kesdik” der, ve ALLAH C…C… ona, kendisini sene boyunca koruyacak iki Melek görevlendirir… (Hadis’i Şerif, Kaynak: Alemle Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, 1/156)

Hadisi şerifte buyurulduki;” Bir kimse Muharrem ayının ilk günü (aşağıda ki ) duayı 3 defa okursa ,Allahu teala o kimseyi gelecek muharrem ayına kadar bütün belalardan emin kılar…”

O dua budur.”Bismillahirrahmanirrahim.Elhamdülillahi rabbil alemin.Vesselatu vesselamu ala seyyidina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.Allahumme entel ebediyyül kadim.El hayyül kerim.El hannanül mennan .Ve hazihi,senetün cedidetün es elüke fi hel ismete mineşşeytanirracim.Vel avne ala hazihin nefsel emmareti bissui. Vel iştigale bima yukarribuni ileyke ya zel celali vel ikram bi rahmetike ya erhamerrahimin.Ve sallallahu ve selleme ala seyyidina ve nebiyyina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve ehli beytihi ecmain”

Muharrem ayında Kılınacak Namazlar

Bu ay senenin birinci ayıdır. Bu ayın birinci gecesi, akşam ve yatsı arasında ( yani zilhicce’nin son gününü, Muharrem’in birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için iki rekat namaz kılınır.

Namaza şu niyetle başlanır :

“Ya Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman; avfı ilahine, feyzi ilahine, mazhar kılman; dünyevi ve uhrevi saadetlere nail eylemen için ; Allahu Ekber “

Her iki rekatta :
7 Fatihai şerife, 7 Ayetel- kürsi, 7 İhlası şerif, okunur.
Namaz dan sonra :
11 defa :

La ilahe illallahü vahdehu la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli şey’in kadir.

11 İstiğfarı şerif,
11 Salevatı şerife, okunup dua yapılır. Duada, geçmiş senenin günahlarının afvı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir.

Muharrem ayı ilk gecesi tesbih namazı

Muharremin birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir tesbih namazı kılınır :
“Ya Rabbi, bu yeni senede beni mağfireti ilahine, rızai ilahine ve hidayeti ilahine mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızai ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadabı ilahine duçar olacak amellerden muhafaza buyur.”

Tesbih namazında şunlar okunur :
  1. Rekatta : 1 fatiha, 1 Ayetül kürsi,
  2. Rekatta : 1 Fatiha, 1 Amenerresulü… ( sürei Ali İmran’ın ilk iki ayeti de ilave edilerek)
  3. Rekatta : 1 Fatiha, 1 Hüvellahüllezi…
  4. Rekatta : 1 Fatiha, 1 İhlası şerif.
Not: okunması gereken süreleri bilmeyenler bildikleri süreleri de okuyabilir.
Namazdan sonra istiğfar edilir, selavatı şerife getirilir ve arkasından dua edilir.

Muharrem ayının birinci günü 1000 kere ihlas süresini okumak
Muharremin birinci gününde her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlası şerif okuyanları, Cenab-ı Hak lütfuyla, keremiyle huzuruna bu alemden kul borcu ile götürmeyecektir.

Dokuzyüz senelik nafile oruca denk muharrem ayı perşembe, cuma ve cumartesi oruçları

Bu ay içinde; perşembe, cuma, cumartesi günleri peşbeşe oruç tutulursa 900 senelik nafile oruç sevabı verilir.

Muharrem ayı biri ile onu arası kılınacak namaz

Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rekatte bir selam vererek 6 rekat Namaz kılınır.
Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınır. Bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.
Namaza şöyle niyet edilir:
“Niyet eyledim ya Rabbi senin rızai şerifin için namaza. Her hangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise , bu hakkın ödenmesi için, Allahu Ekber …”
  1. Rekatta: 1 Fatiha, 1 Ayetül kürsi, 11 İhlası şerif,
  2. Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlası şerif.
  3. Rekatta: 1 Fatiha, 1 Elhakümüttekasür , 11 İhlası şerif.
  4. Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlası şerif
  5. Rekatta: 1 Fatiha, 3 Kul ya eyyühel kafirun, 11 İhlası şerif.
  6. Rekatta: 1 Fatiha, 10 İhlası şerif,
okunur.
Namazdan sonra dua edilir.
Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10’uncu gün aşure pişirmek faziletli ibadetlerdendir.
Bunun yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Efendimizle cennete girecekleri ümit edilir.
Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10’uncu günleri oruç tutmalıdırlar.
Resulullah Efendimiz 9’ncu günü seferde bulunuyorlardı. o bakımdan yalnız onuncu günü oruç tutmuşlar ve ” sağ olursak gelecek sene 9’ncu günü de tutarız” buyurmuşlardır.

Muharrem ayı 9 ve 10. günü teheccüd vakti kılınacak namaz

Muharrem’in 9. ve 10. geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9. 10. geceleri teheccüd vaktinde rızai ilahi için 4 rekat namaz kılınır. Her rekatta 50 şer İhlası şerif okunur.
Teheccüd vakti: Öğle vakti gündüzün hagi saatinde giriyorsa, gecenin o satinde de teheccüd vakti girmiş olur.

Muharrem ayında hatmi enbiya devam etmek

Bu günlerde hatmi enbiyaya devam etmeli, Bilhassa 9. günü akşamı yani onuncu gecesi muhakkak Hatmi Enbiya yapılmalıdır.
Muharrem Ayı içerisinde mümkün olduğu kadar fazla istiğfar etmelidir.

23 EKİM 2015 – AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETİ – Aşure gününde yapılması gereken ibadetler
AŞURE GÜNÜ ORUCU VE İBADETLERİNİN FAZİLETLERİ:

– “ALLAH’u Teâlâ C…C… ; Aşure gününü oruçlu geçirene 1000 Hac, 1000 Umre ve 1000 Şehid sevabı yazar ve kendisine doğu ile batı arasındakilerin ecri verir… Bu kişi Hz… İsmail’in (A…S…) çocuklarından 1000 köle azad etmiş gibi olur… Kendisi adına Cennet’te 70…000 köşk kaydedilir…Ve ALLAH C…C… ONUN CANINI CEHENNEME HARAM KILAR…
– Rivayete göre “Aşura gününü oruçlu geçirene 10…000 Melek sevabı verilir… O gün, İhlâs Sûresini 1000 kere okuyana ALLAH’u Teâlâ C…C… Rahmet nazarı ile bakar ve o kişi Sıddıklardan yazılır”
– Her kim aşure gecesini (ibadetle) ihya ederse, ALLAH C…C… onu dilediği kadar ihya edecek… Hadis-i Şerif
– “Her kim aşure gecesini ibadetle geçirir ve ertesi günüde (yani aşure gününü) oruçla geçirirse o kişi ölürken nasıl öldüğünü bilmeden ölecektir…”Hadis-i Şerif
– Her kim Aşure gecesi ve gününde bir alimin sohbetine giderse veya ALLAH’ı C…C… zikreden bir cemaatin arasında 1 saat oturursa ALLAH’u Teâlâ’nın onu Cennete sokması ALLAH C…C… üzerine hak olur…
– Aşure günü gusleden, ALLAH C…C… indinde günahlarından anasının onu doğurduğu gündeki gibi temiz olur…
Aşure günü iki kere gusledenin ebedi gözü ağrımaz göz ağrısı çekmez ve yine aşure günü gusledenin bir daha seneki güne kadar ölüm hastalığından başka hastalık çekmeyeceği rivayet ediliyor…
– Muharrem ayındaki, Aşura günü orucu geçen senenin küçük günahlarını örter…
(“Geçen seneye keffarettir…” Hadis Şerif / Müslim)
– Aşure gününde 10 Müslüman’a selam veren bütün dünyadaki Müslümanlara selam vermiş gibi olur…
– Aşure günü orucunda bir kişiye iftar ettiren bütün Müslümanları iftar ettirmiş gibi olur…
– Aşure günü bir yetimin başını okşayana başındaki kıl sayısınca ALLAH C…C… ona Cennette derece ihsan eder…
– Aşure gecesi ve Aşure günü zerre kadar sadaka verene Uhud dağı kadar sevap verilir…
– Ulema buyuruyor; Aşure günü çoluk çocuğuna, evine bolluk yapan bir sene boyunca bolluk bereket görür…
– Aşure günü görüşmediği akrabalarıyla mutlaka görüşmeli, onları arayıp sormalıdır…
– Aşure günü ve her zaman ALLAH’u Teâlâ dille ve kalple devamlı zikredilmelidir… ALLAH’u Teâlâ’yı zikretmek en büyük ibadettir… Rahman ve Rahim olan ALLAH’ın Adıyla « “ALLAH’I ANMAK ELBETTE EN BÜYÜK (İBADET) TİR…” ANKEBUT/45 »

AŞURE GECESİ VE GÜNÜNDE KILINACAK (ÇOK FAZİLETLİ) NAMAZLAR:

Peygamber Efendimiz SAV buyuruyor (Hz Aişe RA’den rivayet): Aşure gecesi yada kılınamıyorsa günü, her rekatta Fatiha Sûresinden sonra 3 İhlâs-ı Şerif okuyarak 100 rekat namaz kılınırsa, (Gece kılınırsa 2 rekatta, gündüz 4 rekatta bir selam verilecek) arkasından 70 SübhenALLAHi velhamdülİLLAHi vela ilahe illALLAHu VALLALU ekber vela havle vela kuvvete illa bİLLAHil Aliyyil Aziym, 70 EstağfirULLAH, 70 Salavat-ı Şerife okursa;
Bu kişi öldüğü zaman ALLAH’u Teâlâ o kişinin kabrini misk-ü amber doldurur ve kabre konan herkesin saçı başı kaşı kirpiği her tarafı kılları dağılır, bu namazı kılanın kabrinde saçları tüyleri dağılmaz… Mahşere çıktığında yüzü ayın ondördü gibi parlar, yeni gelinin kocasının evine gönderildiği gibi Cennete gönderilir…
Aşure günü şu 4 rekat namaz kılanın (ALLAH’u Teâlâ Hazretlerinin mahşer günü hasımlarını razı etmesi niyetiyle)
1…Rekatta; Fatiha’dan sonra, 11 İhlâs-ı Şerif
2…Rekatta; Fatiha’dan sonra, 3 Kâfirun, 11 İhlâs-ı Şerif
3…Rekatta; Fatiha’dan sonra, 1 Tekâsur, 11 İhlâs-ı Şerif
4…Rekatta; Fatiha’dan sonra, 3 Ayet-el Kûrsi, 25 İhlâs-ı Şerif
Bu namazı kılan kabir şiddetlerinden korunacak, ALLAH’u Teâlâ C…C… mahşer günü hasımlarını rıza edecek İNŞAALLAH…
– Aşure gecesi teheccüd namazı ve mümkünse tesbih namazı kılınmalıdır…
– Ayrıca kılabilen aşure gecesi teheccüd vaktinde ve aşure günü öğle ile ikindi arası, her rekatta Sure-i Fatiha’dan sonra 50 İhlâs-ı Şerif okuyarak 4 rekat namaz kılınmalı… Yine aşure günü kuşluk vakti aynı namaz 2 rekat olarak kılınmalı… Namazdan sonra 70 İstiğfar, 70 Salavat-ı Şerife, 70 La havle vela Kuvvete illa BİLLAHil Aliyyil Aziym söylenmeli…
– Aşura günü şu dua 10 defa yapılmalı: “SübhenALLAHi mil’el-mizân…Ve müntehe’l-îlmi ve mebleğa’r-rıza ve zinete’l-Arş”
Muharrem ayında okunacak zikirler:
1. Gün 100 defa Esteğfirullah
2. Gün 100 defa Sübhanellahi velhamdü lillahi vallahü Ekber
3. Gün 313 defa Ya Selam c.c.
4. Gün 100 defa La ilahe illallahü vahdehüla şerikeleh lehül mülkü velehül hamdü vehüve ala külli şey’in gadir
5. Gün 100 defa Ya Rahman Ya Rahim
6. Gün 100 defa La havle vela guvvete illa billahil aliyyil azım
7. Gün 100 defa İhlâs suresi
8. Gün 100 defa La ilahe illallah Muhammedur Rasulüllah
9. Gün (Aşure günü) alışveriş yapılır.
41 defa Selamün kavlen mirrabbirrahim
33 defa Eşhedü ella ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Rasulüh
66 defa İhlâs suresi
Özellikle aşure günü yani 23 Ekim 2015 Cuma günü BOLLUK BEREKET İÇİN evinize ufak tefekte olsa erzak alın.. Çuklarınıza ve eşinize herzamankinden daha cömert olun. Gücünüzün yettiğince sadaka verip hayır işleri yapınız..
Dua kitabı

Papatya 14.10.2015 01:52

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Muharrem Ayının Önemi Nereden Geliyor?

Muhharrem ayı cahiliye döneminde bile insanların saygı gösterip savaşları susturduğu aylardan biri... Bu ayın Allah katında çok değerli olduğu biliniyor, peki onun bu önemi nereden geliyor?


Arap yarımadasında, en azgın düşmanlar bile dört önemli ay geldiğinde kılıçlarını kınlarına sokar savaşı terkederlerdi. Muharrem ayı puta tapan, adam öldüren ve daha bir çok günahı rahatlıkla işleyebilen cahiliye insanlarının bile saygı gösterdiği dört haram ayların başında geliyor...
Muharrem ayı denilince akla her ne kadar Hz. Hüseyin'in başından geçen ve herkesin yüreğini yakan o acı olay, yani Kerbela gelse de, aslında bu ayda, Hz Adem ve Hz Havva'nın Arafat'ta buluşmasından tutun da, Hz Yusuf'un kuyudan kurtulmasına kadar, bir çok güzel ve mucizevi olay da yaşanmadı değil...
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in ( S.A.V): ''Ramazan ayından sonra oruç tutacaksanız bu Muharrem Ayı olsun'' diye buyurduğu bu mübarek ayın önemini, Ömer Döngeloğlu, Necmettin Nursaçan ve Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun'a sorduk.
İşte bu mübarek ayın önemi ve bu ayda yapılması gereken ibadetler:
EFENDİMİZİN RAMAZANDAN ÖNCE ORUÇ TUTTUĞU TEK AY
Ömer Döngeloğlu ( İlahiyatçı- Yazar ):
Muhharrem ayının manası hürmet edilen demektir. Rasulallah: ''Allah yerleri ve gökleri yarattığından beridir ayların sayısı 12'dir. Ve bunların da başı hürmet edilen aydır'' buyuruyor. Hz Adem yaratıldığından beri böyledir. Haram aylar; Zilkade Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. Dolayısıyla Muharrem ayı Allah katında çok önemli bir yere sahip. İnsanlık yaratılmadan önce yerler ve gökler yaratıldığından beri bu böyle. Muhharem ayı Peygamber efendimizin Ramazan orucu farz kılanmadan oruç tuttuğu bilinen tek aydır.
Muharremin ilk 10 günü veya 10 ve 11. Günü oruç tutmak müstehaptır. Bu ayda Müslümanlar Allahtan çok yardım görmüştür. Bugüne Aşura günü denilir. Muharrem ayının 10. Günü.
Bugün Hz Nuh tufandan kurtulmuştur. Hz Adem'le Hz. Havva'nın Arafat'ta buluştuğu gün Aşura günüdür. Hz Yusuf kuyudan kurtulmuştur. Bugün de nice sıkıntılar çeken Müslümanlar var. Filistin'de olduğu gibi...İşte bu yönüyle Muharrem bizim için bir ümittir...Müslümanlar bu ayda duaya sarılmalı. Muharrem ayının ilk günü eve bir hediyeyle gitmek tüm yılı bereketlendirir. Bu ay Müslümanların Medine'ye hicret ettikleri ay. Muhharem Hz Hüseyin'le mateme dönmüştür.
MUHARREMİ FİZİKİ İŞKENCE HALİNE GETİRMEK DOĞRU DEĞİL
Bazı gruplar Muharrem ayını kan akıtarak kendilerini zincirleyerek kutluyor. Bu şekilde bir kutlama doğru mu?
Bir fiziki işkenceye dönüştürerek kutlamak İslam inancında doğru karşılanmamıştır, doğru değildir. Tabiki Müslümanlarda bir hüzün, bir sükunet olmalı ancak onlarca peygamberin başına gelen mucizeleri görmezden gelerek sadece bu ayı mateme çevirmek o peygamberlerin de üzerini örtmektir. Biz dualarımızda Hz Hüseyin'e de yer vermeliyiz, konuşmalıyız onu ve ehli beytin başına gelenleri de yalana, iftiraya başvurmadan konuşmalıyız. Müslümanlar eğer bir yas tutacaklarsa bugün biraz daha sakin ve sessiz olmalı ve dua etmeliler. Hz Hüseyin için sadakalar verilebilir. Kurbanlar kesilip fakirlere dağıtılabilir.
BU DUAYI 3 DEFA OKUYAN BELA VE SIKINTIDAN EMİN OLUR
Bu ayda Müslümanlar nasıl ibadet etmeli, hangi dualar okunmalı. Peygamberimizin özellikle tavsiye ettiği bir dua var mı?
Peygamber efendimizin tavsiye ettiği bir dua var. Bu Kur'an da yok yalnız sene başı duası diye hadisi şeriflerde nakledilen Muharrem ayı duası vardır. Efendimiz: ''Bu duayı sene başında 3 defa okuyan sene boyunca sıkıntı ve belalardan emin olur '' buyuruyor. Bu dua okunabilir. Bu aya özgü bir namaz yok. Bu ayda nafilelerimizi kılmaya özen göstermeli en az haftada bir teheccüt kılmalıyız. Hacdan dönenleri ziyaret edebiliriz. Çünkü hacılar döndükten sonra Muharrem ayı boyunca yaptıkları dualar hacdaymış gibi kabul olur. 9 ve 10. günü oruç tutabiliriz. 10. gün mutlaka oruç tutulmalı ancak ya bir gün önce yada bir gün sonra da Yahudilere muhalefet olsun diye tutmak iyidir.
'ALLAH BU AYDA NİCE İNSANLARIN TEVBESİNİ KABUL ETTİ'
Necmettin Nursaçan (Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı):
Muharrem ayı haram aylarından biridir. Şehrullah diye geçiyor. Peygamber Efendimiz : ''Ramazan ayından sonra oruç tutacaksanız bu Muharrem ayı olsun. Cenabı Allah bu ayda nice insanların tevbesini kabul etti ve nicelerinkini kabul eder'' buyuruyor. Çok önemli olaylar bu ayda cereyan etmiştir. Bu mutluluk veren olayların yanında Kerbela olayı da yüreğimizi yakmıştır. Bundan da şunu anlıyoruz. Dünyada acı ve tatlı olaylar hep yan yanadır. Aşura Gününde çorbalar pişirilir tatlılar yapılır. Aşurenin verdiği bir mesaj daha var. 8, 10 çeşit buğday bir araya geliyor ve ondan bir tatlı meydana geliyor. Ülkemiz de Türk'üyle, Kürt'tüyle, Alevisiyle birliğini korumalı ki bu ayrı kıymetler bir araya gelince bir millet, mutlu bir toplum meydana gelebilsin. Bu ayda dualar edilmeli, sadakalar verilmeli... Cahiliye devrinde bile bu aya saygı gösterilir silahlar susarmış. Bu şimdi de devam etmeli... Yardımlaşma devam etmeli, kötü alışkanlıklardan tevbe etmeli.
KERBELA ORTAK BİR YAS GÜNÜDÜR
Fermani Altun (Dünya Ehli Beyt Vakfı Genel Başkanı):
Bugüne kadar sistemden kaynaklanan eksik bilgilerden dolayı, Muharrem ayı sanki yalnız alevilere mahsusmuş gibi algılanıyordu. Ama aslında öyle değil peygamber efendimiz: ''Benim ehli beytime sarılan kurtuluşa gider. Hasan ve Hüseyin büyük meşakkat çekecekler ama onların nesilleri tüm dünyaya İslamın yayılmasında öncülük yapacaktır'' buyuruyor. 1333 yıl önce Kerbela'da zulme saltanata İslam inancını çıkar ve zulüm aracı olarak kullananlara karşı Kur'anın hak yolunu, Hz. Resulullahın nefesinden, hukukundan, onun ev hanesinde yetişmiş tüm Ehli Beyt, dedesinin yolunda canını vermiştir. Gelen nesiller de İslamın hakla hukukla yayılmasına öncülük etmişlerdir. Demek ki Kerbela ortak bir yas günüdür, kültürümüzdür, geleneğimizdir. Bizi biz yapan temel değerlemizden biridir. Bu ayda Aşura yapılır, yas tutulur eğlence olmaz. Bazı dünya nimetlerinden sakınır. Et yenmez, su içilmez. İnsanlar bu 12- 15 gün daha çok o dönemde yaşanan acıları ve kültürü anlamak için vakit ayıracaklardır. Bu günler hem insanlık hem de İslami değerler için önemli şans günleridir.
Aleviler neden Muharrem ayında et yemez, su içmez?
Kerbela'da Ehli Beyt 72 aile efradıyla 10 gün susuz bırakıldı, aç bırakıldı. Bebekler susuzluktan öldü. Su almak isteyen büyüklerin mataralarına kılıçlar çekildi. Bir vahşet yaşandı. 10. Günde Hz Hüseyin'in başı kesildi. Alevilerin bu ayda su içmemesi, et yememesi orda yaşanan acılara saygı niteliğindedir. Aşuranın 12 çeşit tahıldan yapılması da aynı anlamı ifade eder.
YORUMLAR FARKLI OLSA DA RABBE GİDEN YOL BİRDİR
Alevilerin tuttuğu 12 imam orucunun Ramazan orucundan herhangi bir farkı var mı?
12 imam orucunda sahur geleneği yoktur. Et yenilmez, su içilmez. Ertesi gün oruçlar açılır. Eğlence olmaz. Yas tutulur. Alevi toplumu dergahları yasaklanmış, inancı, tasavvufu yasaklanmış kendi kültürü için çok yetersiz bir bilgiye mahkum edilmiş bir toplum. Alevi toplumu daha yeni yeni bu sıkıntıları aşıyor, inanç ve değerleriyle yeni yeni buluşuyor. Farklı farklı yorumlar da olsa, yüce rabbe giden bir tek yol vardır. Kerbela'nın büyük bir ders olması lazım.
İşte hadislerde peygamberimizin tavsiye ettiği Muharrem duası:
Bismillahirrahmanirrahim.
El-hamdü li'llâhi rabbi'l-'âlemîn. Ve's-salâtü ve's-selâmü 'alâ seyyidinâ muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihî ecma'îne. Allâhümme ente'l-ebediyyü'l-kadîmü'l-hayyü'l-kerîmü'l-hannânü'l-mennânü ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhâ'l-'ısmete mine'ş-şeytâni'r-racîmi. Ve'l-'avne 'alâ hâzihi'n-nefsi'l-emmâreti bi's-sûi ve'l-iştigâle bi-mâ-yukarribunî ileyke yâ zê'l-celâli ve'l-ikrâmi bi-rahmetike yâ erhame'r-râhimîne. Ve sallâ'llâhu ve selleme 'alâ seyyidinâ ve nebîyyinâ muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihî ve ehli beytihi ecmaîne.
Haber7

EbruLi 14.10.2015 13:59

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Allahın izniyle bugün başladık yas orucumuza.
12 gün tutmak nasip olur inşallah.

Feda 14.10.2015 14:05

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Alıntı:

EbruLi Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1108974)
Allahın izniyle bugün başladık yas orucumuza.
12 gün tutmak nasip olur inşallah.

Allah kabul etsin
Asureyi ne zaman yapiyon :)
Yapinca bir kase gonder :)

EbruLi 14.10.2015 14:13

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Alıntı:

Feda Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1108975)


Allah kabul etsin
Asureyi ne zaman yapiyon :)
Yapinca bir kase gonder :)

Çok teşekkür ederim.
Orucumuzun son günü yapıyoruz aşureyi.
Orucumuzu aşure ile açıyoruz.
Yapınca yollarım tabikide resimleri boy boy atarım canınız çeksin :)

Feda 14.10.2015 14:20

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Alıntı:

EbruLi Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1108978)
Çok teşekkür ederim.
Orucumuzun son günü yapıyoruz aşureyi.
Orucumuzu aşure ile açıyoruz.
Yapınca yollarım tabikide resimleri boy boy atarım canınız çeksin :)

Resimle doymuyorumki:)
Neyse sansima trabzonda olucam
Teyzem guze yapar asureyi bol bol yerim

EbruLi 14.10.2015 14:22

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Alıntı:

Feda Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1108986)


Resimle doymuyorumki:)
Neyse sansima trabzonda olucam
Teyzem guze yapar asureyi bol bol yerim

Orucun son günü Samsun'ada uğrarsan ikram edebilirim :gulumse:

Feda 14.10.2015 14:23

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Alıntı:

EbruLi Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1108991)
Orucun son günü Samsun'ada uğrarsan ikram edebilirim :gulumse:

Ucak ile donersem ugramasi zor
Araba ile gidip donersem belki ugrarim:)

EbruLi 14.10.2015 14:24

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Alıntı:

Feda Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1108994)


Ucak ile donersem ugramasi zor
Araba ile gidip donersem belki ugrarim:)


Sen haber ver tam geçerken ben fırlatırım uçağa :(666):

EbruLi 15.10.2015 02:39

Cevap: 14 Ekim 2015 Çarşamba Muharrem Ayı
 
Aşure Günü ne zaman başlar?


Muharrem ayının 10. günü yani 23 Ekim 2015 Cuma günü Aşure Günü olarak kutlanır.
Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir. Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Muharrem ayında nasıl oruç tutulur

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10’uncu gün aşûre pişirmek fazîletli ibâdetlerdendir. Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin (radıy’allâhu anhümâ) Efendilerimiz’le cennete girecekleri ümit edilir.
Bu 10 günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10’uncu günleri oruç tutmalıdırlar.
Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz 9’uncu günü seferde bulunuyorlardı. O bakımdan yalnız 10’uncu günü oruç tutmuşlar ve “sağ olursak gelecek sene 9’uncu günü de tutarız” buyurmuşlardır.
Muharrem’in 9 ve 10’uncu geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9 ve 10’uncu geceleri teheccüd vaktinde rızâ-i ilâhî için 4 rek’at namaz kılınır. Her rek’atte 50’şer İhlâs-ı şerîf okunur.
Muharrem 1 – 14 Ekim 2015 Çarşamba
Muharrem 2 – 15 Ekim 2015 Perşembe
Muharrem 3 – 16 Ekim 2015 Cuma
Muharrem 4 – 17 Ekim 2015 Cumartesi
Muharrem 5 – 18 Ekim 2015 Pazar
Muharrem 6 – 19 Ekim 2015 Pazartesi
Muharrem 7 – 20 Ekim 2015 Salı
Muharrem 8 – 21 Ekim 2015 Çarşamba
Muharrem 9 – 22 Ekim 2015 Perşembe
Muharrem 10 – 23 Ekim 2015 Cuma – Aşure Günü
Muharrem 11 – 24 Kasım 2015 Cumartesi


Saat: 09:21

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.