Karışımların Çözünürlük Farkından Yararlanılarak Ayırma Yöntemleri karışımlar nasıl ayrıştırılır - karışımların ayıklanması - karışımların damıtma yoluya ayrıştırılması 1) Kristallendirme : Sıcaklığın düşmesiyle çözünürlüğü azalan maddenin düzgün geometrik şekilli katı parçalar halinde çöktürülmesine kristallendirme denir. • İki veya daha çok maddenin(KNO3 – CeSO4 , tuz-şeker) çözünürlük farkıyla ayrılmasına ayrımsal kristallendirme denir. 2) Ekstraksiyon(özütleme-çekme) : Katı veya sıvı bir karışımın ilave edilen çözücü yardımıyla karışmış olduğu diğer katı ve sıvıdan ayrılması işlemidir. • Şeker pancarından şeker, karanfilden karanfil yağı eldesinde kullanılır. • Homojen karışımlardan ya da katı karışımlarından istenen maddeyi ayırmada kullanılır. Kaynama Noktası Farkından Yararlanılarak Ayırma Yöntemleri 1) Damıtma(Basit damıtma) : Bir katının çözünmesiyle oluşan homojen karışımlarından sadece katı bileşeni elde etmek istiyorsak buharlaştırma işlemi, her iki bileşeni elde etmek istiyorsak basit damıtma(destilasyon) yapılır. • Damıtma ile elde edilen sıvıya destilat denir. 2) Ayrımsal Damıtma : Kaynama noktaları birbirine yakın homojen sıvı-sıvı karışımlarının bileşenlerine daha saf olarak ayrılması için kullanılır. • Ayrımsal damıtma ile damıtma arasındaki tek fark ayrımsal damıtma düzeneğinde fraksiyon kolunun bulunmasıdır. • Alkol-su karışımının ayrılmasında kullanılır. • Petrolün rafinelerde çeşitli ürünlere ayrılmasında kullanılır. alıntı |
Saat: 06:44 |
Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.