Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Kişisel Gelişim (https://www.forumaski.com/kisisel-gelisim/)
-   -   Beyninizi uykusuz bırakmayın! (https://www.forumaski.com/kisisel-gelisim/110523-beyninizi-uykusuz-birakmayin.html)

Jineps 22.05.2014 18:21

Beyninizi uykusuz bırakmayın!
 
Beyninizi uykusuz bırakmayın!

Araştırmalara göre uykusuzluk beyin hücrelerinin azalmasına yol açabiliyor....Uykumuzu ne kadar iyi alırsak gün içinde bir o kadar enerjik oluruz. Hem iş hem de sosyal yaşantımızda daha aktif ve zinde olmak için düzenli uyku şart. Peki düzenli bir uyku için neler yapılmalı ?

Uykusuzluk Beyin Hücrelerini Yok Ediyor!
Yapılan çalışmalar, uyku eksikliğinin beyin hücrelerinde kayba yol açtığını gösteriyor. Araştırmalar , uykusuzluğun sanıldığından daha ciddi bir sorun olabileceğini, beyindeki hücrelerin kalıcı kaybına neden olabildiğini göstermektedir.

İlaç Geliştirilebilir!

Nörobilim Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, uzun süreli uyku eksikliği bazı beyin hücrelerinin %25’ine kadar yok olmasına yol açtı. ABD’li bilim adamları, fareler üzerinde yapılan bu araştırmanın insanlar üzerinde de benzer etkiler gösterebileceğini söylüyor. Ayrıca, bilim adamları bir gün beyni uykunun yan etkilerinden korumak için bir ilaç geliştirilebileceğinin mümkün olabileceğini de ekliyor.

Yayınlanan çalışmada, ofiste gecelere kadar çalışmanın, geç saatlere kadar eğlence hayatına dalmanın, TV veya bilgisayar başında farkında olmadan geçen uykusuz gecelerin geri dönüşü olmayan yaralanmalara yol açabileceği belirtiliyor.


Kalıcı Hasar Oluşabilir

Pensilvanya Üniversitesi Tıp Bölümü tarafından bir başka araştırma daha yapıldı. Gece işçilerine benzer bir uyku düzeni oluşturulduktan sonra, üç gün boyunca fazladan sadece 4-5 saat uykusuzluk çeken fareler beyin hücrelerinin %25’ini kaybetti. Araştırmacılar, uyku kaybının yol açtığı bu olumsuzlukların insanlarda beyin hücrelerinin kaybına yol açabileceğinin ilk kanıtı olduğunu söylüyorlar.

Daha Çok Çalışma Yapılmalı

Fakat yine de, uykusuzluğun insanlar üzerinde kalıcı hasar riskine yol açıp açmayacağını öğrenmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyorlar. Nörobiyoloji Merkezi’nden Profesör Sigrid Veasey, şunları söyledi: “Uyku kaybının geri dönüşü olmayan hasarlara yol açtığına dair kanıtlarımız var. Elde ettiğimiz kanıtlar basit bir hayvan üzerinden denenmiş olabilir fakat insanlar üzerinde çok dikkatli araştırılmalı ve incelenmelidir.”

"Geç saatlerde çalışmak kalıcı sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Yazarlar, gece vardiyalı çalışan işçilerle benzer paralellikler göstermekte. Kronik uyku yoksunluğu fiziksel etkilerinin dışında ruh sağlığımıza da etki edebiliyor. Benzer olasılıklar içinse daha fazla araştırma yapılması gerekiyor."

Ne Kadar Uyku Gerekiyor?

Yetişkinlerin çoğunun, her hece 7 ila 8 saat arası aralıksız uyku uyuması gerekiyor. Eğer uyumakta zorluk çekiyorsanız, ihtiyacınız olan uyku miktarını alabilmek için rutininizde değişiklikler yapın. Ayrıca, çocuklar yetişkinlere oranla daha fazla uykuya ihtiyaç duyar.

• Gençler için her gece en az 9 saat uyku ihtiyacı gerekir.
• Küçük ve orta yaş (okula giden) çocukların her gece en az 10 saat uyuması gerekir.
• Okul öncesi çocukların 11 ila 12 saat arasında uyku uyuması gerekir.
• Yeni doğan çocukların ise 16 ila 18 saat arasında uyku uyuması gerekir.


Saat: 00:08

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.