Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Kişisel Gelişim (https://www.forumaski.com/kisisel-gelisim/)
-   -   Birini tanimak ama nasil ? (https://www.forumaski.com/kisisel-gelisim/91622-birini-tanimak-ama-nasil.html)

Jineps 20.02.2014 15:17

Birini tanimak ama nasil ?
 
Birini tanimak ama nasil ?

Sanırım esas sorunumuz bu.. biz mi doğruyuz? Onlar mı yanlış.
Çatışmaların ve iletişim bozukluklarının temelinde kişilerin kendini algılaması ve karşıdaki hakkında yorumları vardır.anlaşılmamak duyarsızlıkiletişime kapalı olmabeklenen davranışı göstermeme….
Fakat temelde yapılan hatalardan biri karşıdakinin temel özelliklerini kabul etmek yerine onlar ile uğraşmak değiştirmeye çalışmakkarşıdaki kişinin doğal yaşantısınıkendisinin inadına olarak algılamakkasti ve bilerek davranıldığını düşünmek gibi.
Sağlıklı ilişkiler ve iletişimler için öncelikle kendimizi tanımalıyız. Klasik olarak kendini tanı rutin sözlerinden bahsetmek istemiyorum. Çünkü “kendini tanı” diyoruz ama nasıl olacağını kimse söylemiyor.kendini tanımak nedir? Nasıl olur? Nerden başlanmalı?
Aslında kendini tanımak için önce hayatı kategorize etmek yada sorun olan kısımdan başlamak lazım. Kategorize edersek; ilişki evlilikarkadaşlıkiş hayatıduygusal yönsosyal yönekonomik duruşsiyasi bakış…
Fakat genelde biz kendimizi daha çok sorun yaşadığımız alanlarda tanımak isteriz. Çünkü o alanlarda sıkıntı zarar görür ve üzülürüz.yani dişimiz ağrımayana kadar dişlerler ilgilenmemek gibi. Zarar gördüğümüz veya üzüldüğümüz alanda hemen çözüm üretmek karşıdakinden başlamak ya da direkt kendimize dönerek kendimizi suçlayarak işe başlarız. Peki hiç düşündük mü “ne ben ne de o suçlu yada hatalı”.. sizinle problemli bir ilişki yaşayan biri bir başkasıyla neden 4/4 lük bir ilişki yaşıyor? Veya siz o insandan ayrıldıktan sonra yada iş arkadaşınızla arkadaşlığınızı bitirdiğiniz halde neden başka arkadaşlarınızla sağlıklı arkadaşlıklar kurabiliyorsunuz. Bazen elde etmek ve istediğimiz gibi olmasını istemek konusunda bencil olabiliyoruz.peki sorunu nasıl çözmeliyiz?
ØÖncelikle bir kişiyi tanımak istiyorsanız onun için zaman ayırın.sanal paylaşımlar telefondan aşklarmsn aşkları ile kimseyi tanımak için güçlü değilsiniz.
ØBirini tanımak için kafanızda hipotezler ile yola çıkmayın. kesin şöyledir bu tipler şöyle olur gibi.. bir hipotezinizi desteklemek için kanıt aramak zorunda kalır ve sadece hatalarına odaklanırsınız.
ØDaha önceki tecrübeleriniz üzülmeleriniz ve diğer mutsuzluklarınızdan yola çıkarak kendinizi korumak yerine savunma yapmadan sadece tanımak içerikli paylaşımlar yapın.
ØOnunla bir şeyleri tartışmak ve kabul ettirmek yerinene amaçla ve niye söylediğini anlamaya çalışın.
ØBizim ülkemizde insanlarbirini tanımayı eksik yönleri fark etmek olarak algılarlar. Esas yanlış bu. Tanımak ; iki yönlüdür.
ØNeden tanımak istiyorsunuz? İnsanları tanımak isteriz. Peki ne için.? Sevgilimiz mi olacak arkadaşımız mıdostumuz mu? Eşimiz ? iş ilişkisi mi…. Gibi…. Mesela alışveriş yaptığınız market sahibinin kıskanç olmasının bir önemi var mı? Yani herkeste aynı kriterleri aramayız. Bizim için her insanın farklı paylaşımlarda farklı özellikleri olmalı. Tanımak isterken onun bizim hayatımızdaki yeri ve önemine hitap edecek özelliklerine odaklanmalıyız.
ØHayat tecrübelerine bakıldığında karşıdakini test etmek adına çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Mesela birini test etmek için ; parakoltuk ve aşk(***) iyi bir araç olarak bilinir. Bu test unsurları ile aslında onun o anki ruh halini değil çocukluğunubastırılmış duygularınıtopluma olan öfkesi veya sevgisini kendine olan güvenini veya güvensizliğini görebilirsiniz.
ØParakolik: bu kişilerde para aslında güçsüzlük ve yetersizlik korkusunu örter. Ne kadar çok para o kadar güç ve güçlülük duygusuna sahip olmaktır.
ØStatü /unvan: yine topluma karşı koymak ilgi-değer görmekkendini değil mesleğini ön plana çıkarmak için yapılan bir mücadeledir. Temelde ise değersizlik ve önemsizleşme kaygısı vardır.tabi ki her insan statülü işler ister ama bunu koşulsuz ve uğruna her şeyi feda ederek istemek sorundur.

ØSex: sürekli çapkınlık veya cinsellik yaşamak istemek doyurulmamış çocukluk duyguları ile aşırı elde etmiş çocukluk yaşantısı ürünüdür.yani ya dürtülerini doyurmak yada egolarını tatmin etmek için hep yeni ilişki yaşama isteği ise kontroldoyumsuzluk ve yetersizliği ifade edip kendini güçlü kılmak/görmek isteğinin de göstergesi sayılabilir.
ØPara mı başarı mı : ülkemizde bazı tip yaşantılarda aylık mutluluk=aylık birikim şeklindedir. Yani para toplama hastalığı. Mutluluk banka cüzdanındaki rakama bağlıdır. Ömrünü para toplamak ve kazanmak olarak geçirir. Bu durum ise gelenekselliği ve yetersizliği yansıtır. Temel olan tüm koşturmalarınızın bir başarı için olmasıdır.
ØDurum mu sürekli mi ?Doğru tanımak doğru görmek kadar doğru yorumlamaktır. Mesela; tüm erkekler aynı alayı fıs (Elazığ sözüdür dilime dolaştı bu aralar) vs. gibi önermeler ve önyargılardavranışın durumluluk mu süreklilik mi olduğunu gösteremez. Bizim toplum olarak en büyük yanılgımız yapılan davranışı genele yaymak. Birini gerçekten tanımak istiyorsanız onun davranışının genel bir tutum mu yoksa anlık mı tepki mi olduğunu fark etmektir.bir kere bağıran biri için agresif 1 saat gördüğünüz biri için kibar denilmesi gibi.
ØYalan ; kaybetmemek için ilgi çekmek için rahatlamak için intikam için öfke biriktirdiği içindikkati ve ilgiyi devam ettirmek için yalanı söyledi mecburen devam ettirmek içininsanların yalana kandıklarını görerek egosunu tatmin etmek içinkabul görmek için.. .bunun dışında daha özel nedenler de olabilir. Hayatta insanların yalan söylememe ihtimalleri yoktur. Ama doğru tepki verilirse bunun sönmesi sağlanabilir.itiraflar için eleştirmemek cezalandırmamak vb gibi. Yalanın kişinin tanımasındaki en önemli etkisi yaşamı ile söylemi arasındaki tutarlılıktır. Yani fikir&zikir uyumudur. Bu nedenle sadece söze değil davranışın da tanıma sürecinde etkisi daha büyük kanıttır.
ØÖnemli konuları konuşmaktan kaçmak: bu durumlar daha çok konuşmanın yaratacağı stres ve yetersiz açıklamaların yaratacağı gerginlikler ve suçluluktur. Kişi tanıma süresinde bu tip kaçışları görmezden gelmemek lazım. Ama önemli konular kaygılandığımız zaman değil sakinuygun zamanda ve uygun ses tonu ile yapılmalıdır. Peki kaçıyorsa bu nedir? Kaçıyorsa; stres ve yetersiz cevaptır. Bu durumlarda çözümlerini istemek nasıl bir çözüm düşünüyorsunne zaman bitecek veya gerekirse sorunun çözümü için süre sınırı koymak etkilidir.


Saat: 02:26

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.