Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Kişisel Gelişim (https://www.forumaski.com/kisisel-gelisim/)
-   -   Kitap Okumak Neden Önemlidir? (https://www.forumaski.com/kisisel-gelisim/94287-kitap-okumak-neden-onemlidir.html)

Mavi 28.02.2014 17:09

Kitap Okumak Neden Önemlidir?
 
Kitap Okumak Neden Önemlidir?



KİTAP OKUMADA BAŞVURULMASI GEREKEN YÖNTEMLER

Hangi kitabın okunacağı, hangi kitabın kaç yaşında okunacağı çok önemlidir. Seçtiğiniz kitaplar size okumayı sevdireceği gibi okumaktan da nefret ettirebilir. İnsanlarda okuyacağı kitapları mutlaka seçmelidir. Okuma alışkanlığı olmayan bir kişinin okumaya romanla başlaması çok önemlidir. Roman insanı okumaya zorlar. Televizyona bağımlı olmanın İlk yolunun pembe dizler olduğu gibi. Okuduğunuz kitaplar maddi manevi yönden sizi tatmin etmeli. İlgi alanınıza yönelik kitaplar okumaya çalışın. Öğrenciyi başarıya götürecek, karamsarlık değil motivasyon, kişisel gelişim sağlayan kitaplar okumaya çalışsın.


Kitap okumak, zor kazanılan alışkanlıkların başında yer alır. Birçok insan yaşamı boyunca bir kitap okuyabilmiş değildir. Bazı insanlar da sadece meslekleriyle ilgili kitapları tercih ederken bazıları da okul hayatından sonra mesleki kitaplara bile bakmaz ve bilgilerini güncelleştirme gereği duymaz. Kitap okumaalışkanlığı toplumsal ve kültürel gelişmişlikle doğru orantılıdır; çünkü gelişmiş ülkelerde kitap okuyan insanların sayısı, gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde göre daha fazladır. Kitabın insan yaşamına kattığı çok değerli şeyler vardır. Bu sadece bilgi olarak sınırlandırılamaz. Bilgi kaynağı dışında kitaplar, insanın yaşamdan zevk almasını, iyi zaman geçirmesini ve eğlenmesini sağlar; gerçekçi düşünme, okuduklarını ve duyduklarını doğru ve tam anlama, akıcı ve anlaşılır anlatım becerisi kazandırır. Kitap okuyan bireyin duyguları ve düş dünyası harekete geçer ve yaşama bakış açısı genişler.

Kitaplar, insanın genel kültürünü, bilgisini ve yaşamı daha iyi tanımasını sağlarken estetiğe olan gereksinimini giderir; ruhuna canlılık getirir ve yaşama heyecanını artırır. İnsanlar çocukluktan itibaren doğruluğun, adaletin ve insan sevgisinin birey ve toplum yaşamındaki önemini kitaplarda sezinler. Kitaplar, iç kontrol mekanizmasının gelişmesini ve özgüven oluşmasını olumlu etkiler; bireyin olaylara daha gerçekçi bakmasını sağlar ve önyargılarla hareket etmesini engeller, bireye kendini ve başkalarını tanıma olanağı sağlar, zihni eğitir ve bilişsel süreçleri destekler ve gerçekleri öğrenme adına araştırma isteği uyandırır.



Hızla bilginin üretildiği dünyada bilginin hızla tüketilmesi gerekmektedir. Normal okuma alışkanlığıyla ise bu hıza ulaşmak oldukça zordur. Bu nedenle son yıllarda ülkemizde de hızla gelişen “hızlı okuma” çok önem kazanmıştır.


SONUÇ VE YAPMAMIZ GEREKENLER

Bütün bu anlatımlardan sonra ilk yapacağımız şey kitabın bahçedeki en güzel çiçeklerden daha değerli olduğunu öğretmeden geçmektedir.Her şeyden önce kitap okuma sevgisi aşılanmalıdır.

ÖNCELİKLE;

1- “KİTAP SU KADAR BELKİ DE SU'DAN DA DEĞERLEDİR” Teması işlenmelidir.

2- Belli aralıklarla “KİTAP OKUMA EKSERSİZLERİ” Öğretmenin gözetiminde gerçekleştirilmelidir.

3- Öğrencilere ödev olarak çok kitap yerine bir kitap okuma ödevi verilmeli ve derste bu kitaptan sorularak sınav yapılmalıdır.

4- Okumayı sevmeyen ve içinden gelmeyenler de mutlaka kitap okuması gerektiği ve okumayı sevmese de içinden gelmese de (Tıpkı faydalı bir ilaç gibi)Kitap okuması gerektiği hususunun önemi öğretilmelidir.Bunun için;


a. Bu durumdaki öğrenciler ayrı bir grup oluşturulmalıdır.Bu grup ile özel olarak ilgilenilmelidir.


b. Bu grup öğrencilerle ilgilenmesi için üst sınıflardan gönüllü öğrenciler seçilmeli.Kitap okuma kampanyasında gözetmen olarakk görev almaları sağlanmalıdır.


c. Bu grup öğrencilerin biraysel olarak kitap okumalarına önem verilmelidir.Kanpanyasına iştirakı sağlanmalıdır.


5- Kitap okuma kapmanyalarına öncelikle öğrencilerin sevdiği ve hoşuna gittiği kitaplardan başlanmalıdır

a. İlkokul öğrencilerine renkli ve resimli kitaplardan;


b. Ortaokul öğrencilerine''14 PUNTO KARAKTER” den aşağı olmayacak şekillde çevresini tanıtıcı kitaplardan (daha çok bulunduğu bölgenin tanıtımını ihtiva eden kitaplardan) başlanmalıdır.


c. Lise öğrencilerine de, onları hayata hazırlayıcı Türk ve Batı Klasiklerinden okutulmalıdır.


d. Üniversite öğrencilerine ise yerel ve dünya kültürüne ilişkin kitaplar önerilmelidir.Batı ve Doğu Dünyasının Klasik kitapları tavsiye edilmelidir.

Ahmet YILDIZ
Kitap Okumak Neden Önemlidir?_


Saat: 17:40

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.