Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Kişisel Gelişim (https://www.forumaski.com/kisisel-gelisim/)
-   -   Eleştirinin tadına doyum olmaz - 1 (https://www.forumaski.com/kisisel-gelisim/97218-elestirinin-tadina-doyum-olmaz-1-a.html)

Jineps 14.03.2014 19:54

Eleştirinin tadına doyum olmaz - 1
 
Eleştirinin tadına doyum olmaz - 1

Ne tatlı bir iştir eleştirmek. Birisi size göre hatalı olan bir şey yapmıştır ya da bir şey söylemiştir. Bunu ona bildirmeniz ve eleştirmeniz iyi olur!

Ne tatlı bir iştir eleştirmek. Birisi size göre hatalı olan bir şey yapmıştır ya da bir şey söylemiştir. Bunu ona bildirmeniz ve eleştirmeniz iyi olur!
Hazırlıksız eleştiri tatlı olabilir ama ön hazırlığını birkaç gün prova edip çene ve duygu antrenmanları ile başlamak daha iyidir. Böylece savunma sözcüklerini bertaraf edecek cephanelik hazırlanmış olur. Bir fırsat bulduğunuzda – mümkünse yorgun veya zayıf bir anı olmalı- onu karşınıza alırsınız ve makineli tüfek gibi tüm aklınıza gelenleri söylersiniz. Ön hazırlığınız iyiyse en küçük ayrıntıyı kaçırmadan bir horoz gibi didikleyerek eleştiriyi sürdürebilirsiniz. Çoğu zaman bu sizi kesmez; konuyla ilgili olmayan geçmişte yaptığı hataları hatırlararak tuz biber ekersiniz. Bazen bu da yetmez; varlığının kişiliğinin beğenmediğiniz yanlarını sayıp dökmeye başlarsınız. Baharatı sevenler annesinebabasına eğitim düzeyine ve tipine saldırmaya başlayabilirlerhatta aşağılamaya kadar götürürler işi.
Karşınızdaki hazırlıksız yakalanmışsa ya susup küsecektir ya da artık bu noktaya gelmiş eleştiriye yüksek tepki gösterecektir. Tartışmaya girerken “İşte bak hiçbir eleştiriyi kaldıramıyorsun ben senin iyiliğin için söylüyorumanlamıyorsun” gibi sözlerle başlarsanız yine bir adım önde gittiğinizi hissedersiniz. Tartışmayı yönlendirmeyi ve zaferle bitirmeyi halledersiniz artık. İşte ona hatasını düzeltmesini güzelce söylemiş oldunuz hatta “yeri geldi” haddini bildirdiniz aferin size!

Aslında karşınıza alıp konuşmadan da eleştiride bulunma özgürlüğünüz vardır. Sizin tarafınızı tutacağından az çok emin olduğunuz bir başkası ile “görüşlerinizi” paylaşabilirsiniz. Kendisi ile ilgili eleştiriyi duymayan kişinin davranışını değiştirme olanağını da yok ederek sonsuza kadar onu eleştirme fırsatı yakalarsınız. Dedikodunun en büyük yararı kendinizin “öyle” olmadığını bu hatayı yapan kişiden “üstün” olduğunuzu teyit etmenizdir. Eleştirirsiniz eleştirirsinizkendinizi haklı çıkarırsınız oh şöyle kendinizi iyi hissedersiniz. Öfkeniz kırgınlığınız intikam alma isteğiniz ve birçok olumsuz duygularınız da perçinlenir ama olsun. Hatayı o yapmıştı siz değil. Kime göre hatalıydı? Size göre.


Saygılarımla
Gülcan Arpacıoğlu


Saat: 20:19

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.