Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > KPSS
facebook bağlan


Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları

KPSS kategorisinde açılmış olan Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları konusu , Di yanet - D HBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları 1:Sureler ve ayetler arasındaki uyum ve ahenge ne denir? a: Tenasüb b: Tevafuk c: Teradüf d: Tenasüd 2:Kur'an'ın ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 18.09.2014, 10:43   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları



Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları


1:Sureler ve ayetler arasındaki uyum ve ahenge ne denir?

a: Tenasüb
b: Tevafuk
c: Teradüf
d: Tenasüd

2:Kur'an'ın sonunda yer alan surelere ne ad verilir?

a: Muin
b: Mesani
c: Mufassal
d:Tıval

3:Aşağıdakilerden hangisi Kur'anın isimlerinden değildir?

a: el-Kitap
b: el- Furkan
c: ez-Zikir
d: el-Kırtas

4:Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'ın tamamını yazan sahabilerden değildir?

a: Übeyy b. Ka'b
b: Abdullah b. Revaha
c: Abdullah b. Mes'ud
d: Muaz b. Cebel

5:Kur'anı Kerim'in noktalamasını hangi alimler icra etmişlerdir?

a: Ebu'l Esvad ed-Düeli
b: Ma'mer b. Raşid
c: Nasr b. Asım ve Yahya b. Yamer
d: Ebu'l Esvad ed-Düeli ve Nasr b. Asım

6:Kur'an'ı Kerim edip ve şairlere meydan okuyor ve bir sure veya ayetinin benzerini getirmelerini istiyor. Kur'an'ın bu şekilde meydan okumasına ne ad verilir?

a: Tehakküm
b: Tehaddi
c: Tesaddi
d: Nezair

7: Camiu'l Kur'an unvan'ı ile anılan halife kimdir?

a: Harun Reşit
b: Hz. Ömer
c: Hz. Osman
d:Hz. Ebubekir

8:Kur'an'ın toplanmasında görevli heyetin başkanlığını hangi sahabi yapmıştır?
a: Hz. Zeyt b. Sabit
b: Hz. Ömer
c: Hz. Osman
d: Hz. Ali

9: Othnta Kur'anı Kerim'i Tecvid kaidelerine uymak suretiyle en hızlı okumaya ne ad verilir?

a: Tahkik
b: Hadr
c: Tedvir
d: Tesri'

10: Asli med üzerine ziyadeyi gerektiren bir sebebe bağlı olarak meydana gelen sebebe ne denir?

a: İlave Med
b: Medd-i Mezidi
c: Fer'i Med
d: Asl-i Med

CEVAPLAR:
1:A
2:C
3 : D
4:B
5:C
6:B
7: D
8: A
9:B
10:C



alıntı


Diyanet - DHBT- Yeterlik Sınavına Hazırlık Soruları - 2



1:Kur'anı Kerim'in surelerini oluşturan cümle cümle toplulularına ne ad verilir?

a: Sure
b: Ayet
c: Vahiy
d:Hadis

2: Kur'anı Kerim'in çoğaltılıp başka şehirlere gönderilmesi hangi halife zamanında gerçekleşmiştir?

a:Hz. Ebu bekir
b:Hz. Ömer
c:Hz. Osman
d:Hz. Ali

3:Felak ve Nas sureleri aşağıdakilerden hangisi konu edilmemiştir?

a:Fal baktırmak
b: Büyü yapmak
c: Şeytanın vesvese vermesi
d: İnsanlara haset (kıskançlık) etmek

4: Kur'an'ı Kerim mealinde anlaşılmayan ayetleri anlamak içiin hangi kitaba başvurulmalıdır?

a: Tefsir
b: Fıkıh
c: Hadis
d: Kelam

5: Ayetlerin bir kısmı Mekke'de, bir kısmıda Medine'de indirilmiştir. Mekke'de indirilen ayetlerin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

a: Allah'ın varlığı birliği, inanç ilkeleri
b: İbadet ilkeleri
c: Ahlak ilkeleri
d: otenta İnsalar arası ilişkiler


6: Kur'an'ın son ilahi kitap olmasından aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkarılamaz?

a:Mesajın evrensel olduğu
b: Getirdiği hükümlerin kıyamete kadar geçerli olduğu
c: Kur'an'ın yalnız indirildiği çağa hitap ettiği
d: Kur'an'dan sonra bir daha ilahi kitap gönderilmeyeceği

7: Kur'an'la ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

a: Kur'an peygamber efendimize 610 yılının Ramazan ayı 27. gecesinde indirilmeye başlamıştır.
b: Ku'an 23 yılda tamamlanmış ve Hz. Ebubekir zamanında kitap haline getirilmiştir
c: Kur'an Bakara suresiyle başlar Nas suresiyle biter
d: Kur'an'da ki en uzun sure Bakara suresi en kısa sure Kevser suresidir

8: Kur'an'ın güzel, akıcı bir dille, belli bir ses uyumu içerisinde, Arapçanın kurallarına uygun olarak güzelce okunmasına verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

a:Tefsir
b: Hatim
c: Mukabele
d: Tecvit

9: Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'ın ayet ve sureler halinde indrilmesinin yararlarından biri değildir?

a: Kur'an'ın çoğaltılması kolaylaşmıştır
b: Kur'an'ın anlaşılması kolaylaşmıştır
c: Kur'an'ın uygulanması yaşanması kolaylaşmıştır
d: Kur'an'ın anlatılması kolaylaşmıştır

10:Kur'an'ı Kerim'le ilgili hangi cümle yanlıştır?

a: Hem sözü hemde manası Allah'a aittir
b: Kur'an'ı ancak akıllı olanlar anlar
c:Kur'an sadece inanç esaslarını bildirir
d: Ayetlerin tercümesi, ayetlerin anlamıdır denemez.

CEVAPLAR:

1: B
2: C
3: A
4: A
5: A
6: C
7: C
8: D
9: A
10: c


alıntı


Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Soruları -3



1:Kur'an'da kaç tane sure vardır?

a: 111
b:112
c: 113
d: 114


2: Kur'an'da kaç tane tilavet secdesi vardır?

a: 10
b: 11
c: 13
d: 14

3: Ayet sayısına göre Mekki surelerin en büyüğü hangisidir?

a:Şuara
b: Al-i imran
c: Nisa
d:Tevbe

4: Aşağıdakilerden hangisi Nebilerin ismiyle isimlenen surelerden biri değildir?

a: Yunus
b: Hud
c: Nuh
d:Neml

5: Kur'an'da zikredilen en BÜYÜK rakam kaçtır?

a: 10 bin
b: 50 bin
c: 100 bin
d: 700 bin

6: Kur'an'da zikredilen en KÜÇÜK rakam kaçtır?

a:10
b: 1/10
c: 1/100
d: 1/1000

7: Besmele iki defa zikredilen sure hangisidir?

a: Neml
b: Nahl
c: Mearic
d: Müzemmil

8: Besmele ile başlamayan sure hangisidir?

a:Mücadele
b: Tevbe
c:Mülk
d: Enam

9:İki nebinin ismiyle biten sure hangisidir?

a:Rahman
b: Maun
c: Ala
d: İbrahim

10: Her ayetinde Allah (cc) lafzı olan sure hangisidir?

a: Mücadele
b: Fetih
c: Hümeze
d: Tekasür

CEVAPLAR:
1: D
2: D
3: A
4: D
5: C
6: B
7: A
8: B
9: C
10: A


alıntı

__________________


Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 13.05.2016, 14:53   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları

1:Kur’an’ı Kerim’in en uzun suresi kaç ayetten oluşmaktadır?
a: 186
b: 220
c: 286
d: 285


2:Kur’an’ı Kerim’de insanların İslam dinine çağrılmasında aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılmıştır?

a: Nasihat
b: İnzar
c: Kizb
d: Davet

3:En son nazil olunan sure hangisidir?a: Kevser
b: İhlas
c: Nas
d: Nasr


4:Kur’an’ın özlü oluşu kelime ve cümlelerin derin ve eşsiz anlamlar taşıması aşağıdaki hangi kavramla ifade edilir?a: İ’caz
b: Îcâz
c: Veciz
d: Mu’ciz


5: Aşağıdaki Şıklardan hangisinde Mekki bir sure vardır?

a: Bakara, Nisa, Mâide, Enfâl
b: Tevbe, Mücadele, Haşr, Mümtehime
c: Nasr, Tahrim, Talak, Necm
d: Cuma, Münâfikun, Nur, Al-i İmran


6:Medine inen son sure hangisidir?

a: Kadr Suresi
b:Mümtehıne Suresi
c: Nâs Suresi
d:Nasr Suresi

7: Kur’an’ın biri bütün olarak indirildiği dünya semasında bulunan yerin adı aşağıdakilerden hangisidir?a: Beyt-i ma’mur
b: Beyt’l-izze
c: Levh-ı mahfuz
d: Beytül-kalem

8: Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ın isimlerinden deildir?

a: Ümmü’l kitap
b: Mesânî
c: Kitap
d: Ümmü’l Kurâ

9: Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a: Kur’an’ı Kerim, 113 sure,30 cüz, 6666 ayet, 666 sayfa
b: Kur’an yaratıl değildir.
c: Kur’an bütün insanlığa indirilmiştir

10: Kur’anı Kerim’de, tebliğ (dinin insanlara ulaştırılması), kimlere dini bir sorumluluk olarak yüklenmiştir?

a: İmamlara
b: Din görevlisi olan herkese
c: İnanan bütün insanlara
d: İnanan bütün erkeklere

CEVAPLAR:1:C 2:C 3 4:B 5: C 6 7:B 8 9:A 10:C

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 13.05.2016, 15:01   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları

1: Uhud gazvesini anlatan sure hangisidir?

a:Al-i imran
b: Bakara
c: Nisa
d: Saffat

2: Bedir gazvesini anlatan sure hangisidir?

a: Gaşiyr
b: Beled
c: Enfal
d: Ankebut

3:Hendek gazvesini anlatan sure hangisidir?

a: Yasin
b: Ahzab
c: Fatır
d: Beled

4: Tebük gavzesini anlatan sure hangisidir?

a: Fussilet
b: Şura
c: Tevbe
d: Zuhruf

5: Kıblenin Kudüs'ten Kabe'ye çevrildiğini anlatan sure hangisidir?

a:Bakara
b: Kalem
c: Mülk
d: Müzemmil

6: Mirac hadisesini nalatan sure hangisidir?

a: Şuara
b: Necm
c: İnşikak
d: Mutaffifin

7: İfk hadisesini anlatan sure hangisidir?

a: Buruc
b: İnfitar
c: Tekvir
d: Nur

8: Zülkarneyn suresini anlatan sure hangisi?

a: Tarık
b: Fecr
c: Kehf
d: Duha

9: Talut-Calut kıssasını anlatan sure hangisidir?

a: Bakara
b: Enbiya
c: Furkan
d: Abese

10: Peygamber efendimizin hicretini anlatan sure hangisidir?

a: Adiyat
b: Enbiya
c: Tekvir
d: Tevbe

CEVAPLAR:1:A 2:C 3:B 4:C 5:A 6:B 7 8:C 9:A 10

__________________


Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 13.05.2016, 15:02   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları

1: Musa a.s ile Hızır a.s kıssasını anlatan sure hangisidir?

a: Kasas
b: Kehf
c: Nur
d: Hud

2: Her gece 30 ayeti okuyan kimseyi kabir azabından koruyan sure hangisidir?

a: Felak
b: Ayetel Kursi
c: Amener-resulü
d: Mülk


3: Nazil olduğu zaman 70 bin meleğin arza indiği sure hangisidir?

a: Kamer
b: Necm
c: Rahman
d: En'am


4: Cuma günü okunması müstahap olan sure hangisidir?

a: Kehf
b: Tur
c: Zariyat
d: Vakıa


5: Başından ve sonundan ayetlerin okunup ezberlenmesi deccalden koroyucu olan sure hangisidir?

a: Casiye
b: Ahkaf
c: Kehf
d: Tekasür


6: Kendisinde iki tane secde ayeti olan sure hangisidir*

a: Kaf
b: Hucurat
c: Fetih
d: Hac


7: Ahmet ismi kendisine zikredilen sure hangisidir?

a: Muhammed
b: İbrahim
c: Meryem
d: Saff


8: Mekke müşriklerine karşı Kur'anı açıktan okuyan sahabi kimdir?

a: Hz. Ebubekir
b: Hz. Zeyd
c: Hz. Ali
d: Abdullah b. Mesud


9: Kur'an'ı Kerim'de kaç tane nebinin ismi zikredilmiştir?

a: 25
b: 20
c: 30
d: 35


10: Resulullahın Kur'an'ın zirvesi buyurduğu sure hangisidir?

a: Bakara
b: Al-i imran
c: Fatiha
d: İhlas

CEVAPLAR:
1: B 2: D 3: D 4: A 5: C 6: D 7: D 8: D 9: A 10: A

__________________


Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 13.05.2016, 15:04   #5 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları

1: "Kur'an Yüce Allah tarafından Hz. Muhammed'e melek Cibril kanalıyla yaklaşık 23 yılda ayet ayet, sure sure vahyedilen ve Hz. Peygamberden bize kadar tevatür yoluyla nakledilen ilahi kitaptır."

Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'ın özelliklerinden değildir?


A: Kur'an lafız ve mana bakımından Allah'a aittir. Ona insan sözü karışmamıştır.
B: Her ayet HHz. Peygamber tarafından vahiy katiplerine yazdırılmıştır.
C: Bugün elimizde mevcud olan Kur'an Cibril'in Hz Peygambere getirdiği Kur'anın aynısıdır
D: Kur'an surelerin sıralanışı Allah tarafından emredilmiştir


2: "Kur'an bazı konulara birinci derecede önem vermiş, diğerlerini de bunlar üzerine bine ederek ele almıştır"

Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'ın ana konularından değildir?

A: Allah
B: Nübüvvet
C: Ahiret
D: Ekonomi

3: Kur'an'ın ana konularından ilki kuşkusuz Allah'tır, İslam dinideki Allah anlayışı ve tevhid inancı, Kur'an'ın en önemli esaslarından birini oluşturmaktadır.

Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A: Allah alemlerin rabbidir.
B: Allah bütün kainatın yaratıcısıdır
C: Kur'an insanların yanlış ve batıl inançlarını yıkmak için ısrarla tevhit inancının üzerinde durmuştur.
D: Allah bütün kainatın varlığının temelidir.

4: Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'ı Kerim'de Hz. Yakup için kullanılan isimdir?

A:İsrail
B:Yahudi
C:Musevi
D:Ferisi
E:İbrani

5: Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'a verilen isimlerden değildir?


A:Nûr
B:Gufran
C: Ruh
D:Hüda

6:Kur'an'ı Kerim'de ilk defa harflerin harekelerini göstermek için noktalar koyan alim kimdir?

A: Nasır b. Asım
B: Ebu'l-Esved ed-Düeli
C: Yahya b. Ya'mer
D: Haccac b. Yusuf

7: Kur'an'ı Kerim'in en uzun ayeti olan Bakara suresi 282. ayetin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

A:Borçarın yazılması
B:Rüvetten kaçınılması
C:Miras taksimi
D:Mülkiyet edinme

8: Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'daki 111 nolu sureye verilen isimlerden değildir?

A: Tebbet suresi
B: Mesed suresi
C: Ebu leheb suresi
D: Hatab suresi

9:Mümin suresinin diğer adı nedir?

A: İnsan
B: Nur
C: Nun
D: Ğafir

10: Kur'an'ı Kerim'in yazıldığı Arap Alfabesindeki peltek okunan harfler kaç tanedir?

A: 2
B: 3
C: 4
D:5

CEVAPLAR:
1 2 3:C 4:A 5:B 6:B 7:A 8 9 10:B

__________________


Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.11.2016, 13:10   #6 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Diyanet - DHBT - Yeterlik Sınavına Hazırlık Kur'an-ı Kerim Soruları

Sınavda bunlara benzer çok soru geliyor

__________________


Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
Papatya
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 20:54