Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   KPSS (https://www.forumaski.com/kpss/)
-   -   Kpss Öğrenme Psikolojisi Genel Uyarılmışlık Düzeyi (https://www.forumaski.com/kpss/91559-kpss-ogrenme-psikolojisi-genel-uyarilmislik-duzeyi.html)

Jade 20.02.2014 13:46

Kpss Öğrenme Psikolojisi Genel Uyarılmışlık Düzeyi
 
Kpss Öğrenme Psikolojisi Genel Uyarılmışlık Düzeyi

Uyarılmışlık düzeyi bireyin öğrenmesini etkiler. Uyarılmışlık düzeyi çok düşük olan kişi de uyarılmışlık düzeyi çok yüksek olan kişi de öğrenemez. Öğrenme için normal bir uyarılmışlık düzeyi ve orta derecede bir kaygı durumu gereklidir. Örneğin sıcaklık kişinin uyarılma düzeyini düşürmektedir ve aşırı sıcak bir ortamda öğrenme performansı düşmektedir. Öte yandan sınıfta öğretmen tarafından arkadaşlarının dayak yiyişine şahit olmuş öğrencilerin yüksek uyarılmışlık ve her an kendilerine dönebilecek olan bu şiddete karşı duydukları korku ve aşırı kaygı durumunda öğrenme performanslarının yüksek olması da beklenemez.

Sınıfta şiddet uygulayan yada öğrenciyi şiddetle tehdit eden öğretmenlerin, sınıfta sağladıkları sessizlikle, ödevlerin tıkır tıkır yaptlışıyla ve öğrencilerin süt dökmüş kedi gibi olmaları ile gurur duyduklarına şahit oluruz. Oysa bunların hiçbirisi gerçek anlamda öğrenmenin meydana geldiğini göstermez, böyle bir ortamda öğrenilen bilgide davranışta yüzeysel olur ve öğrencide kalıcı bir davranış değişikliği meydana gelmez.

Kişi dışarıdan çok az uyarıcı alıyorsa, genel olarak uyarıcılara kapalı ise, uyarılmışlık düzeyinin düşük (örn. uyku), çok fazla uyarıcı almışsa yüksek (örn. panik) uyarılmışlık durumunda demektir.

Uyarılmışlığın azı da çoğu da öğrenmeyi zorlaştırır. İyi bir öğrenmenin meydana gelebilmesi için uyarılmışlık düzeyinin orta düzeyde olması gerekir.Orta düzeyde kaygı duymak öğrenmeyi kolaylaştırır ve teşvik eder.

Kaynak: e-kutuphane


Saat: 00:06

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.