Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   LYS - YGS (https://www.forumaski.com/lys-ygs/)
-   -   2014 ÖSYM LYS Sonuçları Açıklandı ( 2014 LYS Soruları ve Cevapları) 23 Haziran 2014 (https://www.forumaski.com/lys-ygs/116386-2014-osym-lys-sonuclari-aciklandi-2014-lys-sorulari-ve-cevaplari-23-haziran-2014-a.html)

KaRaqiZz 23.06.2014 22:37

2014 ÖSYM LYS Sonuçları Açıklandı ( 2014 LYS Soruları ve Cevapları) 23 Haziran 2014
 
2014 ÖSYM LYS Sonuçları Açıklandı ( 2014 LYS Soruları ve Cevapları)
23 Haziran 2014


2014 ÖSYM LYS Sonuçları Açıklandı ( 2014 LYS Sorul

2014 ÖSYM LYS Sonuçları Açıklandı, 2014 LYS Soruları ve Cevapları, 2014 LYS sonuçları, 2014 LYS Soruları ve Cevapları, LYS Soruları Açıklandı, LYS1 soru ve cevapları, LYS2 soru ve cevapları, LYS3 soru ve cevapları, LYS3 soru ve cevapları, LYS4 soru ve cevapları, LYS puan hesaplama, LYS5 soru ve cevapları, LYS-1 sonuçları, LYS-2 sonuçları, LYS-3 sonuçları, LYS-4 sonuçları, LYS-5 sonuçları, LYS soruları, ÖSYM LYS sonuçları, ÖSYM LYS soruları ve LYS cevap anahtarı, 2014 LYS, LYS sınavı soruları, 2014 LYS sınavı sonuçları, TRT Okul LYS sorularının cevaplarını açıkladı.İşte Detaylar...

2014 ÖSYM LYS Sonuçları Açıklandı, 2014 LYS Soruları ve Cevapları, 2014 LYS sonuçları, 2014 LYS Soruları ve Cevapları, LYS Soruları Açıklandı, LYS1 soru ve cevapları, LYS2 soru ve cevapları, LYS3 soru ve cevapları, LYS3 soru ve cevapları, LYS4 soru ve cevapları, LYS5 soru ve cevapları, LYS-1 sonuçları, LYS-2 sonuçları, LYS-3 sonuçları, LYS-4 sonuçları, LYS-5 sonuçları, LYS soruları, ÖSYM LYS sonuçları, ÖSYM LYS soruları ve LYS cevap anahtarı, 2014 LYS, LYS sınavı soruları, 2014 LYS sınavı sonuçları, TRT Okul LYS sorularının cevaplarını açıkladı.İşte Detaylar...

2 Haftalık maratonun sonunda LYS sınavları bitti.Öğrenciler şimdilerde çözdükleri soruları değerlendiriyor. LYS Puan Hesaplama Robotlarına ve LYS soru ve cevaplarına yoğun ilgi bulunmakta.Bizde haberimizin devamında LYS soru ve cevaplarına yer verdik.

2014 LYS SORULARI VE CEVAPLARI AÇIKLANDIĞINDA BURADA

2013 LYS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

2012 LYS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

LYS-2, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınav, tek oturumda yapıldı ve 135 dakika sürdü. Sınavda, fizik, kimya ve biyoloji testleri yer aldı. Öğrencilere, ayrı kitapçıktaki 30'ar soruluk testler için 45'er dakika süre verildi. Testler ayrı soru kitapçıklarında yer alırken, tek cevap kağıdı kullanıldı. Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için Sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve detektörle arandı. Sınav sırasında ÖSYM'yi temsil eden özel görevliler sınav salonlarını dolaşarak, alınan önlemleri denetledi. LYS, yarın yapılacak edebiyat-coğrafya (LYS-3) sınavıyla sona erecek.

Adaylar sınav sonuçlarını, kimlik numaraları ve şifreleriyle, ÖSYM'nin 'http://sonuc.osym.gov.tr' adresinden öğrenebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.

LYS-2 sınavı toplam da 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Biyoloji, Fizik ve Kimya. Bu sınav'da Fen Bilimleri sınavı yapılmaktadır. 30 soru Biyoloji, 30 Soru Kimya ve 30 soru Fizik sorusu vardır. Her bir test için ayrılan süre 45 dakikadır. Sınavın yoğunluklu puanı MF-3 puan türüdür.

Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da yapılan sınava 388 bin 361 aday girecek. Sınav tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. LYS-2'de, fizik, kimya ve biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika cevaplama süresi verilecek.

Öğrenciler ayrı soru kitapçıklarındaki testler için tek cevap kağıdı kullanacak.

Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle arandı. Adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu.

Yüzbinlerce öğrencinin üniversite umudu olan Lisans Yerleştirme Sınavları'nın LYS maratonu yarın başlıyor. LYS 946 bin 244 kişi girecek. Peki LYS soruları açıklanacak mı? LYS 2014 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? ÖSYM LYS 2014 soru ve cevapları hakkında açıklama yaptı mı?

ÖSYM SORULARI NEDEN AÇIKLAMIYOR?

ÖSYM Başkanı Ali Demir, sınav sorularının açıklanmama nedeniyle ilgili şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

Yoğun bir soru havuzu oluşturma gayretimiz var. Özellikle sınavlarda denenmiş ve ölçme niteliği yüksek soruların bazı değişikliklerle yeniden kullanımını hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10’unun paylaşımının yeterli olacağını düşünüyoruz. Yüzde 10’luk uygulamayı da sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kâğıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için uygun gördük. Ama sadece bu YGS’ye 2 milyondan fazla aday katılacağı için yönetim kurulu soruların yüzde 20’sini açıklama kararı aldı.

LYS PUAN HESAPLAMASI İÇİN TIKLAYIN

SORU HAVUZUNU GENİŞLETMEK İÇİN

Sınav yapan bir kurum olarak bizim çok zengin bir soru havuzumuz var. Çünkü her geçen gün sınav yükümüz artıyor. Çok hızlı reaksiyon vermemiz gerek durumlar söz konusu olabiliyor. Soru havuzumuzu genişletmenin yollarından biri de sorularımızı sokağa dökmemek, tüm dünyada da bunun böyle olduğunu görüyoruz. Dünyada benzeri sınav yapan kurumların hiçbiri geçmişte yaptığımız gibi sınav sorularını açıklamıyorlar. Belli bir kısmını açıklıyorlar, bilgi veriyorlar. Soruları tekrar tekrar kullanmak amacıyla muhafaza ediyorlar. Bir sorunun gerçekten kullanışlı bir hale gelebilmesi için 2-3 sene gerekiyor. Gerçek sınavda soruların denenmesi çok önemli. Eğer siz sorularınızı sınavdan sonra açıklarsanız deneme şansınız olmuyor. O zaman ölçme yeteneği belirsiz olan sorularla sınav yapmak durumunda kalıyorsunuz. ÖSYM havuzu genişletme, ölçme niteliğini iyileştirme gayreti içerisinde çalışırken önümüzdeki tek zorlayan konu bilgi edinme yayasıydı. Meclis’ten sorularımızın bilgi edinme yasası kapsamı dışında olmasını sağladık.

SINAV SORULARININ AÇIKLANMAMASI MAHKEMELİK OLDU

Ankara Barosu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nın 23 Mart 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) soru ve cevaplarının yayınlanmayacağına ilişkin kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı.

Dava dilekçesinde, ÖSYM Yönetim Kurulu’nun 12 Mart 2014 kararı kapsamında rastgele seçilen bazı soruların adayların incelemesine açıldığı, 6495 sayılı Kanun uyarınca sınavlara ait soru ve cevapların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun kapsamı dışına çıkarıldığı hatırlatıldı.

ÖSYM'nin ‘Temel Soru Kitapçığı’ adı altında internet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık merkeze ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemlerin başlatılacağının bildirildiği ifade edildi.

Dilekçede, Ankara Barosu’nca yapılan yazılı başvuru üzerine, ÖSYM'nin işlemde kişilerin hak arama hürriyetinin kısıtlanması gibi bir durumun asla söz konusu olmadığının belirtildiği aktarıldı.

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 15 ile 28’inci maddeleri arasında hakkın sınırlarının belirlendiği anlatılan dilekçede, yargı denetimi dışında kalan idari işlemler, devlet sırrı niteliğindeki, ülkenin ekonomik çıkarına, sivil veya askeri istihbarata, idari soruşturmaya, adli soruşturma ve kovuşturmaya, özel hayata, haberleşmeye ilişkin bilgi veya belgeler ile ticari sır niteliğindeki, fikir ve sanat eserlerine, kurum içi düzenlemelere, kurum içi görüş, bilgi notu ve tavsiyelere, tavsiye taleplerine ilişkin bilgi veya belgelerin bunlar arasında sayıldığı bildirildi.

SORULARIN AÇIKLANMAMASI ŞEFFAFLIK İLKESİNE AYKIRI

Bu çerçevede sayılan madde hükümlerinin dava konusu kararı kapsamadığı savunulan dilekçede, bu sınırların düzenleniş itibariyle istisna teşkil etmekle birlikte bilgi edinme hakkının alanını daralttığı belirtildi.

Öğrenim hakkının en genel anlamıyla, istenilen, ihtiyaç duyulan bilgiyi meşru kıstaslar çerçevesinde başka hiçbir engelle karşılaşmaksızın arayabilme, bulabilme kısacası öğrenebilme hakkı olarak tanımlanabileceği belirtilen dilekçede, "Anayasa ve Yasa hükümleri çerçevesinde ÖSYM'nin YGS gibi bir seviye tespit sınavının soru ve cevaplarını açıklamaması, Anayasa ile tanınan temel hak ve özgürlüklerin ölçüsüz olarak sınırlanması ve demokratik toplum düzeni ve şeffaflık ilkesine aykırılık teşkil etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Öğrenciler için sınav sonrasında yanlışları-doğruları bilmenin en doğal hak olduğu vurgulanan dilekçede, "Bu anlamda soruların gizlenmesi doğru olmaz. Sınavdan sonra bütün soruların açıklanması gerekir ki, eğitimciler tarafından sorular ve cevapları tartışılabilsin incelenebilsin ve hatalı soru varsa tespit edilip iptal edilebilsin. Eğitimde esas olan öğrencilerin öğrenmesine, bilgiye erişime olanak vermektir. Bu da gizlilikle sağlanamaz" görüşüne yer verildi.

Dilekçede, bu gerekçelerle ÖSYM Başkanlığı’nın 23 Mart 2014 YGS’nin soru ve cevaplarının yayınlanmayacağına ilişkin 12 Mart 2014 tarihli Yönetim Kurulu Kararı’nın iptali ve yürütmesinin durdurulması, Bilgi Edinme Kanunu'nun 2. Maddesine eklenen "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır" hükmünün itiraz yoluyla iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talep edildi.

YGS SORULARI İÇİN ÇARE ARANIYOR

Adalet Bakanı bekir bozdağ, sadece yüzde 20'si açıklanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın sorularıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir çalışması olduğunu açıklamıştı. CHP'li milletvekilleri de konuyu Köşk'e taşıdı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sınav sorularının ve cevaplarının açıklaanması gerektiğini söyledi. Bozdağ, sorularının açıklanmamasının sınav güvenliği bakımından tek başına yeterli olmadığını savundu:

"Örgütlü yapılar 3-5 tane öğrenciyi sınava sokarak soruları alabilir. Bu vatandaşın lehine bir sonuç çıkarmıyor bana göre. O yüzden açıklanması doğru olandır. Şeffaflıktan her zaman fayda gelir. Ben bu konuda bir değişim olacağına inanıyorum. Soruların açıklanmaması, sınav güvenliği bakımından tek başına yeterli değil. Soruların ve cevapların açıklanması lâzım."

Bakan Bozdağ ÖSYM'nin hazırladığı bu sorularla ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuyu çözecek irade ortaya koyacağını tahmin ediyorum" açıklamasını yapmıştı.

CHP'Lİ VEKİLLER GÜL'E GİTTİ

CHP'li milletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz, Çorum Milletvekili Tufan Köse ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da açıklanmayan YGS sorularından duyulan rahatsızlığı Pazartesi günü Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le paylaştı. CHP'li heyet tüm soruların ve cevapların açıklanması yönündeki taleplerini Gül'e iletti.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz görüşme sonrası şu açıklamayı yaptı:
"Biz, 2 milyon öğrencinin sesi olarak Cumhurbaşkanımız ile görüşmek için geldik. Kendisi de bu konuyu araştıracağını, görüşeceğini ve bu 2 milyon öğrencinin ve velinin sesini dinleyeceğini söyledi"

Yılmaz, ÖSYM'nin daha önce yaptığı bazı sınavlarla ilgili şaibe iddialarını hatırlatarak "Soruların çalındığını, şifreleme iddialarının olduğunu, bazı soruların belli çıkar gruplarına verildiğini, bazı sınavların iptal edilmek zorunda kalındığını o nedenle de bir güven bunalımı olduğunu" belirtti.
Bu durumun ortadan kaldırılması için soruların açıklanmasının önemine vurgu yaptı.
CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de Gül'ün kendilerine "Diğer ülkelerdeki uygulamalarla ilgili araştırma yapıp, ÖSYM Başkanı ile konuyu görüşeceğim" dediğini aktardı.

LYS ile ilgili tüm bilgiler ÖSYM'nin sitesiyle aynı anda sitemizde olacaktır.


Saat: 09:06

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.