Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Matematik
facebook bağlan


9. Sınıf Matematik Dersi İşlemler Konusu Testi Soruları ve Cevapları

Matematik kategorisinde açılmış olan 9. Sınıf Matematik Dersi İşlemler Konusu Testi Soruları ve Cevapları konusu , 9. Sınıf Matematik Dersi İşlemler Konusu Testi Soruları ve Cevapları 9. Sınıf Matematik Dersi İşlem Testi Soruları ve Cevapları ile matematik işlemler konusunu daha iyi pekiştirebilirsiniz. 9. Sınıf Matematik Dersi ...


Like Tree1Beğeni
  • 1 Post By Jaqen

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.09.2013, 11:49   #1 (permalink)
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 9. Sınıf Matematik Dersi İşlemler Konusu Testi Soruları ve Cevapları



9. Sınıf Matematik Dersi İşlemler Konusu Testi Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Matematik Dersi İşlem Testi Soruları ve Cevapları ile matematik işlemler konusunu daha iyi pekiştirebilirsiniz.

9. Sınıf Matematik Dersi İşlem Testi Soruları ve Cevapları

1) Rde tanımlı * ve işleri x∆y=x+y-1 ise x*y=xy-yx +x.y değeri nedir?

A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8

2) R de tanımlı ∆ işelimi x∆y=xy+yx-1 ve (2∆3)∆1=(1∆t) ise t değeri kaçtır?

A) 2 B) 4 C) 8 D) 12 E) 16

3) x3●y3=x+y-t olmak üzere (27●-8)=3 ise t değeri kaçtır?

A)- 3 B) – 2 C) -1 D) 0 E) 1

4)R de tanımlı ∆ işlemi x-y∆y- x = x+y-1 ise 8- 1∆ 9- 1 değeri neye eşittir?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

5) R de tanımlı ∆ ve ● işlemleri x∆y=x+y ve x●y= x2- y ise

(a●1)∆(a●2)∆(a●3)∆……….∆(a●10)= 945 ise a değeriaşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) - 10 B) – 5 C) 1 D) 5 E) 15

6) R de tanımlı● işlemi x●y= x+y-2n+1 işleminin birim elemanı 1 ise n değeri nedir?

A)0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4

7) R de tanımlı o işlemi x3oy3= x3-3x2y+3xy2- y3 şeklindedir.

(27o 8)o k =1 ise k değeri nedir

A) - 1 B) 0 C) 1 D) 2 E) 3

8) işlemine 1 9. Sınıf Matematik Dersi İşlemler Konusu Testi Soruları ve Cevapları göre 1 in tersi nedir?

A)1 B)- 1 C)-1/2 D)1/2 E)0

9)Z de tanımlı 2 9. Sınıf Matematik Dersi İşlemler Konusu Testi Soruları ve Cevapları işlemine göre 3 ün tersi kaçtır?

A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) -3

10) a∆b=max(a+b,a.b) a●b=min(a-b,b-a) olduğuna göre(5∆2)●(1∆2)=?

A) - 7 B) 7 C) 6 D) – 6 E) 1

Cevap Anahtarı

1-B 2-E 3-B 4-D 5-A 6-B 7-B 8-D 9-C 10-A

cortnek beğendi.
__________________
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Jaqen isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 20.09.2013, 11:50   #2 (permalink)
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 9. Sınıf Matematik Dersi İşlemler Konusu Testi Soruları ve Cevapları

İşlem Soruları Çözümleri

SORU 1:

Reel sayılarda tanımlı * işlemi

x*y=3x+3y-xy-6

veriliyor * işleminin etkisiz elemanı kaçtır ?

ÇÖZÜM 1:

Önce işlemin değişme özelliği olup olmadığını kontrol edelim x=y yazdığımda değişen bir şey olmuyor o halde değişme özelliği vardır.

e=etkisiz eleman olsun

x*e=x olmalı o zaman y=e yazalım.

x*e=3x+3e-xe-6=x

3e-xe=x-3x+6

e(3-x)=6-2x

6-2x

e= ——————————- =2 bulunur.

3-x
SORU 2:

Tam sayılar kümesi üzerinde tanımlı * işlemi

a*b=a+b+3

biçiminde tanımlanmıştır.

Buna göre 2 nin tersi kaçtır ?
2002-ÖSS

ÇÖZÜM 2:

Öncelikle * işleminin etkisiz elemanını bulalım.

a*e=a

a+e+3=a

e=-3 bulunur.

2-1: 2nin tersi olsun

2-1*2=e (Kendisiyle tersiyle işlem yaparsak cevap etkisiz elemandır)

2+2-1+3=-3

2-1=-8 bulunur.

SORU 3:

Sıfırdan farklı reel sayılar kümesi üzerinde tanımlı * işlemi

x*y=x+y-2xy

Buna göre,* işleminin yutan elemanı nedir ?

ÇÖZÜM 3:

Yutan eleman k olsun.

x*k=k

x+k-2xk=k

2xk=x

2k=1

k=1/2

SORU 4:

a,b reel sayı

a*b=a+b-3ab

işlemine göre tersi kendisine eşit olan elemanların toplamı kaçtır ?

ÇÖZÜM 4:

a*b=a+b+3ab ifadesinde öncelikle etkisiz elemanı bulmalıyız.

Bunun için kısa bir yol var bir tanesine sıfır değerini verip sıfıra eşileyip bulabilirsiniz ama kafa karıştırmayım diğer yoldan yapayım.

“e” etkisi eleman olarak tanımlansın.

a*e=a olur.

a*e=a+e+3ae=a

e(1+3a)=0

a≠-1/3 olmak üzere e=0 olur.

x⁻¹*x=e olur.

x⁻¹=x olduğundan

x*x=x+x+3x²=2x+3x²=0

kökler toplamı -2/3 bulunur.

SORU 5:

x*y=x+2-axy

işlemine göre (1/2) nin tersi yoksa a kaçtır ?

ÇÖZÜM 5:

Etkisiz elemanı bulalım bunun için pratik yolu kullanacağım.

y=0 olsun

x*0=0 yazarsak burada x etkisiz elemanmış gibi olur.

x+2=0 ise x=-2 yani etkisiz eleman

(1/2)*(1/2)⁻¹=-2 olacak.

(1/2)⁻¹=k olsun.

(1/2)*k=-2

(1/2)+k+ak/2=-2

k(1+(a/2))=-2-(1/2)

k=-4/(2-a) burada a=2 olduğunda (1/2) nin tersi olmaz çünkü tanımsız olur.

SORU 6:

Reel sayılar kümesinde tanımlı a*b=2a+2b-ab-2 işlemi veriliyor.Buna göre,tersi kendisinin 2 katına eşit olan elemanların toplamı kaçtır ?

ÇÖZÜM 6:

a*b=2a+2b-ab-2

a*e=a
=> 2a+2e-ae-2=a

2e-ae=a-2
e(2-a)=a-2

e=-1

x*2x=-1
2x+4x-2x²-2=-1

-2x²+6x-1=0

kökler toplamından -6/-2=3

__________________
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Jaqen isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 3
cortnek, DeLi.Cocuk, Flora
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 05:41