Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Meslek Tanıtımları (https://www.forumaski.com/meslek-tanitimlari/)
-   -   Kamera Önü Oyunculuk (https://www.forumaski.com/meslek-tanitimlari/175101-kamera-onu-oyunculuk.html)

Papatya 17.01.2016 23:57

Kamera Önü Oyunculuk
 
Kamera Önü Oyunculuk

kamera önü oyunculuğu nedir, kamera önü oyunculuk nasıldır, kamera önü, oyunculuk, kamera önü oyunculuk teknikleri, kamera önü oyunculukta başarılı olmak için ne yapılmalı


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Sinema filmi, dizi, klip, reklam oyunculuğu “kamera önü oyunculuğu” genel olarak adlandırılmaktadır. Normal olarakta oyunculuk teriminden farklı bir isim verilmesinin sebebi tiyatro oyunculuğu ile olan farkından kaynaklanmaktadır.Fakat Temel olarak tiyatronun canlı bir şekilde sahnede sergilenmesi bu ayrımın sebebidir.
Kamera önü oyuncularına en çok ihtiyaç duyan alan şüphesiz ki dizi ve film sektörüdür. Artan taleple birlikte günümüzde pek çok dizi ve film çekilmektedir. Bu çekimler için oyuncu yetiştiren en önemli merkezler kurslar ve konservatuarlardır.
Kamera Önü Oyunculuğu Teknikleri


Amacı rol yapmayı öğretmek olan tekniklerle oyuncu adayının fiziksel ve duygusal çakralarını açmak, farkındalığı sağlamak ve çok yönlü bir kişisel gelişim sağlamaktır. Amatör veya profesyonel olarak konuyla ilgilenen herkesin öncelikle onu farklı kılan yaratıcılığını göz ardı etmemesi gerekir. Sonrasında;
Bilgi
Deneyim
Doğallık
Yaratıcılık gibi temel tekniklerinin olduğunu bilmesi gerekir.


Kamera Önü Oyunculuğu Eğitimi

Ünlü sanatçıların da belirttiği gibi uçsuz bucaksız bir yol olan oyunculuk eğitimi hayat boyu devam etmektedir. Her yeni rol, yeni yönetmenler, yeni şehirler kişiye farklı fikirler verir, dolayısıyla sanatçı kariyeri boyunca eğitilmeye devam eder. Doğuştan gelen yeteneklerin yadsınamayacağı gibi eğitimin de gerekli olduğu bilinir. Kamera önü oyunculuk eğitimi olarak ayrılan bu eğitimde kişini kameranın önünde nasıl rol yapabileceği öğretilir. Kurslarda alınan bu eğitimin içerisinde ayrıca:



  • Tiyatro oyunculuğu ve film oyunculuğu arasındaki farklar
  • Gözlem yapma ve değerlendirme
  • Senaryo çözümleme
  • Rol çalışması
  • Kamera ve ışık
  • Cast seçimi nasıl yapılır?
  • Sinema tarihi ve çekim teknikleri gibi konular da vardır.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Başarılı Bir Kamera Önü Oyunculuğu için Alınması Gereken Dersler:


– Ses,

– Nefes,
– Hareket,
– Doğaçlama,
– Beden dili,
– Tiyatro tarihi,
– Oyunculuk teknikleri,
– Rol Çözümlemesi, Rol (jest-Mimik)
– Karakter analizi,
– Senaryo okuma,
– Devamlılık takibi,
– Artikülasyon-Fonetik,

– Durum analizi



Ayrıca;

Son yıllarda dizi film ve sinema sektörünün genişlemesiyle, oyunculuk, tiyatro oyunculuğu ve kamera önü oyunculuğu biçiminde sınıflandırılmaktadır. Bu konuda değerli ustaların yorumları, oyunculuğun tek başlıkla değerlendirilmesi doğrultusundadur. Nitekim, kamera önü oyunculuğu olarak adlandırılan oyunculuğu yapabilmek için de oyuncu niteliklerine sahip olmak gerekmektedir. Kamera önünde oynayan birinin sahnede aynı etkiyi bırakması tartışılacak bir konuyken, sahnede başarılı olan bir oyuncu, her yerde aynı başarıyı gösterebilmektedir.

Şubat-2010 verilerine göre, 9 ulusal kanalda 45 dizi yayınlanmaktadır. Bir dizide, kamera önü ve arkasında en az 60 kişilik ekip görev almakta, bazı dizilerde bu kadro 100 kişiye kadar çıkabilmektedir. Kaldı ki, sözü edilen rakamlar, bölüm bölüm değişen figüranların sayısı değerlendirilmeden hesaplanmıştır. Bu kadar geniş bir sektörü oluşturan sinema ve dizi oyunculuğu her geçen yıl cazibesini arttırarak gelişmektedir.


Sinema ve dizi film yapımcıları gerek eğitimli, gerekse kendini seslendirebilen oyuncu adaylarına öncelik verdiği doğaldır.

Peki oyuncu olabilmek için takip edilmesi gereken adımlar nelerdir?
Öncelikle, üniversitelerde bunun eğitiminin 4 yıl verildiği düşünülürse, hatta bir çok başarılı tiyatro sanatçısının yıllar geçmesine rağmen, “Hala öğreniyorum.” dedikleri düşünülürse, oyunculuğun uçsuz-budaksız bir yol olduğu söylenebilir.
Oyuncu olmak için atılacak ilk adım, ya üniversitelerin konservatuvar bölümlerinden birine girip üniversite eğitimi alarak bu mesleğe başlamaktır. Ya da nitelikli ve usta hocalardan alınacak eğitimle bu mesleğe ilk adımı atmaktır.

Eğitimi tamamladıktan sonra izlenecek yol ise, güvenilir bir cast ajansa kayıt yaptırmaktır. Bir çok yapımcı, çekeceği filmin oyuncu kadrosunu cast ajanslar aracılığıyla oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra, özel tiyatrolara başvuruda bulunularak da tiyatro mesleğine ilk adım atılabilir.

Oyunculuğa Yeni Başlayanların Endişeleri:


‘Kamera karşısında heyecanlanıyorum.’

‘Abartılı oynayacağım diye korkuyorum.’
‘Kamerada nasıl görünüyorum acaba?’
‘Audition’a giderken ne yapmalıyım?’
‘Bir role nasıl hazırlanmam gerekiyor?’

‘Kamera karşısında hata yapmaktan korkuyorum.’


alıntı






Saat: 06:14

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.