Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Meslek Tanıtımları
facebook bağlan


ET ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ

Meslek Tanıtımları kategorisinde açılmış olan ET ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ konusu , TANIM Et ve et ürünlerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve tüketiciye ulaşması işlemlerini yürüten kişidir. GÖREVLER Et ve et ürünlerinin; - Ambalaj materyalini seçer ve ambalajlama ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 24.09.2012, 22:13   #1 (permalink)
Kurucu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart ET ENDÜSTRİSİ TEKNİKERİ



TANIM
Et ve et ürünlerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve tüketiciye ulaşması işlemlerini yürüten kişidir.

GÖREVLER

Et ve et ürünlerinin;
- Ambalaj materyalini seçer ve ambalajlama yapımını kontrol eder,
- Sağlık açısından ürünlerin zararlı olup olmadıklarını belirlemek için fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler yapar,
- Kaçak kesimlerin önlenmesi için tedbir alınmasında yardımcı olur,
- Etin teknolojik kurallara göre üretilmesini sağlar ve uygular, depolama şartlarını belirler (sıcaklık, nisbi nem, hava hızı),
- Sucuk, salam sosis vb. üretiminde teknolojik şartları sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Laboratuvar malzemeleri,
- Fiziko-kimyasal, duyusal analiz cihazları,
- Kimyasal maddeler
- Bilgisayar

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Et Endüstrisi teknikeri olmak isteyenlerin;
- Kimya ve biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı,
- Bedence sağlam,
- Görme, tat ve koku alma duyuları gelişmiş olan,
- Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Et Endüstrisi Teknikerleri et işletme laboratuvarlarında ve et ürünleri üreten fabrikalarda görev yaparlar.
Laboratuvar ortamı temiz ve üretim yapılan yer de sağlığa uygundur.
Bu meslekte çalışan elemanlar Veterinerler, Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve Biyologlarla iletişimde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Et Endüstrisi teknikerleri, et sanayii ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Hayvan Sağlığı Bölümü, belediye mezbahaları ve özel sektör kuruluşlarında yem fabrikaları, tavuk çiftlikleri, beyaz et fabrikaları, alabalık üretim tesisleri, özel çiftlikler, et işletmeleri, sucuk-salam-sosis imalathaneleri vb. iş bulabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının Et Endüstrisi bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi,Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Konrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi -Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi ,Kurum Beslenmesi, Çay Teknolojisi,Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel Ziraat, Makine(Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Tarım Teknolojisi, bölümlerinden mezun olanlar “Et Endüstrisi” ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.
Meslek Liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerinden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan açığı olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir..Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-1)” puanı almaları gerekir.


EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Bu mesleğin eğitimi lise eğitimi üzerine 2 yıldır.
Eğitim süresince; Et Endüstrisi teknikerliği programı ön lisans düzeyinde 4 yarı yıllık dönemlerden oluşmaktadır.
I.ve II. Yarıyılda; Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil gibi genel kültür derslerinin yanında Genel Kimya, Genel Biyoloji, Genel Mikrobiyoloji, Laboratuar Tekniği, Parazitoloji, Et Kimyası, İletişim Bilgisi, Et Mikrobiyolojisi, Kasaplık Hayvan Bilgisi, Et hayvanları Bakımı ve Beslemesi dersleri,
III.ve IV.yarıyılda Kesim ve yüzüm tekniği, Kas muayene ve muhafaza, Temel Bilgi Teknolojisi kullanımı, Temel Bilgisayar Bilimleri, Et Endüstrisi, Kesim ve Et İşleme Makinaları, Et İşletmelerinin planlanması, Soğuk Tekniği, Et işleme Tekniği, Kesimhane Ürünleri Tekniği, Kanatlı Hayvan kesim tekniği, Et Kalite kont.Mevzuatı, Et Parçalama ve sınıflandırma Tekniği, Hijyen ve Sanitasyon tekniği dersleri verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

‘Et Endüstrisi’ ön lisans programını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde;
· Gıda Mühendisliği
· Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği
lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Kamuda çalışan et endüstrisi teknikerleri,yükselme sınavlarına girerek şef yada yönetimde görev alabilirler. Özel sektörde ise yine ustabaşılık veya vardiya amirliği gibi idari görevleri yapabilirler.


BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU

Eğitim süresince herhangi bir maddi kazanç söz konusu değildir. Öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Kredi ve Yurtlar kurumuna ait yurtlarda barınma ihtiyacını giderebilirler.
Ayrıca kamu ve özel kuruluşların sağladığı burs imkanlarından yararlanabilmektedirler.
Eğitim sonrası mezunların ücret düzeyi özel sektörde işletmenin büyüklüğüne, kişinin iş deneyimlerine ve bölgesel arz-talep koşullarına göre değişkenlik taşımaktadır. Ortalama asgari ücretin 3-4 katı arasında ücretler değişmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdamlarında ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ücret alırlar. Kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlara göre ücret artışları yapılmaktadır.


DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

__________________

Narsinha isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
Narsinha
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 12:48