Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Mitoloji (https://www.forumaski.com/mitoloji/)
-   -   Uyku Tanrısı Hypnos (https://www.forumaski.com/mitoloji/125026-uyku-tanrisi-hypnos.html)

Neria 08.08.2014 11:39

Uyku Tanrısı Hypnos
 
Uyku Tanrısı Hypnos


Uyku tanrısı Hypnos'un bir mağarayı andıran sarayı, güneşin doğduğu kapıların ötesinde, edebi karanlığın ülkesi olan Erebos'tadır. Sarayın girişinde afyon çiçeği vb. uyku verici özellikte bitkiler yeşermiştir. Hypnos, menteşe gıcırtısından uyanıp da rahatsız olmasın diye, bu sarayın hiçbir iç veya dış kapısı bulunmaz. Hypnos'un kardeşleri (veya bazı Roma dönemi kaynaklarında oğulları) olup "Oneiroi" denen rüya daimonlarının lideri Morpheus, Hypnos'un kahyalığını yapar, sarayda çıt çıkmaması için gerekli tedbirleri alır. Bazı kaynaklara göre, suyunu içen ruhlara her şeyi unutturan Lethe ırmağı da Hypnos'un mağarasının içinden akar ve oradan dosdoğru Ölüler Ülkesine kıvrılır.


Yunan mitolojisi hikâyelerinde Hypnos'un adı hemen hiç geçmez, geçtiği yerlerde de genellikle uyku verme görevini yerini getirir. Örneğin, Hypnos, bir keresinde tanrıça Hera'nın sözüne riayet edip baş tanrı Zeus'u uyutur. Zeus uyanıp da durumu anlayınca buna öyle kızar ki Hypnos'u denizde boğması işten bile değildir, ama beriki hemen annesi Nyx'in yanına kaçar. Zeus da Nyx'i karşısına almaktan korktuğu için öfkesini içine atar.


Ay tanrıçası Selene'nin âşık olduğu çoban Endymion'un hikayesinde de Hypnos, tanrıçayı doya doya seyredebilsin diye, Endymion'a gözlerini kapatmaksızın uyuyabilme yetisi bahşeder. Efsanenin başka bir versiyonunda ise Hypnos bunu Selene için değil de bizzat kendisi için yapar, çünkü Endymion'un güzel yüzü gözlerinin önünden bir an bile gitmesin ister. Ayrıca bir vazo resminde Hypnos'u, Zeus'un kuğu kılığına girerek baştan çıkarttığı Leda'nın üzerine Lethe'nin sularından serpip onu uyutur veya uykulu bir hale getirirken görürüz.


Saat: 01:02

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.