Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Mitoloji (https://www.forumaski.com/mitoloji/)
-   -   Herkül (Herakles)'in 12 Görevi (https://www.forumaski.com/mitoloji/59672-herkul-herakles-12-gorevi.html)

YeşiL6 07.10.2013 11:24

Herkül (Herakles)'in 12 Görevi
 
Herkül (Herakles)'in 12 Görevi

Bir gün Zeus'un canı sıkılır ve insanların da durumuna üzüldüğü için onlara yardım etmek için birini yaratmaya karar verir. Ve Herakles doğar. Herakles tam olarak tanrı olmamasına karşın tanrılara kafa tutar. Herakles'in yaradılış amacı insanlara yardım etmektir ve onlara özgü bir kahraman olmuştur. İnsanlara yakın dürüst ve yardımseverdir.

Herakles'in Doğumu: Zeus bir anne adayı arıyor ve Tebai'ye gider. Amphitryon( Tebai Kralı) savaştayken Akmene'ye Amphitryon olarak yaklaşıp onu elde eder. Ardından Amphitryon gelir ve Akmene'yle beraber olur. Sonunda Akmene'nin ikiz çocukları olur. Herkales Zeus'tandır Iphikles'te Amphitryon'dandır. Hera her zamanki gibi Zeus'un yaptıklarına dayanamaz yine kıskanır ve Herakles' e kin güder. Bunu bilen Zeus Hermes' ten Herakles'i getirmesini ister. Hermes Zeus'un istediğini yapar Herakles'i getirir. Bazı kaynaklara göre Hera uyuyorken bazı kaynaklara göre de uyumuyorken Herakles Hera'dan süt emmiştir. Ve öyle kuvvetli çekmiştir ki bıraktığında fışkıran süt Samanyolunu yere düşen damlalar ise beyaz zambakları oluşturur. Ama her şeye rağmen Hera hala Herakles'ten nefret etmektedir. Bunun yüzünden ona iki yılan gönderir ama Herakles o kadar güçlüdür ki o iki yılanı boğarak öldürür. Herakles her zaman güç ve kuvveti gösterse de bazı kaynaklarda saflığı da simgeler. Her ne kadar Perseus soyundan doğan ilk çocuk Tebai Kralı olacaksa da her işin altından çıkan Hera buna da engel olmuş. Kral Herakles olacakken Argos Kralı Eurythos olur. Krallığı önemsemeyen Herakles evlenir ve çocukları olur. Fakat kötü bir günde Herakles cinnet geçirir ve ailesini öldürür. Bunlardan pişman olan Herakles Zeus'tan onu affetmesini ister. Zeus Herakles'i Eurytos'un emirlerini yerine getirmek şartıyla bağışlayacağını söyler. Yani artık Herakles Eurytos'un hizmetine girmiş onun isteklerini yerine getirmeye çalışacaktır.

Herakles'in 12 Görevi:

1.Nemea Aslanının Öldürülüşü: Nemea denilen bölgede herkese sorun yaratan bir aslan vardır ve kolay kolay öldürülemeyen bir yaratıktır. Nemea aslanının bulunduğu mağranın 2 girişi vardır. Herakles mağranın bir girişini oklar saplayarak kapatır fakat işe yaramaz ve aslanla güreşmeye başlar. Aslanı boğarak öldürür. Eurytos'a öldürdüğü aslanla giden Herakles; genelde aslanın derisini giymiş bir şekilde tasvir edilir bu durum Eurytos'u çok korkutur Herakles'i saraya almayıp yeni isteklerini de yaptırdığı yeraltındaki bölmeden verir.

2. Lerna Ejderinin Öldürülmesi: Lerna 9 başlı ve o başların sadece bir tanesinin ölümsüz olduğu bir ejderdir. Herakles'in yeğeni Iolaos bu görevinde onun yanında bulunur. Herakles ejderin bulunduğu bölgeye gider. Burası bataklıktır. Herakles ejderle mücadele etmeye başlar. Kestiği her başın ardından iki baş çıkmaktadır. Sonra düşünür ki başlarını kestikten sonra ateşlerle kesilen yer mühür gibi bastırırsa tekrar baş çıkmaz. Bu işlemi Iolaos'un yardımıyla yapar. Ölümsüz başına da kocaman bir kaya parçası koyar ve vücudunun her yerini keser. Kral Eurytos Herakles'in yeğeninin yardımıyla başarılan bu görevi kabul etmez ve bu yüzden önceden 10 olan görev sayısı 12 ye yükselir.

3. Artemis'in Kutsal Geyiğinin Yakalanması: Artemis'in geyiği; altından boynuzlara sahip ayakları tunçtandır. Hiçbir avcı onu yakalayamamıştır çünkü geyiğin hızına kimse yetişemez ve en önemlisi de Artemis'i kızdırmamaktır. Bu görev hakkında iki anlatım olmuştur birincisi geyiğin peşinden bir yıl koştuğudur çünkü ona zarar vermek istemez ve tabi ki Artemis'i kızdırmak istemez. Geyik artık koşamayacak derecede yoruluncaya kadar arkasından koşar yakalar ve sırtlayıp krala götürür. Diğer söylenceye göre geyiği yakaladıktan sonra Artemis'le karşılaştığıdır ve tabii ki Artemis sinirlenir ama Herakles her şeyi dürüstçe anlatınca onu affeder.


4.Erymanthoslu Yaban Domuzunun Yakalanması: Yaban domuzu vahşi hızlı ve kısa bacakları vardır. Bu domuz ölü değil canlı yakalanacaktır. Herakles domuzun peşinden bir sene boyunca koşar bataklıklarda domuz iyice yorulur ve Herakles domuzu yakalar ve krala götürür.

5. Kral Augias'ın Ahırının Temizlenmesi: Augias Yunanistan'nın en zengin kralıdır ayrıca en fazla hayvana sahip olan kraldır. Kral Eurytos aslında bu görevi Heraklesi aşağılamak amacıyla vermiştir. Herakles ahırları temizlemeyi kabul eder fakat bunun karşılığında hayvan ister. Çünkü ahır temizlemeyi kendine yediremez hayvan alırsa yinede bir amaç için yapmış olacaktır. Herakles yine aklını çalıştırır ve 30 yıldır temizlenmeyen ahırın ortasında bir delik açar iki nehrin yatağını değiştirir ahırlara çevirir. Böylece ahırları hiç zorlanmadan temizler. Kral Augias Herakles'in yaptığı bu işin onun zorunlu görevi olduğunu öğrenir ve hayvanlarını vermekten vazgeçer. Ayrıca Herakles Kral dan hayvan istediği için tıpkı Lerna Ejderinde olduğu gibi bu görevi de kabul edilmez.

6. Stymphalos Kuşlarının Öldürülmesi: Bu bölgedeki kuşlar çok vahşi ve çiftçilere zarar veriyorlardır. Ayrıca bu kuşların insan eti de yediği söylenir. Eurytos kuşları kovması için Herakles'e emir verir. Hephaistos Herakles'in kuşları kovabilmesi için tunçtan bir çıngırak yapar. Aslında çıngırak Athena'nın aklına gelir. Bu çıngırak sayesinde Herakles kuşlardan kurtulur.

7. Girit Boğasının Öldürülmesi: Bu boğanın doğuş efsanesi vardır; Minos Kralı Poseidon'dan adak ister ve Poseidon ona tekrar adanmak üzere krala bir boğa verir. Fakat boğa o kadar güzeldir ki ona kıyamaz ve ünlü heykeltıraş Daidalos'a boğanın bal mumundan heykelini yapmasını ister. Fakat bu planı Poseidon anlar ve krala çok kızar. Öfkesi sonucu boğayla kraliçe bir birleşme yaşar. Bu birleşmeden yarı insan yarı boğa olan Minotours doğar. Minotours çok azgın her şeye zarar veren bir boğadır. Boğa bir piramidin içine hapsedilir. Herakles'te buradan kolayca boğayı yakalar fakat tekrar salıverir.

8. Diomedes'in Kısraklarının Yakalanması: Kızıl renkteki kısraklar insan eti yiyerek beslenirlermiş. Diomedes hoşlanmadığı sevmediği konuklarını kısraklara yem eder böylece onlardan kurtulurmuş. Kısraklar Herakles'in sayesinde Diomedes'i yer ve artık onlar Herakles'in himayesine geçerler. Fakat Eurytos Herakles'in yakaladığı kısrakları tekrar salar.

9. Hippolyte'nin Kemerinin getirilmesi: Hippolyte amazonların başıdır. Hippolyte bu kemeri Ares vermiştir. Herakles Hippolyte'nin yanına gelirken arkadaşıyla beraber gider. Nede olsa savaşçı bir toplumdur. Herakles Hippolyte'den kemerini ister o da verecektir ama araya Hera girer ve ortalığı kızıştırır. Hippolyte'nin arkadaşları tam Herakles'e saldıracakken Herakles bunu fark eder ve Hippolyte'yi öldürür kemeride alır.

10. Geryoneus'un Sığırlarının Getirilmesi: Herakles bu görev için uzun yollardan geçmiştir. Avrupa üzerinden Malta yarımadasından Cebelitarık boğazına kadar ilerlemiştir. Sığırlar belden birbirine yapışık üç adam şeklinde bir canavara aittir ve bu sürüyü Orthos adlı iki başlı bir köpek korur. Sığırlar Poseidon'un oğlu olduğu söylenen bir dev tarafından kaçırılır. Herakles bu devle bir süre mücadele eder. Sürüyü kurtaran Herakles geriye dönerken bir boğayı kaçırır. Boğa Italius'a (İtalya) kaçar. Boğayı yakalamak için sürüyü Hephaistos'a emanet eder. Daha sonra boğayı Eryx'in sürüsünün içinde yakalar. Bu görevi de bitirmiştir.

11. Altın Elmaların Toplanması: Atlas'ın bahçesinde bereketli ağaçlar bu ağaçlarında altından elmaları vardır. Bu bahçeyi koruyan 100 başlı ejderha bulunur. Bahçeye giderken Herakles Nereus adlı yaşlı ihtiyara yol soracaktır fakat ihtiyar ne kadar kılık değiştirdiyse de ne kadar Herakles'i korkutmaya çalıştıysa da başarılı olamamıştır. Sonunda yolu tarif eder. Bahçenin girişinde Antheus adlı Gaia'nın dev oğlu bulunur. Bu dev kendi topraklarından kim geçerse onunla savaşır ve onu yener. Bu dev topraktan güç alırdı. Herakles devin ayağını topraktan keserek güç almasını engelledi ve onu yendi. Atlas Herakes'e zoraki ikna olur ve ona elmaları koparır bu arada gökkubbeyi Herakles taşımaktadır. Atlas daha sonra fikrini değiştirerek elmaları Herakles'e vermeyip Kral'a kendi götürmek ister. Bunun üzerine Herakles gökkubbeyi taşımak için ucundan destek ister ve gökkubbeyi Atlas'ın üstüne yıkar. Elmaları da Atlas'tan alır Kral'a götürür.

12. Kerbelos (Çok Başlı Köpek)'un Getirilmesi: Kerbelos; cehennemin köpekleri yeraltının köpekleridir. Hades'in yanındadır. Herakles Hades'ten köpekleri ister ama onları yakalayabilmek şartıyla. Ayrıca diğer şartları da köpekleri incitmemesi ve yakaladıktan sonrada geri getirmesidir. Herakles köpekleri yakalar ve Hades'e geri getirir.

Herakles'in Ölümü: Eurytos'un evlenecek yaşa gelmiş bir kızı vardır. Müsabaka yapılır Herakles bütün sınamalardan geçer fakat kızı Herakles'e vermezler. Bunun üzerine Herakles Apollon'la kavga eder Zeus araya girer fakat Herakles'e çok kızar. Apollon'a yaptığı saygısızlıktan dolayı onu ikinci bir mahkumiyete hüküm giydirir. Artık Lidya Kraliçesinin emrindedir. Toz alır bulaşık yıkar bütün aşağılayıcı işleri yapar. Hera hala Herakles'e düşmandır o kadar ki karısının aklına girer ve ona kıskançlık duygusu aşılar. Herakles'in ona sadık kalması için bir gömlek giydirmesi gerektiğini söyler. Ama bu gömlek zehirli bir maddeye batırılmıştır. Herakles bu gömleği giydiğinde gömlek üstüne yapışır ve ölüm acısından fazla acı çeker. Odun toplamaya başlar kendisinin yakılması için. Bunu sadece Troya savaşına giden bir asker kabul eder. Herakles yanarken her tarafta şimşekler çakar ve bulutlar çöker. Her şey kaybolduğunda ortada sadece Herakles'in külleri kalmıştır. Ve denilir ki Zeus sözünü tutmuş Herakles ölümsüzlüğe ulaşmıştır.


Saat: 02:05

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.