Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Mitoloji (https://www.forumaski.com/mitoloji/)
-   -   Amphion (https://www.forumaski.com/mitoloji/59748-amphion.html)

YeşiL6 07.10.2013 16:37

Amphion
 
Amphion


Zeus ile Antiope'nin oğludur.[1] Antiope ikiz çocuklarını doğurunca amcası Lykos onları Kithairon dadına bırakıp Antiope'yi de karısı Dirke'ye köle olarak verir. İkizler dağda çobanlar arasında büyür Amphion'un müziğe yeteneğini fark eden tanrı Apollon (ya da Hermes) ona bir lyra armağan etmişti.[4] Usta bir müzisyen olan Amphion lir çalarak büyülediği ağır taşlarla Thebai'nin çevresindeki suru ördü.[2]

Amphion'un ikiz kardeşinin adı Zethos'tur.[1] İlkçağ Hellenlerinin inançlarında incelik-kabalık karşıtlığını simgelerler. Zethos ne denli dövüşçüyse; Amphion da o denli duygulu ve duyarlıdır.[3] Bu iki kardeş olgunlaştıklarında annelerini köleleştiren Thebe kralı Lycus ve onun karısı Dirce'e karşı korkunç bir öç alma savaşımına girişmişler ve sonunda Dirce'yi vahşi bir boğanın boynuzuna bağlamak suretiyle ondan intikamlarını almışlardır.[1] Bu olay söylencelerde şöyle anlatılır:

Günün birinde Dirke'nin yanından kaçan Antiope gelir dağda oğullarını bulur ve öcünü almaya iter onları. İkizler Thebai'ye dönerler Lykos'u öldürüp Dirke'yi azgın bir boğanın boynuzlarına saçlarıyla bağlayarak salıverirler hayvanı. Dirke kayalar üstünde parçalanıp can verir. Ölüsü bir ırmağa atılır o ırmağa "Dirke" adı verilmiştir sonradan. Zeus'un buyruğuyla Thebai şehrinin yönetimi bundan sonra Amphion'la Zethos'a geçer.

İkizler kentin surlarını kurmaya koyulurlar. İkizler birbirlerine hiç benzemiyorlar sert yaratışlı Zethos avcı ve savaşçı idi Amphion ise tam tersine yumuşak sevimli bir sanatçıydı. Surları yaparken Zethos sırtında kocaman kaya parçaları taşıyor Amphion ise lyra çalıyor çalgının güzel ve büyüleyici seslerine kendilerini kaptıran taşlar yerlerinden kımıldıyor istenilen sıraya girip yan yana diziliyorlardı.


Amphion Tantalos'un kızı Niobe ile evlenmiş Apollon'la Artemis Niobe'nin çocuklarını oklarıyla vururken Amphios'u da küstah bir soy yarattı diye öldürmüşler (Niobe).[4]

Bir diğer anlatımda ikizleri dağ başına bırakanların Thebai Kralı Lykos'la karısı Dirke olduğu geçmektedir. Antiope'yi köleleştirmişler. İkizler dağda büyüyüpsonradan Thebai'ye dönmüş hem kendi öçlerini hem de analarının öcünü almışlar.

Amphion Tantalos'un kızı Niobe ile evlenmiş Apollon'la Artemis Niobe'nin çocuklarını oklarıyla vururken Amphion'u da arsız bir soy yarattı diye öldürmüşler.


Saat: 12:15

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.