Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Motorlu Taşıt Araçları (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/)
-   -   EBD Nedir? (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/156729-ebd-nedir.html)

DeRDeST 07.06.2015 12:44

EBD Nedir?
 
EBD Nedir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Artık araçların büyük bir çoğunluğu yürüyen bilgisayarlar. Çünkü yakıt tüketiminden, aracın sert bir viraja girdiğinde gücün nereye ne kadar dağıtılacağına kadar birçok konuyu hesaplayan ve uygulayan bilgisayar sistemleriyle donatılmış durumdalar. İşte bu sistemlerden biri de EBD.

EBD İngilizce “Electronic Brake Force Distribution” (Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sistemi) ifadesinin kısaltılmasıdır. Fizik kuralları gereği belirli bir hıza ulaşmış cisimler durma eğilimine yani frenlemeye geçtikleri zaman üzerlerinde bir ileri yönde bir kuvvet oluşmaktadır. Aracın süspansiyon kısmı üzerine sirayet eden bu kuvvet, ön kısmının yere daha çok yaklaşmasına ve arka kısmının ise yerden yükselmesine yol açmaktadır. Bir diğer tabirle aracın ön lastikleri üzerindeki kuvvet artarken arka lastikler üzerindeki kuvvet azalmakta.

Frenleme ne kadar sert ve ani olursa ön ve arka lastikler üzerine uygulanacak kuvvet dengesizliği de bir o kadar artar. Bunun bir diğer etkisi de; fren basıncı her iki aksa da aynı oranda dağıtıldığında arka tekerler daha düşük yüke sahip olduklarından, ön tekerlere göre daha önce kızaklayacak veya varsa araç üzerindeki ABS sistemi arka tekerlerde daha önce devreye girecek olmasıdır. İşte tam da bu noktada EBD sistemi devreye girerek fren basıncının bu yük dengesizliklerini hesaplayarak eşit bir şekilde ön ve arka lastiklere dağıtacaktır. Yani ani fren yapıldığında ön tekerlere daha çok arka tekerlere ise daha az güç gönderilerek aracın kızaklama yapmasının önüne geçilmiş olacaktır.

Günümüzde artık neredeyse tüm yeni nesil araçların standart donanımı haline gelen EBD sistemi aracın en önemli güvenlik ekipmanlarından biridir.


Saat: 16:16

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.