Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Motorlu Taşıt Araçları (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/)
-   -   Baskı Balata Nedir? (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/156742-baski-balata-nedir.html)

DeRDeST 07.06.2015 13:11

Baskı Balata Nedir?
 
Baskı Balata Nedir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Hayatımızı kolaylaştıran araçlarımızı ne kadar tanıyoruz? Aracımızın hangi parçası ne işe yarıyor? Aracımızdaki parçaları bilmezsek ve çalışma prensiplerinden bihabersek aracımızın hem aracımızın ve / veya parçalarınının ömrünü kısaltmış oluruz hem de istediğimiz performansı yakalayamayız. Bu parçalardan bir tanesi de baskı balatadır ( debriyaj balatası ). Peki baskı balata nedir ve ne işe yarar?

Araçlardaki motorların hangi devirde döneceğini belirleyerek hız almalarını sağlayan parça vites kutusudur. Vites kutusunun motorun devrini değiştirebilmesi için de debriyaja ihtiyacı vardır. Debriyaj motorla vites kutusu arasındaki güç aktarımını sağlayan bir parçadır. Aracımızın motorunun devrini ayarlamak istediğimizde vitesimizi değiştirmemiz gerekir. Vitesimizi değiştirebilmek için vitesimizin motorla irtibatını kesmemeiz gerekmektedir. İşte bu noktada baskı ( debriyaj balatası ) balata devreye girer. Debriyaj pedalına bastığımızda vites kutusunun motorla olan bağlantısını kesmiş olur ve ve vitesimizi değiştirme imkanı buluruz. Bu nedenle baskı balatanın önemi çok büyüktür. Baskı Balatamız düzgün çalışmaz ise motordan gelen gücü sağlıklı bir şekilde iletemeyeceğinden aracımız istediğimiz düzeyde performans gösteremez.

Baskı balatanın ömrü yaklaşık olarak 60000 km kadardır. Tabi bu ömür kullanıma göre artar ya da azalır. Baskı balata debriyaj takımının önemli bir parçası olduğundan baskı balatadaki bir problem tüm debriyaj takımının olumsuz etkilenmesine sebep olacaktır. Bu nedenle baskı balatanın ömrünü uzatmak için;

Kesinlikle araç hareket halindeyken ayağımızın debriyaj pedalı üstünde olmamasına özen göstermeliyiz. Debriyaj pedalına sık basmak baskı balatanın çabuk bozulmasına neden olacaktır.
Her zaman uygun vitesle kalkış yapmalıyız. Aksi takdir de baskı balatayı oldukça zorlamış oluruz.
Yokuşlarda genelde yapılanın aksine kavrama noktasıyla kalkış yapmak yerine el freni kullanarak kalkış yapmalıyız. Bu sayede baskı balatayı zorlamamış oluruz.

Bu önerilere göre hareket edildiği takdirde aracımızın baskı balatası çabuk sıkıntı yaratmayacak aksine ömrünü uzatmış olacağız. Baskı balata pahalı sayılabilecek bir parçadır. Baskı balatanın sökülüp yerine yenisinin takılması uğraştırıcı bir iş olduğundan üstüne bir de işçilik masrafı konduğunda bize büyük masraf çıkartacak bir parçadır.


Saat: 16:01

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.