Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Motorlu Taşıt Araçları (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/)
-   -   Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır? (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/156966-atesleme-sistemi-nasil-calisir.html)

DeRDeST 08.06.2015 11:13

Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır?
 
Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Araçta motorun çalıştırılmasını sağlayan ana elemanları içeren sisteme ateşleme sistemi denir. Bu elemanlar; akümülatör, kontak anahtarı, ateşleme(endüksiyon) bobini, distribütör ve bujidir. Ateşleme sistemi, motor silindirleri içerisinde bulunan yanma odasında sıkıştırılmış, hava-yakıt karışımını oluşturduğu kıvılcım yardımıyla ateşleyip, pistonun aşağı yukarı hareketini sağlar.

Sistemin çalışmaya başlaması için gerekli ilk hareketi, aracın sürücüsü, kontak anahtarını açıp marşa basarak verir. Kontak anahtarının açılıp marşa basılmasıyla ilk olarak akümülatörden endüksiyon bobini üzerine düşük gerilimli elektrik akımı verilmiş olur. Endüksiyon bobinini, içerisindeki platin kontakların açılıp kapanma hareketleri vasıtasıyla, gelen akımı yüksek gerilime çıkartır. Daha detaylı olmak gerekirse, gelen 6 veya 12 voltluk akım burada 15.000 ila 20.000 volta çıkartılır. Bu yüksek gerilimli elektrik akiminin, silindir/piston sayısına göre değişen bujilere dağıtılması gerekir. Elektrik akimini dağıtma işlemini ise distribütör üstlenir. Distribütör kendisine ulasan yüksek gerilimli akımı hareketli pistonların konumuna göre, sırasıyla bujilere dağıtır. Bujilerde, parçanın elektrik akimini taşıyan “buji tırnakları” arasında küçük boşluklar vardır. Yüksek gerilimli elektrik akımı ilerleyip bu boşluklardan geçerken kıvılcıma dönüşür. Oluşan kıvılcımlar da yakıt-hava karışımını ateşleyerek piston hareketini sağlamış olur. Bu kıvılcımların oluşması için kesinlikle yüksek gerilimli akim gerekir, başka bir deyişle, yüksek gerilimli akım oluşmadığı sürece bujilerin ateşleme yapması mümkün değildir.

Motorun çalışmasında doğrudan ve bu kadar etkili olan ateşleme sistemi için, bakım ve temizlik çok önemlidir. Ateşleme sistemi içerisindeki neredeyse her eleman yüksek gerilimli elektrik ile çalıştığından bu parçaların zamanla aşınıp, motorun çalışma düzenini bozması olasıdır. Bu parçaların onarılması ve gerekirse değiştirilmesi gerekir. Örneğin, halk arasında parçanın “meme yapması” olarak da adlandırılan, platinlerin veya bujilerin uç kısımlarının yüksek gerilim nedeniyle erimesi sıkça rastlanan bir durumdur. Bu durumda eriyen kısımlar zımpara ile temizlenmelidir. Hatta bu parçalar her ne kadar düzgün şekilde temizlense de belirli aralıklarla yenileriyle değiştirilmesi tavsiye edilir. Parçaların aşınması sonucu oluşan arızaların yanı sıra, sürücü kaynaklı hatalar sonucu sistemde hasarlar oluşabilir. Örneğin, kontak anahtarı motor çalışmazken ateşleme konumunda açık unutulursa endüksiyon bobini ve platin yanabilir veya akü boşalabilir. Ateşleme sistemi arızalı olan araçlarda genelde egzozda siyah duman görülür veya araç tekleyerek ve düzensiz çalışır, bazen motor hiç çalışmaz. Bu sorunlardan herhangi biriyle karşılaştığınızda aracınızı hemen servise götürmelisiniz.

Ateşleme sistemi hakkında artık daha detaylı bilgilere sahipsiniz. Bu bilgilerle aracınızı da daha iyi tanıyorsunuz ve onu daha verimli kullanabileceksiniz.


Saat: 15:43

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.