Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Motorlu Taşıt Araçları (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/)
-   -   Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılır? (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/159634-araba-hararet-yaparsa-ne-yapilir.html)

DeRDeST 10.07.2015 03:48

Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılır?
 
Araba Hararet Yaparsa Ne Yapılır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Araçta, motorun bulunduğu bölgede sıcaklığın artması sonucu oluşan duruma hararet denir. Hararet oluşmasına motoru soğutan fanın bozulması ya da aşırı su kaybı neden olabilir.
Trafikte seyir halindeyken arabası ilk kez hararet yapanlar genelde ne yapacaklarını bilemez ve panik haliyle birlikte yanlış yöntemlere başvurarak durumu çoğu kez içinden çıkılamaz bir hale getirirler.

Aracımızın neden hararet yaptığını kavramak gerekir. Çoğu hastalıkta olduğu gibi erken teşhis, arabaların sık yakalandığı hararet hastalığı için oldukça önemlidir. Motorun normalden farklı şekilde ısındığını fark ettiğimiz ya da göstergelerden gördüğümüz anda aracı durdurmak ve motoru kapatmak gerekir. Ancak çoğu zaman, araç sahipleri hararetlenen arabada motor bölümünden dumanlar çıktıktan sonra işin ciddiyetini anlarlar.

Peki hararetlenen ve buhar çıkaran araçta yapılması gerekenler nelerdir?


İlk iş olarak aracı gölge bir yere çekip kontağı kapatarak serinlemesini sağlamak gerekir.

Aracın kaputunu açtıktan sonra hararetinin dinmesi için bir süre beklenmeli. O sıcaklıkla araca müdehale edilirse istenmeyen sonuçlar doğabilir. Özellikle su kaybını kontrol etmek için radyatör kapağı, araç tamamen soğuduktan sonra açılmalıdır. Aksi halde kaynayan su yüzle temas edip yanmalara neden olabilir.

Eğer sorun su kaybıysa, araç soğuduktan sonra radyatör kapağını açıp su eklemek gerekir. Ancak su seviyesi yeterliyse, başka bir aksam bozulmuştur. Fan bozulmuş ya da alternatör kayışı kopmuş olabilir. Bu durumlarda bir tamirci çağırmak en mantıklısı.

Aracı tekrar çalıştırıp tamirciye götürmek oldukça tehlikelidir. Çünkü su kaybından olmayan hararetleri dindirmek daha zor olduğundan araç hareket halindeyken her geçen dakika daha çok ısınır ve iç aksamlara zarar verir. Bu aksamların zarar görmesi ciddi maddi kayba neden olabilir.

Aracımızın hararet yapmaması için özellikle buharlaşmanın yoğun olduğu yaz aylarında sık sık su kontrolü yapmalı ve aracımızı belirli aralıklarla serviste genel bakımına sokmalıyız.


Saat: 02:36

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.