Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Motorlu Taşıt Araçları (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/)
-   -   Otomobil Fren Sistemleri Nelerdir? (https://www.forumaski.com/motorlu-tasit-araclari/159635-otomobil-fren-sistemleri-nelerdir.html)

DeRDeST 10.07.2015 03:51

Otomobil Fren Sistemleri Nelerdir?
 
Otomobil Fren Sistemleri Nelerdir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Günden güne artan araç miktarı, sürücülerin can güvenliği açısından da özel bir güvenlik sistemine sahip olması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu yüzden otomobil üreticileri, yeni teknolojik sistemler üreterek kişilerin can güvenliğini sağlamaya çalışmaktadırlar. Farklı güvenlik sistemlerine sahip olan otomobiller, sürücüler için daha çok tercih edici bir durum olmalıdır. Bu yüzden araç sahipleri de sahip oldukları otomobillerin bu tip güvenlik sistemlerini bilmeleri gerekir. Peki, bu güvenlik sistemleri nelerdir?

ASR; patinaj önleyici sistemdir. Sürücü gaza bastığı zaman, özellikle kaygan yol yerlerinde aracın çekişine göre (arabanın özelliğine göre önden çekişli veya arkadan çekişli olabilir.) gazla birlikte patinajı önlemeye çalışan bir sistemdir. Sürücü gaza gereğinden fazla bastığında, o gücü yere iletemediği anda, lastikler boşa dönmeye başlar. Böyle bir durumda sistem otomatik olarak gereğinden fazla dönen tekerleğe ya fren yaparak dengeler ya da motordan çekiş tekerleklere giden gereğinden fazla gücü gazı keserek, tekerleklerin normal dönüş hareket etmesini sağlamaktadır. Bu sistemin kişiye sağladığı en önemli avantaj, kaygan yollarda kalkışta arabanın savrulmasını engelleyerek, sürücünün can güvenliğini sağlamaktadır.

ESP; Türkçe karşılığı olan stabilite kontrol sistemi olarak adlandırılan, sürücünün önüne çıkan bir engelden kaçmak istediğinde ya da bir viraja gereğinden hızlı girdiğinde, otomobilin kontrolünün kaybolmak riski ortaya çıktığı anda sistem sürücüden bağımsız olarak doğru tekerleklere fren uygulayarak, otomobilin tekrar dönülmek istenen yola girmesine yardımcı olan bir sistemdir. Direksiyondan aldığı komutlar doğrultusunda, motor gücünü devre dışı bırakarak gerekli gördüğü tekerleklere fren yapıp, sürücüye yardımcı olur.

ABS; tekerleklerin kilitlenmesini önleyen sistemdir. Sürücü çok sert fren yaptığında tekerleklerin kilitlenmesini engelleyerek, kontrol kaybını önler ve acil fren yapıldığında otomobil durana kadar pedala sonuna kadar basılması gerekir.

EBD; elektron fren dağılım sistemi, ABS fren sistemine ilave olarak geliştirilmiş, sürücü frene bastığında ön ve arka tekerleklerdeki fren gücünün dağılımını otomatik olarak yapar. Her bir tekerleğe gönderdiği basıncı dengeleyerek aracın daha kontrollü bir şekilde yavaşlamasını sağlar.

Bu fren sistemleri sayesinde otomobiller yollarda daha iyi tutunur, kontrol sağlarlar ve güvenli bir sürüş keyfine yardımcı olurlar.


Saat: 11:27

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.