Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Psikoloji (https://www.forumaski.com/psikoloji/)
-   -   Amfetamin (Yada Amfetamin Benzeri Maddelerle) İlişkili Bozukluklar (https://www.forumaski.com/psikoloji/158561-amfetamin-yada-amfetamin-benzeri-maddelerle-iliskili-bozukluklar.html)

diLemma 30.06.2015 14:38

Amfetamin (Yada Amfetamin Benzeri Maddelerle) İlişkili Bozukluklar
 
Amfetamin (Yada Amfetamin Benzeri Maddelerle) İlişkili Bozukluklar


Şu anda amfetaminin kabul edilmiş kullanım endikasyonları; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, narkolepsi ve depresif bozukluktur. Amfetaminler ayrıca obesite tedavisinde de kullanılmaktadır; ancak etkinlikleri ve güvenirlikleri halen tartışmalıdır.

Amfetaminler bağımlılık yapan ilaçlardır. Bu ilaçlar crack, kristal meth ve speed, ektazi, x, adam,eve, STP olarak sokak isimleriyle anılırlar. Klasik amfetamin ilaçları önemli etkilerini dopaminerjik sistem üzerinden göstermektedir.

Amfetaminler, ağızdan alındığında 1 saat içinde etkinliğini gösterirler. 24 saat sonra zehirlenme belirtileri ortadan kalkmakta ve 48 saat sonra genellikle 2-4 gün içinde tepe noktasına ulaşmakta ve 1 hafta içinde ortadan kalkmaktadır.

Amfetaminin yol açtığı psikotik bozukluk paranoid şizofreniye yakın benzerlik gösterir. Amfetamin, kokain gibi özellikle OKB, panik bozukluk, fobik benzerliğe benzer belirtileri ortaya çıkarabilirler.

Amfetamin sıklıkla cinsel deneyimleri artırmak için kullanılsa da; yüksek dozlar ve uzun süren kullanım empotans ve diğer cinsel işlev bozukluklarını beraberinde getirir.

Amfetamin özel yaşamı tehdit eden yan etkileri; miyokard infarktüsü, ciddi hipertansiyon, serebrovasküler hastalık ve istemik kolittir.

Yaşamı daha az tehdit eden yan etkiler içinde; yüz kızarmaları, solgunluk, siyanoz, ateş, başağrısı, taşikardi, çarpıntı, bunaltı, kusma, diş gıcırdatma, nefes darlığı, tremor, ataksi vardır.

Amfetamin hamile kadınlarca kullanılması; düşük doğum ağırlığına, bebekte kısa baş çevresine, erken gestasyonel yaşa ve gelişme geriliğine neden olur.

Amfetamin kullanımının psikolojik yan etkileri; rahatsızlık, disfori, insomnia, huzursuzluk, düşmanlık ve konfüzyondur.


Saat: 02:36

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.