Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Psikoloji (https://www.forumaski.com/psikoloji/)
-   -   Takıntılı Olduğunuzu Belli Eden 10 Durum (https://www.forumaski.com/psikoloji/190631-takintili-oldugunuzu-belli-eden-10-durum.html)

Holy 27.12.2016 13:46

Takıntılı Olduğunuzu Belli Eden 10 Durum
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Halk arasında 'takıntı' ya da 'saplantı' olarak bilinen obsesyonlar, kişinin aklına istemsiz bir biçimde giren, rahatsız edici, kolaylıkla zihinden uzaklaştırılamayan, sürekli ve yineleyici türden düşüncelerdir. Olumsuz ve rahatsız edici tarzdaki bu düşünceler kişide belirgin bir sıkıntı ve yoğun bir kaygı duygusu yaratmaktadır.

El dezenfektan bağımlısı mısınız? Gardırobunuz her zaman aynı düzende mi? Bazı tuhaflıklar genellikle kişilik veya tercihlerinizle alakalı olabilir. Ancak bazı durumlarda da daha ciddi bir soruna işaret edebilir.

İşte takıntılı olduğunuzu belli eden 10 durum:

El yıkamak
Takıntılı şekilde el yıkama ya da dezenfektan kullanma, obsesif kompulsif hastalarda oldukça yaygın bir durumdur. Bu dürtü genellikle mikrop korkusundan kaynaklanır ama kökleri saf olmamak ya da ahlaksız olmaktan korkmaya da dayanıyor olabilir.

Temizlik yapma hevesi
El yıkamakta olduğu gibi, ev temizlemek de mikrop fobisi ya da saf olmama korkusunu yatıştırmanın bir yoludur. Temizlik yapmak bu takıntılı düşünceleri uzaklaştırmaya yardımcı olsa da rahatlama uzun sürmez ve bir dahaki temizlik dürtüsü genellikle daha kuvvetli şekilde gelir.

Kontrol etmek
Ev kapısının kilitli olup olmadığını 3-4 kere hatta 20 kere kontrol ediyorsanız bu da büyük ihtimalle obsesif kompulsif bozukluktan muzdarip olduğunuzu gösterir. En yaygın belirtilerden biri olan kontrol takıntısı, bozukluğu olan kişilerin yaklaşık yüzde 30 etkiler. Diğer kompulsif davranışlar gibi, sorumsuzluk ya da derin duyguların incinmesi gibi çeşitli korkularca tetiklenebilir.

Saymak
Bazı obsesif kompulsif hastaları, görevlerini belirli bir sayısal desene göre yapar ya da kaç merdiven çıktığı gibi gündelik şeyleri saymaktan kendini alıkoyamaz. Bu davranışların kökeninde batıl inançlar yatıyor olabilir. Örneğin, 7 rakamının uğurlu olmasına inanmak, her seferde yedi adım atmadığında kendinin ya da bir başkasının incinmesi ile sonuçlanacağını düşünmesine sebep olabilir.

Organizasyon
Üstlendikleri organizasyonları mükemmeliyetçilik seviyesine taşımak isterler. İyi hissettirmeli, iyi görünmeli, simetrik olmalı, doğru rakamlar tutturulmalıdır. Bu titizliği, genellikle düzen ve simetri ile ilgili obsesyonlar tetikler.

Şiddet korkusu
Herkesin şiddet veya diğer talihsizliklerden etkilenme olasılığı hakkında düşünceleri vardır. Üstelik araştırmalara göre, bu düşünceleri aklınızdan ne kadar çok kovmaya çalışırsanız, o kadar sık belirirler. Durum, obsesif kompulsif hastaları için daha ağırdır. Onların bu hisleri bastırmak için daha çok çaba harcaması gerekir ya da durumu kabul edilemez gördükleri için daha gösterişli tepkiler verirler.

İstenmeyen cinsel düşünceler
Şiddet korkusunda olduğu gibi, uygunsuz ya da tabu olarak görülen cinsel davranışlar ile ilgili istenmeyen düşüncelere obsesif kompulsif hastalarında çok sık rastlanır. Bu düşüncelerin kendisi kadar öznesi olan insanlar da uygunsuz olabilir.

Takıntılı ilişkiler
Bu hastalıktan muzdarip olan insanlar, arkadaşları, iş arkadaşları, aile bireyleri ve sevgilileri ile saplantılı ilişkiler yaşarlar. Örneğin iş yerindeki ilişkilerini profesyonel seviyede tutmayı bilmedikleri için pek çok sorun yaşayabilirler ya da ufak bir yanlış anlaşılma sonucu romantik ilişkilerini altüst edebilir. Her şeyi abartılı yaşamaya iten bir zihniyetleri vardır.

Güvence aramak
Sahip olduğu kaygıları yumuşatma yollarından birisi arkadaş ve aile bireylerine görüşlerini sormaktır. Endişelerinden kurtulmak için yakın buldukları insanları sıkboğaz etmekten çekinmezler. Sürekli ikna edilmek ister ve güvence talebinde bulunurlar.

Görünümünden nefret etme
Beden dismorfik bozuklukları, obsesif kompulsif ile ilgili bir durumdur. Anormal veya çirkin olduklarını düşünür, sık sık burun, cilt ya da saçları gibi vücutlarının bir parçası üzerinde odaklanırlar.

Alıntıdır

LiyA 27.12.2016 14:31

Cevap: Takıntılı Olduğunuzu Belli Eden 10 Durum
 


En fenası kontrol etmek ve el yıkamak
kendinize hakim olamıyorsunuz .s


Papatya 27.12.2016 15:02

Cevap: Takıntılı Olduğunuzu Belli Eden 10 Durum
 
Saçla oynamak.
Filmlerde gördüğüm takıntılı insan tipleri :)

Mia 27.12.2016 19:44

Cevap: Takıntılı Olduğunuzu Belli Eden 10 Durum
 
Takıntılı olduğun doğruu

semragül 27.12.2016 23:55

Cevap: Takıntılı Olduğunuzu Belli Eden 10 Durum
 
Her şeyin bir yeri olmalı,her şey yerinde olmalı.Düzen takıntım var kısacası.


Saat: 21:32

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.