Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Psikoloji (https://www.forumaski.com/psikoloji/)
-   -   Sosyopat Nedir? Özellikleri Nelerdir? (https://www.forumaski.com/psikoloji/198662-sosyopat-nedir-ozellikleri-nelerdir.html)

Killer Queen 23.01.2019 22:28

Sosyopat Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Sosyopat Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Son zamanlarda kullanımı sıklaşmış bir kelime var hayatımızda: Sosyopatlık.

Kimilerimiz sosyopatın anlamını bilmese de, ilişkili olduğu psikopat kavramıyla karıştırsa da, aslında çoğumuz film ve dizilerden aşinayız sosyopatlara.
Dexter, Hannibal, Sherlock ve nice karakter aslında tam anlamıyla buna örnek.

Peki, nedir bu sosyopatlık?

Sosyopat
Antisosyal kişilik bozukluğu olan insanlara konulmuş bir tanımdır ve sosyopatları diğer insanlardan ayırt edebileceğimiz, fark edilebilir belli başlı özellikleri vardır.




Egoistlik
  • Sosyopatlar, kibirlidir ve kendilerini diğer insanlardan üstün görürler.
  • Özellikleri dolayısıyla ayrıcalıkları olduğunu düşünürler.
  • Kendilerinde olmayan özellikleri varmış gibi göstermeye de bayılırlar.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Empati Yoksunluğu

Sosyopatların, empati duygusundan yoksun olmaları büyük bir tehlike arz eder. Şiddete diğer insanlara göre daha yatkındırlar. Karşıdaki kişinin olası bir durum söz konusu olduğunda hissettiği korku, acı vb. duyguları düşünemezler; dolayısıyla zarar vermekten kaçınmazlar. Hatta, verdikleri acıdan büyük bir keyif alırlar.

Vurdumduymazlar

Etraflarında olan biteni önemsemezler. Yaptıklarından vicdan azabı hissetmezler ve suçluluk duymazlar. Yaptıkları neye sebebiyet verirse versin, özür dilemezler. Çünkü yanlışlık yapabileceklerini asla kabullenmezler, lügatlarında yanlışa yer yoktur. Siz yanlış bir şey yaptığınızda da asla tahammül edemezler. Bir diğer husus da, dedikleriniz onlar için hiç umurlarında olmamasıdır. Kendileri dışında başka bir varlığı önemsemedikleri için, ne dediğiniz de pek önem teşkil etmez.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Manipülasyon Yeteneklerinin Gelişmiş Olmaları

Sosyopatlar, hükmetmekten aşırı hoşlanırlar. Karşılarındaki kişileri kurduğu cümlelerle kolayca etkileyebilme yetisine sahiptirler. Bazen bunu kendi çıkarları için, bazense sadece eğlencesine yaparlar. İlk olarak, söyledikleri ve yaptıkları inandırıcılık kazansın diye karşıdakininin sevgisini ve güvenini kazanmaya çalışırlar. Daha sonrasında ise dediklerini yaptırmaya koyulurlar.

İlişki Kuramazlar

Seksüel bir ilişkinin yanı sıra; akrabalık, arkadaşlık ve komşuluk gibi birçok ilişki türünden kaçınırlar. Aşk ve sevgi kavramlarını ciddiye almazlar ve umursamazlar. Hayatlarında duygusallığa yer yoktur ve kurdukları ilişkiler çıkar ilişkisidir. Kendi çıkarları doğrultusunda hareket ederler ve yarar sağlamayan hiçbir bağ kurmazlar. Sosyopatlar için gerçek aşk, bir oyundur ve kazanmak için oynarlar.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Çekici ve Karizmatik Olmaları

Çoğu sosyopat; karizmatik, çekici ve merak uyandırıcıdır. Girdikleri ortamlarda konuşmalarıyla, zekalarıyla, tarzlarıyla ve espri anlayışları ile ilgi odağı olurlar. Çevrelerinde hayranlık uyandırırlar, bu özellikleri kazanç elde etmek amacıyla dilediği gibi kullanabilirler. Cinsel açıdan da ilgi çekici oldukları söylenebilir.

Üstün Zekalı Olmaları

Çoğu zekidir fakat zekalarını çoğu zaman insanları kandırmak ve manipüle etmek için kullanılır. Yüksek IQ’ya sahip olanları tehdit unsuru olarak görülür. Seri katillerin çoğu psikopatlardan ve yüksek zekalı sosyopatlardan oluşur.

Yalancılık

Tuzaklarına düşürmek için çok iyi yalan söylerler. Güveninizi öyle kazanmışlardır ve yalan söylemede o kadar ustalaşmışlardır ki, yalan söyledikleri ihtimali bir an bile aklınıza gelmez. Söylediklerinin doğruluğundan asla şüphe etmezsiniz. İnandığınızı ve şüphe etmediğinizi gören sosyopatlar, yalanların boyutunu ve kritikliğini giderek artırırlar. Birçok sosyopat yalan dedektörünü soğukkanlılıkla geçecek kadar yalan söyleme konusunda iyidir. Herkesi kandırma potansiyeline sahiptirler.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Pişman Olmama

Vicdan azabı ve suçluluk duymadıkları için pişman olmazlar. Karşıdakinin ne hissettiğini anlamadığı ve yaptıklarını kabul etmekten kaçtığı için pişman olacakları bir şey de yoktur.

Sorumluluk Almama

Hayattaki birçok sorumluluktan kaçarlar ve yaptıkları şeyleri kabul etmezler. Sorumluluğu üstlerine almazlar ve çoğu zaman başkalarına yıkmaktan da kaçınmazlar.

Alıntıdır.

Paradox 09.07.2019 21:44

Cevap: Sosyopat Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Sosyopat , açılımı itibari ile sosyal psikopat olarak lanse edilebilir. Diğer insanlara karakteristik bazı özellikleri ile bela olan kişiliklerdir. Mesela hep karşısındaki kişileri suçlayanlar, yada insanları kullanarak onlar üzerinden geçinen tiplerede sosyopat diyebiliriz.


Saat: 07:03

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.