Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Psikoloji (https://www.forumaski.com/psikoloji/)
-   -   İki Duygululuk - Ambivalance (https://www.forumaski.com/psikoloji/28454-iki-duygululuk-ambivalance.html)

Leia 13.03.2013 13:29

İki Duygululuk - Ambivalance
 
İki Duygululuk - Ambivalance

iki duygululuk - ambivalance
----------------
İki duygululuk(ambivalance) ve şizofreni terimlerinin her ikisi de bunları yakından ilişkili gören Eugen Bleuler'in görüşlerinden etkilenmiştir. İki duyguluk şizofrenin bir belirtisidir. Sigmund Freud, daha sonra psikanalitik gözlemlerinde bu terimi sadece psikotik yaşantılar için değil birbiriyle çatışan hisleri betimlemek için de kullanmıştır. Zamanımızda gazeteciler, politikacıların, papaların veya pop sanatçılarının iki duygululuğu konusunda yorumlar getirmektedirler. Terim günlük dilin bir parçasıdır ve sadece deliliğe özgü olamayacak bir olayı adlandırdığı açıktır.
(Ambivalance, Latincede her ikisi anlamındaki ambo kelimesinden ve benim değerim, anlamım olarak valeo kelimesinden oluşur. Şizofreni, Yunanca 'schizo' koparıyorum, bölüyorum ve 'phren' diyafran, zihin, bilinç anlamındaki kelimelerden oluşur. Diyaframın zihinle özdeşleştirilmesi, çok eskiden beri insan bilincinin bulunduğu yer olarak kabul edilmesindendir, çünkü bu, gülme sürecinde en fazla zorlanan organdır ve gülme de insan zihninin bir özelliği olarak kabul edilmiştir.)

'Bağrımda iki ruh barındırıyorum diye hayıflanır, son derece önemli birçok konuda taklit edilemez yorumlar getirmiş olan faust, ne var ki, bu kelimeler durumun dramatik yapısını gizlemeye yarar. İnsanlar tek bir evi paylaştıkları zaman birbirleriyle kurtdukları ilişkiler, herhangi bir sorunun ortaya çıkıp çıkmadığını ve hangiş tür sorunların ortaya çıktığını belirler. Şayet bunlardan biri esas kiracı ise, çatışma durumunda kimin daha baskın olacağı açıktır. Ancak, Faust'un bağrında yer edinen ruhların ilişkisi eşit gözükmektedir; her ikiside eşit derecede güçlüdür ve herşeyi son derece zorlaştıran da budur.
İki-duygululuk, edebiyatta tekrar tekrar ele alınan eski bir konudur. Plato, ruhun çatışan iki yarısından söz eder ve bunları, birisi yakışıklı ve iyi, diğeri aşağılık; diğeri cennete ulaşmaya çalışan, diğeri ise vargücüyle dünyaya çeken; birisi daha iyi tutukuların, diğeri ise tüm bedensel hazların kaynağı olan takım halinde arabaya koşulmuş iki ata benzetir.


Saat: 08:29

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.