Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Bayanların Dünyası > Diyet - Sağlıklı Beslenme > Sağlıklı Beslenme
facebook bağlan


Lorun proteini yumurtadan daha yüksek

Sağlıklı Beslenme kategorisinde açılmış olan Lorun proteini yumurtadan daha yüksek konusu , Lorun proteini yumurtadan daha yüksek Prof. Dr. Salih Özdemir, 'Lorun içerisindeki proteinin biyolojik değerliliği 126 olarak tespit edildi' dedi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 03.07.2014, 14:19   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Lorun proteini yumurtadan daha yüksek



Lorun proteini yumurtadan daha yüksek


Prof. Dr. Salih Özdemir, 'Lorun içerisindeki proteinin biyolojik değerliliği 126 olarak tespit edildi' dedi.





Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, lor peynirinin içerisindeki proteinin biyolojik değerliliğinin 126 olarak tespit edildiğini belirterek, "Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Lorun, yumurtadan daha yüksek biyolojik değerliliği var. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir" dedi. Süt ve ürünleri üzerine uzun yıllar bilimsel çalışmalar yürüten Özdemir, yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinin insan sağlığı açısından önem arz ettiğini ve her yaşta bolca tüketilmesi gerektiğini söyledi.

'SÜT TÜKETİMİ YETERSİZ'
Türkiye'de, Avrupa ülkelerine oranla oldukça az süt tüketildiğini belirten Özdemir, sabah kahvaltılarında çay yerine taze süt tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti. Kemik erimesinin çok büyük bir sorun olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Kemik erimesi, Türkiye'de 50'li yaşlarda başlıyor. Bu yurt dışında daha geç başlıyor çünkü süt ürünleri tüketimi çok yüksek. Bizim Türkiye'deki tüketimimizin en az beş katı. Sütün yanı sıra peynir, süt, tereyağı tüketimleri de çok fazla. Türkiye'nin süt üretim ve tüketiminin yetersiz olduğunu görüyoruz" diye konuştu. Süt ve süt ürünlerinin özellikli son yıllarda fiyatının yükseldiğini vurgulayan Özdemir, bu ürünlerin fiyatları konusunda bir düzenleme yapılması ve tüketiminin teşvik edilmesini önerdi. Yoğurdun akşam tüketildiğinde bağırsakları rahatlattığını ve rahat uyumayı sağladığını anlatan Özdemir, sütün şişkinlik yapabileceği için sabah tüketilmesinin daha iyi olacağını söyledi.

'ÇÖKELEK İLE LORUN İYİ AYIR EDİLMESİ GEREKİYOR'
Süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan lor peynirinin de oldukça faydalı olduğunu belirten Özdemir, "Biyolojik değerindeki protein peynirde mi yoksa sütte mi daha değerli derseniz, kesinlikle lordaki protein çok değerlidir. Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz. Halkın bu ayrımı iyi yapması gerekiyor. Lor farklıdır, çökelek farklıdır" dedi. Peynir altı sudan yapılan lorun, çok besleyici olduğunun altını çizen Özdemir, şunları kaydetti: "Lorun içerisindeki proteinin biyolojik değerliliği 126 olarak tespit edildi. Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Yumurtadan daha değerli biyolojik değerliliği var. Yani protein değerleri yumurtadan bile yüksek. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir. Yumurtada sütten ilave bir aminoasit yok. Süt ürünleri, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu aminoasitleri yeterli ve dengeli karşılıyor. Yani süt ürünlerinin yumurtadan herhangi bir eksikliği olmaz."

Prof. Dr. Özdemir, "Sütteki toplam protein değerliliği 88. Normal peynirdeki protein değerliliği ise 75'dir. Tahılların biyolojik değerliliği de 67'li rakamlarda. Et proteinlerinin biyolojik değerliği ise 85'li rakamlarda. Vücudumuza faydalılığı açısından lorun proteini 126 ve daha değerli" dedi.

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 2
Anarchia, Jade
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 02:58