Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Sağlıklı Beslenme (https://www.forumaski.com/saglikli-beslenme/)
-   -   Gıdaları Taze Saklamanın Yolları (https://www.forumaski.com/saglikli-beslenme/151197-gidalari-taze-saklamanin-yollari.html)

Ada 17.04.2015 12:07

Gıdaları Taze Saklamanın Yolları
 
Gıdaları Taze Saklamanın Yolları

Dr. Özgür Şamilgil gıdaları taze ve sağlıklı bir şekilde saklamanın yollarını anlattı


Elmanın üstünde çürük görürseniz hemen diğerlerinin yanından kaldırın, çürük elma sağlamların da bozulmasına neden olur.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Muzun tazeliğini korumak için salkımın kökünü naylon filmle sarın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Diğer meyvelerin yanından uzak tutun, muzun salgılayacağı yüksek miktarda etilen gazı diğer meyvelerin olgunlaşmasını ve bozuşmasını hızlandırır.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Böğürtlen, yaban mersini, frambuaz, kızılcık, ahududu benzeri meyveleri hafif sirkeli suda saklarsanız küflenmelerini ve yumuşamalarını önlersiniz.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Domatesleri, güneş ışığından uzakta, oda ısısında veya buzdolabında tek kat halinde, kökleri üstte kalacak şekilde saklayın.

Plastik poşette saklarsanız daha kolay bozulur.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Kıyılmış veya püre yapılmış avokadonun ortasını çukurlaştırın, üzerine limon suyu veya zeytinyağı püskürtün, plastik kapak veya filmle kapatıp buzdolabında tutun. Bu şekilde kararmasını engellersiniz.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Bütün haliyle çabuk olgunlaşmasını isteseniz, birkaç gün oda ısısında muz veya elma yanına bırakın.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Salata için aldığınız yeşillikleri ıslaksa önce salata kurutucusunda çevirip kurutun. Açıkta bekletip kurutursanız öz suyunu kaybeder!

Geniş bir kaseye koyup üzerine nemini alması için gazete kağıdı yerleştirin. Sıkı bir plastik kapakla veya naylon filmle kapatın.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Patatesleri soğanların yanında saklamayın yoksa daha kolay filizlenirler. Elmaların yanında saklarsanız filizlenmeyi engelleyebilirsiniz. Kuru soğanı boru gibi bir file içine, tespih tanesi şeklinde tek tek dizip aralarına düğüm atarak saklayın. File yerine eski bir pantolonun bacaklarını da kullanabilirsiniz yeter ki soğanlar birbirine temas etmesin.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Yeşil soğanı ıslaksa önce kurutun. Bıçakla kıyın.

Boş bir plastik su şişesine doldurup buzluğa yerleştirip saklayın. Gereğinde kullanacağınız kadarını tencereye serperek boşaltın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Mantarlar kese kağıdı içinde, kuru serin bir yerde veya buzdolabında saklanabilir. Plastik kapalı kapta saklanmamalıdır. Bu durumda nemimi atamayacağından bozulmaya bağlar.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Kuşkonmaza meraklıysanız, kesme çiçek gibi sap kısımlarından bir parça kesin, bir bardak suya koyun ve naylon filmle kaplayın, buzdolabında saklayın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]





Adaçayı, biberiye, kekik gibi taze baharatları kıyıp, zeytinyağı ile doldurulmuş küçük buz kalıplarının içine koyarak dondurabilirsiniz.Gereğinde ihtiyacınız kadar donmuş parçayı çıkarıp yemek yaparken kullanabilirsiniz

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]





Maydanoz, fesleğen, reyhan gibi taze baharatları, kökten hafif kesip, su dolu bardakta ve üzerini hava geçirmeyecek şekilde naylon filmle kaplayıp buzdolabında daha uzun süre koruyabilirsiniz.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Kekik gibi yağlı taze baharatları yapraklarını gevşek tutacak şekilde, köklerini bağlayıp ters asarak mutfakta saklayabilirsiniz.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Kesilmiş peynirin kurumasını engellemek için kesilen yüzeyini tereyağı sürerek kaplayabilirsiniz.

Peynir naylon filmle kaplanmamalı. Uzun süre dayanması için yağlı veya mumlu kağıda sarıldıktan sonra plastik poşete konulabilir.

Uygun şekilde paketlenen peynir, buzdolabının çok soğuk olmayan bir yerinde saklanmalıdır.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]









Nem ve sıcak, kuruyemiş üzerinde küf mantarı ve zehri oluşmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden, vakumlu ambalajda ve buzdolabında tutulursa daha uzun süre taze olarak saklanabilir.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]





Et ile farklı gıdaları aynı rafta tutmayın, varsa mikrop bulaşmasını kolaylaştırırsınız.Çiğ ete dokunursanız elinizi yıkamadan diğer gıdalara dokunmayın.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Gıdalara bulaşıp bunama benzeri Alzheimer hastalığına neden olabileceğinden, alüminyum esaslı saklama veya pişirme kapları kullanmayın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]





Buzdolabınızı tıka pasa doldurmayın. Soğuk hava dolaşımı yetersiz olursa gıdalar eşit şekilde soğutulamaz, sıcak kalan bölgelerdeki gıdalar kolaylıkla bozulabilir.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]



Meyve, sebze ve etleri küçük parçalar halinde doğrayarak buzdolabına koyarsanız havayla temas eden yüzeyi daha geniş olduğundan daha kolay bozulurlar.Mümkün olduğunca bütün olarak saklayın.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]





Saat: 22:28

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.