Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/)
-   -   Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir? (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/134029-kiskanclik-insanin-dogasinda-midir-yoksa-sonradan-mi-ogrenilir.html)

VERA 08.10.2014 23:20

Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
"Kıskançlığın insanın doğasında mı olduğu, yoksa sonradan öğrenilen sosyo-kültürel bir kavram mı olduğu hala tartışılıyor" diyor Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Aylin Sezer. Evrim teorisine göre kıskançlık, kadın ve erkek için farklı evrimsel güçler tarafından şekillendirilmiş doğal bir tepki. Cinsiyet farklılıkları da insanın evrimsel tarihi boyunca karşılaştığı farklı üreme bedelleri ve uyum problemlerine bağlı olarak gelişiyor. Evrim teorisine göre, döllenme kadın vücudunun içinde gerçekleştiği için anne çocuğun kendisinden olduğundan emindir, oysa baba bundan hiçbir zaman yüzde 100 emin olamaz. Kadının onu cinsel anlamda aldatması, erkeğin ilerde çocuğun sorumluluğunu üstlenirken soyunu devam ettirememesi anlamına gelir. Kadının böyle bir sorunu olmamakla birlikte eşinin olanaklarına ve desteğine ihtiyaç duyar. Evrimsel teoriye göre bu nedenle eşin başka bir kadına aşık olup, zaman ve olanaklarını ona yönlendirmesi kadın için bir tehlikedir.

Sosyo-kültürel yaklaşıma göre ise kıskançlık, sosyal ve kültürel bir olgudur. Kişi yaşadıkça, içinde bulunduğu toplumun yarattığı ilişki kurallarına göre kıskanmayı öğrenir. Kendi anne ve babasının ilişkisi o kişinin karşı cinsle ilişkisinde bir model olacaktır. Onların sevgi, saygı, sadakat, kıskançlık tanımlarını öğrenen çocuk, büyüdüğünde kendi ilişkisinde bu tanımlara uygun davranacaktır. Cinsiyet farklılıkları da kadın ve erkek için kıskançlık yaratan durumları ve uygun tepkileri tanımlayan sosyal kurallardan etkilenir.

Kıskançlık aşkın göstergesi midir?

Kıskançlık aşkın göstergesi değildir. Aşk, aşırı sevgi ve bağlılık duygusudur. Olağan sevmeden, kişinin duygularını yönetmede zorluk yaşaması durumuyla ayrıştırılabilir. Özellikle ilişkilerin başında yaşanan bu duygu zamanla, ilişki olgunlaştıkça yerini daha kontrol edilebilir ve kalıcı duygular olan sevgi, güven ve sadakate bırakır. İnsanın sahip olduğu bu değerli şeyi kaybetmekten endişe duyması beklenen bir durumdur. Bu sebeple, birbirini gerçekten seven iki insanın arasında bir miktar kıskançlık olması doğaldır, fakat sahiplenme duygusunun aşkla alakası yoktur. Kıskanç kişiler sevilmeye aşırı ihtiyaç duyar. Yaşadıkları güvensizlik ve yetersizlik duygusuyla baş edemedikleri için ilişkide bulundukları insanın sevgisini kimseyle paylaşmak istemezler.

Kıskançlık yaşayan kişiler bir yandan ilişkilerini sürdürmeye çalışırken, bir yandan da özgüvenlerini korumaya çalışırlar. İlişkiyi korumaktaki amaç daha fazla yaşantı paylaşmakken, aşırı kıskanç kişiler bunu ancak tehdit ederek, zor kullanarak ya da küserek sağlayabileceklerine inanırlar. İlişkinin bir rakip tarafından tehdit edildiğini hissettikleri zaman da bu rekabette kaybedeceklerini, sevilmediklerini, sayılmadıklarını düşünürler.

Kıskançlık, içerisinde hangi duyguları barındırır?

Kıskançlık içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır. Özgüven zayıfladığı zaman kişi kendini yetersiz, değersiz hissetmeye başlar. Sahip olduğu sevgiyi hak etmediğini ve kaybedeceğini düşünür. Bu endişe de kıskançlık duygusuna ve onunla baş etmek için gösterilen sağlıksız davranışlara sebep olur. Aşırı kıskanç kişi, eşini devamlı kontrol eder, takip eder, onun yaşantısını sınırlar ve üzerinde bir baskı oluşturarak onu kaybetmeyeceğini düşünür. Oysa sadakat tehditle değil sevgiyle sağlanır. Kıskançlık sonucu sergilenen takip etme, baskı altında tutma, öfke, şüphecilik gibi tutumlar karşı tarafı daha da uzaklaştırır.

Kadın ve erkeklerin kıskançlık göstergeleri farklı mıdır?

Sadakat kıskançlığı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Eşlerin birbirlerini cinsel veya duygusal anlamda aldatması çoğu ilişkiyi derinden etkiler. Her iki cinste de kıskançlık görülse de, kadınlar ve erkeklerin kıskançlık bakımından farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalar kadınlar duygusal bir aldatma karşısında daha çok etkilenirken, erkeklerin cinsel bir aldatmada daha fazla kıskançlık yaşadığını göstermektedir.

Çiftler, zarar verici kıskançlığın önüne nasıl geçebilirler?

Descartes’e göre “Kıskançlık, sahip olduklarını koruma isteğinden kaynaklanan bir tür korkudur”. Kıskançlığa, öfke, değersizlik, çaresizlik, yetersizlik, yalnızlık gibi duygular eşlik eder. Birçok kişi geçmiş yaşantılarının yaralarını içinde taşır ve süren ilişkisinde bu yaraları iyileştirmeye çalışır. Önemli olan, bu yaraları tanımak ve bugünkü ilişkiye taşımamaktır. Karşılıklı güven için iletişimin açık olması önemlidir. İmalı sözlerden, üstü kapalı eleştirilerden ve küskünlüklerden kaçınmak gerekir. Bu noktada, kıskançlığa ılımlı yaklaşmak ve eşleri karşılıklı konuşmaya teşvik etmek önemlidir.

Kadınlar mı daha kıskançtır erkekler mi?

Kadınlar ve erkekler arasında kıskaçlık derecesi bakımından bir fark aramak anlamlı olmasa da, kıskançlık, tepkileri farklılaşmaktadır. Kadınların, görece daha yapıcı davranıp, alttan alarak, kendi hak ve isteklerinden vazgeçtikleri, erkeklerin ise tehdit ve kaba kuvvetle kıskançlıklarıyla baş etmeye çalıştıkları görülmektedir.

Kıskançlık ne zaman tehlikeli boyuta ulaşır?

Eşin telefonlarını dinlemek, takip etmek, eve gelince perdeleri, banyoyu, yatak odasını kontrol etmek, eşi akrabalar dahil kimseyle görüştürmemek, her anlatılan olayın altında bir anlam aramak aşırı kıskançlığa girer ve tedavi edilmesi gereken bir davranış bozukluğudur.

Aşırı kıskançlık nasıl tedavi edilir?

Tedavide amaç, kişinin kıskançlık duygularının altında yatan duygu ve düşüncelere ulaşmaktır. Kişiden kıskançlık hissettiği anlardaki düşüncelerini incelemesi ve kıskançlıktan önce gelen duyguları fark etmesi istenir. Bu duygu ve düşüncelerin farkına varmak, onları ayrı ayrı ele almaya ve rasyonel (mantıklı) olup olmadıklarına daha tarafsız bakmaya olanak tanıyacaktır. Kişiye sevilmeye değer bir insan olduğu vurgulanmalı, kendi değersizlik hislerinin altında yatan nedenler araştırılmalıdır. Bu noktada önemli olan, hem kişinin geçmişten getirdiği olumsuz algı ve ihtiyaçları belirlemek, hem de bu olumsuz duygularla baş etmesi için daha sağlıklı yollar bulmasına yardım etmektir.

Perii 08.10.2014 23:31

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
Benim kıskançlık tedavisine girmem gerekirmiş herşeyden bir anlam çıkarıyorum ben sonradan olanalrdanım sevdiklerimi kaybedince böyle oldum ben..Sadece sevdiklerimi kıskanırım bunuda belirteyim.

Neria 09.10.2014 13:13

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
ben kıskançlığın insanın yaratılışında var olduğunu düşünüyorum. londradaki bilim adamlarının beyindeki kıskançlık lobunu bulduklarına dair bir yazı okumuştum. gayet mantıklı şuana kadar kıskanç olmayan bir kişi bile tanımadım. sadece az çok bastırabilenler var.

Exodus 09.10.2014 13:39

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
Kiskanclik her insanda vardir katılıyorum ama kimi insanda ciddi sıkıntılar yaratabilecek şekilde örneğin telefonlarini kurcalamak gectim kiskanclik yüzünden katil olan insanlarda var

Wallace 10.10.2014 02:10

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
kıskançlık her insanda vardır ama kişiden kişiye göre değişir. ölçüsünü kaçırmadığın sürece kıskançlıkta güzeldir.bana göre kadınlar daha kıskançtır.

Jaqen 20.10.2014 16:11

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
Kıskançlığın Ölçüsü Kim Neye Göre Belirliyor Arkadaş Bende Bunu Anlamıyorum. Hep Bir Ölçüden Bahsediliyor, boyuttan bahsediliyor. Kim Belirlemiş bu Boyutu ve neden sadece kıskançlıkta varda bir sevgide aynı sınır yok, bir aşkta aynı sınır yok. Çok Sevmesini bekle ancak kısıtlı kıskanmasını bekle. Bana göre tamamen saçmalık bu. Kıskançlık paylaşamamaktır. Hangi İnsan sevdiğini başkalarıyla paylaşmak ister. Madem boyutunun ayarlı olmasını istiyorlar gidip dikakt etsinler. Gelip hergün hergün arkadaşlarıyla gezerler kız erkek. kıskanıp laf söyleyince boyutu büyük ne alakası var. Zoruna gittiyse gezme arkadaş.

Millet işine geldiği kadar kıskançlık istiyor. Bence sorun kıskanmanın boyutunda değil kıskançlığın fazla olduğunu düşünen insanların bencilliğinde. Bence onlar bencilliğini sınırlasınlar. Ortada kıskandıracak bir durum olmaz böylece. Milelt kendi bencilliğini örtmek için gelmiş kıskançlığa boyut koymuş. İyi bizde bencilliğe boyut koyalım kıskançlığa koyulmaması için.

Sevgide, aşkta sınır koymayan insan gelip kıskançlıkta sınırada bakmasın. Kıskançlığın boyutu varmış hikaye. Hadi kanıtla bana boyutunu neye göre söylediğini. Giyersin mini mini etekleri bakacak her önüne gelen erkek gelip kıskanıyorsun. Öyle kıza söylencek tek laf var. Yada gidecek arkadaşım dediği erkeklerle canımlı cicimli muhabbet edecek. Kusura bakmada bence bunları yapan kendine sınır getirmeli.

Dünyada kıskançlığı olmayan tek canlı domuzlardır. Kıskançlığına rağmen birçok canlıyla ilişkiye girende hayvanlardır. Ne domuz olmaya ne hayvan olmaya niyetim yok. İnsanı insan yapan kıskançlığıdır.

YeşiL6 20.10.2014 16:18

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
Resulullah (sav) bir gece yanımdan çıkıp gitmişti. (Benim nöbetimde) hanımlarından birinin yanına gitmiş olabilir diye içime kıskançlık düştü. Geri gelince halimi anladı ve: "Kıskandın mı yoksa?" dedi. Ben de: "Evet! Benim gibi biri senin gibi birini kıskanmaz da ne yapar?" dedim. Aleyhissalatu vesselam: "Sana yine şeytanın gelmiş olmalı" dedi. Ben: "Benimle şeytan mı var?" dedim. "Şeytanı olmayan kimse yoktur" dedi. "Seninle de var mı?" dedim. "Evet, ancak ona karşı Allah bana yardımcı oldu da müslüman oldu" buyurdu.

Rivayet : Hz. Aişe

Mavi 20.10.2014 16:20

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
Benim genlerimde var :D

YeşiL6 20.10.2014 16:22

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
Alıntı:

Mavi Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 740230)
Benim genlerimde var :D

DNA'nda sorun Var Bence :p

Mavi 20.10.2014 16:24

Cevap: Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?
 
Alıntı:

YeşiL-6 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 740233)


DNA'nda sorun Var Bence :p

Sevdiğini kıskananların genleri bozuk mu oluyor :(666)::(666):


Saat: 10:31

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.