Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/)
-   -   Düşünen adamın hikayesi (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/142478-dusunen-adamin-hikayesi.html)

semragül 23.12.2014 01:25

Düşünen adamın hikayesi
 
Düşünen adamın hikayesi

Modern heykel sanatının en ünlü eserlerinden Düşünen Adam’ın dünyanın birçok yerinde kopyası bulunmaktadır. Bu kopyalar, günümüzde Asya, Avrupa ve Amerika’da birçok önemli yapının bahçesine anlam katmaktadır.

Bu heykel diğer ülkelerde çoğunlukla müze, sanat galerileri ve üniversitelerde yer alırken,Türkiye’de akıl hastanesi bahçesine yerleştirilmiştir.
Biz o heykeli 1951 yılında neden akıl hastanesi bahçesine koyduk?
Bu ülkede düşünmenin delilik olduğuna inandığımızdan mı?
Düşünenin delireceğine olan inancımızdan mı?
Düşünmenin delilere mahsus bir şey olduğunu sandığımızdan mı?
Yoksa düşünmekten ve düşünen insanlardan korktuğumuzdan mı?
Aslında hepsi.

Çünkü;
Düşünenler her şeyi sorgulamaya başlıyor.
Oyunu verirken toplumsal çıkarları hesap ediyor.
Biat etmeyip hak arıyor.
Hükümetin politikalarını sorguluyor.
Yedikleri rüşvetleri yiyenlerin boğazına dizdiriyor.
İktidarın yalanlarını yüzüne vuruyor.Kısacası koyun gibi güdülemiyor.


Bakırköy'deki düşünen adamın hikayesi

Rodin’in onca heykeli varken '' Düşünen Adam'' heykelinin kopyasının akıl hastanesinin bahçesine dikilmesi fikri, 1950’li yıllarda başhekimlik yapan Fahri Celal Göktulga'dan çıkmış. 1953 yılında bir dergide heykelin fotoğrafını gören Başhekim Göktulga, heykelin yapımı için orada yatan hastalardan heykeltraş Kemal Künmat'a ricada bulunmuş. Aslında güzel sanatlar mezunu olmayan, Bakırköy’de yaşayan Künmat, eli yatkın olduğu için Rodin’in eserini yapmayı kabul etmiş. Bakırköy’deki taş ocaklarının birinden çıkartılan devasa kaya, askeri birliklerin de yardımıyla bugünkü heykelin durduğu yere getirilmiş. Düşünen Adam’ı yontmaya başlayan Künmat, heykelin bitmesine az kala ,

'' Ben bu kadar emek harcıyorum, paramı isterim '' demeye başlamış.

O dönem başhekim yardımcısı olan Faruk Bayülkem, Künmat'ın, Düşünen Adam için 40 bin lira istediğini söylüyor. Başhekim maaşının 400 lira olduğu günlerde zaten heykel ödeneği olmadığı için Künmat'ın talebi geri çevrilmiş. Bunun üzerine alıngan heykeltraş, heykelin elini çenesine koyduğu kolunu yapmadan öylece bırakmış. Başhekim Göktulga, Künmat'ın hastaneden çekip gitmemesi için ikna edilmek üzere yardımcısı Bayülkem’i görevlendirmiş. Künmat'a para verilmemiş ama özel odalarda yatırılmış, gömlek alınıp hediye edilmiş. Bakırköylü Rodin, emeğinin karşılığını alamayınca heykeli öylece bırakarak gitmiş. Heykel 6 ay boyunca kolsuz beklemiş.

Hastane yönetimi kara kara düşünürken, depresyon tedavisi için hastaneye yatan Yüzbaşı Mehmet Pişdar, heykelin kolunu tamamlayabileceğini söylemiş. Bayülkem, heykelin diğer yerlerini de bozmasından korktuğu Yüzbaşıya başka bir kaya parçası vererek bir kol yapmasını istemiş. Yüzbaşı güzel bir kol yapınca, Düşünen Adam yeni ustasına havale edilmiş.Hastane yönetimi,

''Heykeli tamamlarsan taburcu olacaksın,''

diye vaatte de bulunmuş. O da kabul etmiş. Bakırköy’deki Düşünen Adam’ın elini çenesinin altına koyduğu, dirseğini de dizine dayadığı sağ kolu işte bu yüzbaşı tarafından tamamlanmış. Yüzbaşı, heykeli tamamladıktan sonra gerçekten taburcu edilmiş.

O dönemde heykelden çok,gazetecileri bir düşünce almış. '' Neden düşünen adam heykeli dikildiği ''sorgulanmaya başlanmış.

Bayülkem gülerek gazetecilere,

'' Hastane dışındakilerin durumu içerdekilerden daha kötü. Bu heykel onların durumu ne olacak diye düşünüyor.'' yanıtını verdiğini söylüyor.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Alıntı

YeşiL6 25.12.2014 19:57

Cevap: Düşünen adamın hikayesi
 
Çok güzel yazıymış emeğine sağlık :gull:


Saat: 12:39

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.