Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/)
-   -   Dünya Boks Sporu Tarihi Ne Zamandır? (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/180529-dunya-boks-sporu-tarihi-ne-zamandir.html)

Papatya 04.05.2016 01:53

Dünya Boks Sporu Tarihi Ne Zamandır?
 
Dünya Boks Sporu Tarihi Ne Zamandır?

boks, boks sporu tarihi, dünya boks sporu, dünya boks sporu tarihi, dünya boks sporu hakkında bilgiler

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


DÜNYADA BOKS

Boks, tarih öncesi çağlara dek uzanan en eski spor dallarından biridir. Önceleri askeri amaçlarla cimnazyumlarda öğretilen boks, daha sonraları “pankration” denen, boks ve güreş arası karma bir spor hâlini almıştır. Boksun spor olarak yapıldığına ilişkin ilk kanıtlar, Girit’te, M.Ö. 1500’lerden kalma belgelerde bulunmuştur. Mezopotamya’da Bağdat yakınlarında bulunan tabletlerdeki kabartmalarda da iki boksörün savunma pozisyonlarında birbirleriyle karşılaştıkları görülmüştür.

Eski Yunanlı boksörler, İzleyicilerin çevrelediği açık bir alanda karşılaşmışlardır, ilk zamanlar boksörler kendi şöhretleri ve kariyerleri için dövüşürlerken, daha sonraları zenginlerin eğlence törenleri için dövüşmeye başlamışlardır. Bu dönemlerde yapılan boksun önemli kuralları olmayıp glâdyatörler arasındaki karşılaşmalar şeklinde, biri pes edene ya da ölene kadar devam etmiştir. Boks ilk kez M.Ö. 684’teki 23. Olimpiyat Oyunları programında yer almıştır. Bu olimpiyatta boks karşılaşmaları tek kategori üzerinden yapılmıştır. M.Ö. 616 yılında gerçekleşen 41. Olimpiyat Oyunları’nda ise büyükler ve küçükler olmak üzere iki kategoriye ayrılmıştır.

Günümüz boksunun temelleri ise XVIII. yy.da İngilizler tarafından ortaya atılmıştır. Boksun ilk prensipleri Jack Broughton tarafından oluşturulmuştur, ingiltere ve ABD’de meraklı zenginler ve bahisçiler tarafından düzenlenen çıplak yumrukla dövüşlere ilginin hızla artmasına rağmen, kurallara uygunluğu çoğu zaman tartışma konusu olan ve insanlık dışı bir sertlik içinde geçen bu karşılaşmalar, kamu düzenini bozmakla suçlanmış ve genellikle polis müdahalesi ile son bulmuştur. Boksun sık sık yasaklanması üzerine, 1865 yılında Oueensbery Markisi’nin koruması altında John Grahon Chambers, hemen uygulamaya sokulan yeni kurallar ve ilkeler öne sürmüştür. Yeni kurallara göre karşılaşmalarda eldiven giyilmesi zorunlu tutulmuş ve boksörler kilolarına göre üç sıklete ayrılmıştır. Rauntlar üç dakika ile sınırlandırılmış, raunt aralarına bir dakika dinlenme süresi konulmuş ve yere düşüldüğünde en uzun bekleme süresi 10 saniye olarak belirlenmiştir. Bu kuralların kabul edilmesinden sonra boks tüm dünyada yaygınlık ve güven kazanmış, gizli mahzenlerdeki yasa dışı plâtformlardan kurtulup yasal ringlere kavuşmuştur.

Fransa’da boks 19. yy. sonlarında önce gizli, daha sonra ise resmî olarak yer almıştır. Yasal hâle geldikten sonra Fransa’da çok ilgi görmüş ve Fransız boksörlerin başarısı tüm dünyaya yayılmıştır. Böylece yasal boks karşılaşmaları, Fransa’da çok popüler olan ve Fransız Boksu olarak da bilinen, tekme ile yumruk dövüşünün birleşmiş hâlinin yerini almıştır.

Profesyonel boksun hızla gelişmesinin yanı sıra, ingiliz kolej ve üniversitelerinde uygulanan ve olimpiyat oyunları ruhunu sürdüren amatör boks da gelişme göstermiştir. ilk zamanlar profesyonel boksun bir aşaması olarak görülen amatör boks, 1920 Anvers Oyunları’yla olimpiyat programlarına girmiş, böylece özerkliğine kavuşmuş ve 20. yy.ın ikinci yarısından sonra Uluslar Arası Amatör Boks Birliği adı altında gelişmesini sürdürmüştür.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra, başta Japonya olmak üzere Asya’ya da yayılan boks, 1950’li yıllarda yeni kurulan Afrika devletlerinde de yaygınlaşmıştır.
1921’de kurulan ve 1946’da yeniden yapılanan AIBA (Association Internationale de Boxe Amateur; Uluslar Arası Amatör Boks Birliği), dünya amatör boksunun en büyük organizasyonudur. Merkezi ABD’nin New Jersey eyaletindedir. Profesyonel boksta ise dört ayrı örgüt bulunmaktadır. Bunlardan biri 1963’te Meksika’da kurulmuş olan Dünya Boks Konseyi (World Boxing Council) olup Lâtin Amerika, Kuzey Amerika, Uzak Doğu, Avrupa Boks Birliği ve ingiliz Boks Birliği’ne bağlı bazı federasyonları bünyesinde toplamıştır. Dünya Boks Derneği (World Boxing Association) ise bazı Amerikan eyaletlerince 1920’de kurulmuştur. 1983’te WBA ve WBC’den hoşnut olmayanlar tarafından Uluslar Arası Boks Federasyonu (IBF), ardından 1988’de profesyonel boksta dördüncü uluslar arası denetim örgütü olan WBO kurulmuştur. Bu örgütler dünya çapında çeşitli organizasyonlar düzenlemektedirler.


Saat: 02:42

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.