Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Serbest Kürsü
facebook bağlan


Vurgun (Dekompresyon) Yemek Nedir

Serbest Kürsü kategorisinde açılmış olan Vurgun (Dekompresyon) Yemek Nedir konusu , Vurgun (Dekompresyon) Yemek Nedir Deniz seviyesinde olan hava basıncı 1 atmosferdir. İnsanlarda bulunan dolaşım sistemi ve boşaltım sistemi 1 atmosfer basınca göre dizayn edilmiştir. Suyun içine derine doğru gittikçe basınç ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.07.2013, 18:06   #1 (permalink)
Aktif Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Vurgun (Dekompresyon) Yemek Nedir



Vurgun (Dekompresyon) Yemek Nedir

Deniz seviyesinde olan hava basıncı 1 atmosferdir. İnsanlarda bulunan dolaşım sistemi ve boşaltım sistemi 1 atmosfer basınca göre dizayn edilmiştir. Suyun içine derine doğru gittikçe basınç artmaktadır. Basınç, her 10 metrede 1 atmosfer artmaktadır. Mesala 40 metre derine inen bir yüzücünün vucudunun her santimetresine denizdeki suyun yapmış olduğu basınç miktarı yüzeye oranla 4 misline cıkar.

Derinlere inmede kritik derinlik 30 metredir. 30 metreden daha derinlere dalacak olanların mutlaka tüp kullanmaları gerekir. Tüp kullanmadan 30 metre derinliği inildiğinde akciğer kapasitesi dörtte birine düşer, kan basıncı artmaya başlar, vucut ısısı düşer ve buna bağlı olarak kalp atışı hızlanır ve bilinç bulanıklığı başlar. Onun için yardımcı gerec kullanmadan 30 metrenin altına inmek tehlikelidir.

Ancak tüple dalışın da kendine özgü kuralları vardır. Derinde dış basınçın yüksek olmasından dolayı tüpten solunan havanın içindeki oksijen gibi azot gibi gazlar, dokulara daha küçülmüş bir hacimla dağılır.

Eğer su yüzeyine süratle cıkılırsa basıncın azalmasıyla birlikte, dokulara küçülmüş olarak dağılan gazlar cok hızlı bir şekilde genişler. Genişleyen oksijen gazı dokularda kullanıldığından sorun yaratmaz, fakat özellikle azot gazı damarlarda süratle genişlerek, sıvı halden gaz hale gecer ve bundan dolayı kan damarları içinde kabarcıklar oluşturur. Bu kabarcıklar damar tıkanıklığı, akciğer yırtılması ve hatta felç gibi önemli vucut hasarlarına yol acar.

Vurgun yiyen yani dekompresyon geçiren kişiler acil olarak basınç odalarına alınırlar. Burada tekrar vurgun yediği derinlikteki atmosfer basıncı verilir. Sonrasında ise bu basınç kadameli olarak azaltılır.

Vurgun yememek için yüzeye yavaş cıkmak gerekir. Hatta belirli derinliklerde beklenmelidir. Ideal cıkış hızı dakikada 20 metre dir. Dalgıçlara bu eğitim verilmektedir. Kısaca vurgun yememek için alınıcak en hassas önlem cıkış hızına dikkat etmek ve dip zamanı kurallarına uygun biçimde dalış yapmaktır.

__________________
--
σŁüмєŁєЯιм;Łüмє σŁüЯüм ..
Sèn'ìñ àdıñ gè¢ìñcè, Zèhìr Bìlè BàL ølµr. .
Gôzûñ Gôzûmè Dèğsè, Sàñkì ìhtìlàl ølµr...

Konu Hakan tarafından (20.07.2013 Saat 20:52 ) değiştirilmiştir.
Hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 3
Estetika, Hakan, Narsinha
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 09:46