Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Serbest Kürsü (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/)
-   -   Dünyada En Çok Merak Edilen Sorular Ve Cevapları (https://www.forumaski.com/serbest-kursu/8168-dunyada-en-cok-merak-edilen-sorular-ve-cevaplari.html)

ѕαгı şєкєг 15.09.2012 12:18

Dünyada En Çok Merak Edilen Sorular Ve Cevapları
 
Evlilik yüzüğünün anlamı nedir ve neden sol ele takılır?
Evlilik yüzüğünün sol ele ve sondan bir önceki parmağa takılmasının sebebi modern tıbbın gelişmesinden önceki devirlere ait yanlış bir insan anatomisi bilgisidir. O zamanlarda dolaşım sistemimizdeki ana damarın sol elimizde bu parmaktan başlayıp kalbimize gittiği sanılıyordu. Böylece buraya takılan yüzükler evli çiftin kalben bağlılığını simgeliyordu.

İnsanlar niçin tokalaşıyorlar?
Çok eski çağlarda tüm erkekler bir silah taşıyor ve çoğunluğu da bu silahı sağ eli ile kullanıyordu. Bir erkek diğerine dost olduğunu elinde silah bulunmadığını göstermek için boş sağ elini uzatıyor diğeri de aynı şeyi yapıyordu. Ama her iki taraf da kendini emniyete almakdiğerinin aniden silah çekmesine mani olmak için birbirlerinden emin olana kadar birlikte ellerini hafifçe sıkarak duruyorlardı.


Erkek bebeklerin giysileri niçin mavidir?
Yüzyıllarca önce insanlarda şeytani güçlerin bebeklerin veya küçük çocukların vücutlarına girmek için fırsat kolladıklarına ilişkin ortak bir inanç vardı. Bu şeytani güçlerin göklerin rengi olan mavi renk tarafından kovulduğuna da inanılıyordu. O zamanlarda sülalenin devamı içinerkek bebeklerin önemi daha fazla olduğu için şeytan korkar da gider diye erkek bebeklerin ve küçük erkek çocukların giysilerinin mavi olması adet haline geldi ve yüzyıllar boyunca devam etti.


İngiltere'de trafik niçin soldan akar?
Yüzyıllar önce yolun karşısından gelenin düşman olma ihtimalini göz önüne alarak insanlar yolun solundan giderek sol taraflarını emniyete alır sağ elerini kılıçlarını hemen çekecek şekilde hazır bekletirlerdi. 18. yüzyılın sonlarında ABD'de birçok atın çektiği posta arabalarında sürücü koltuğu yoktu ve sürücü en arkada ve soldaki atın üstünde oturuyordu. Bu da yolun solundan gidildiğinde yolun kontrolünü zorlaştırıyordu. Çok geçmeden ABD'de trafik sağdan işlemeye başladı.


Niçin trafik lambaları kırmızı sarı ve yeşildir?
Kırmızı renk kan rengi olduğundan tehlikenin ölümün simgesi olmuştur. Demiryolları ilk faaliyete geçtiği 1830'lu yıllarda 'ikaz' ışığının rengi yeşil 'geç' ışığının ise beyazdı. Ancak 'dur' işaretlerine konulan kırmızı mercekler yerlerinden düşünce ışık beyazlaşıyor 'geç' sinyali olarak algılanıyor ve kazalara yol açabiliyordu. Sonunda demiryolcular kırmızıyı 'dur' yeşili 'geç' sarı rengi de renk spektrumu içinde en göz alıcı renk olduğu için 'ikaz' sinyali olarak kullanmaya başladılar.


Erkeklerin düğmeleri niçin sağdadır?
Bu insanların daha çok sağ ellerini kullanmalarından dolayı yerleşen bir alışkanlıktır. Sağ elini kullanan bir insan için sağdaki bir düğmeyi soldaki bir iliğe geçirmek daha kolaydır. Bu nedenle de erkeklerin düğmeleri daima sağdadır.


Matemde bayraklar niçin yarıya indirilir?
Eski deniz savaşlarının olduğu devirlerde her bir savaş gemisinin direğinin tepesinde dalgalanan kendine özgü renkli bir bayrağı vardı. Bir deniz savaşından sonra yenilen gemi galip tarafın bayrağını asmak zorundaydı bunun için de kendi bayrağını yarıya çekerek üstte yer bırakırdı. Günümüzde ise bayrakları yarıya indirmek bir saygı ifadesi olarak kaldı.


Şemsiyelerin çoğunun rengi niçin siyahtır?
Şemsiyeler yünlü kumaşlarının üstü bir çeşit yağ ile sıvanarak yapılıyordu. Bu yağ kumaşa su geçirmez bir özellik kazandırıyor ve siyah bir renk veriyordu. Siyah renkli bu şemsiyeler erkekler tarafından da benimsendi ve güneş için olan beyaz şemsiyeler kadınların yağmur için olan siyahlar ise erkeklerin vazgeçilmez aksesuarları oldu. Zamanla daha kaliteli şemsiyeler üretildiancak siyah renk su geçirmezliğin bir garantisiymiş gibi algılanmaya devam edildi.


Günümüzde üniformalar niçin haki renkte?
Üniformalardaki haki renk ilk kez İngilizler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Britanya ordusundan Hary Lumsden askerlerin beyaz üniformaları nedeni ile kolay hedef olduklarını fark edince üniformaların üzerine toz ve çamur sürerek ve biraz da çay ile boyayarak renklerini gölgeli kahverengine dönüştürmüş ve giysilerin rengini araziye uydurmaya çalışmıştır. Toprak rengine benzeyen bu üniformalara Hintçe toprak rengi anlamına gelen 'Khaki' adı verilmiş ve Türkçe'ye de 'haki' olarak geçmiştir.


Gelinliklerin rengi niçin beyazdır?
Beyaz gelinlik adetinin yaygınlaşması 16. yüzyılda olmuştur. Bu yıllarda kraliyet ailesi gelinlerinin gümüşi renkte gelinlik giymeleri gelenekti. Kraliçe Viktorya bunu reddetti ve beyaz gelinlik giymekte ısrar etti. Bundan sonra İngiliz ve Fransız yazarlar beyaz rengin masumiyetin simgesi olduğu konusunu işlemeye başladılar. O dönem ahlakına göre bekaret evliliğin vazgeçilmez koşulu olduğu için beyaz gelinlik adeti tuttu.


Eski insanlar tuvaletlerini nasıl yapıyorlardı?
İnsanlar tarihlerinde çok uzun bir süre tuvalet kullanmadılar. İşlerini hayvanlar gibi en yakın çalının dibinde veya bir ırmak kenarında görebiliyorlardı. Ancak toplumlar geliştikçe köylerkasabalar ortaya çıktıkça tuvalet ihtiyacını karşılamak için daha uzak mesafelere gitme zorunluluğu doğdu. Ayrıca açıkta bırakılan atıkların yarattığı kötü koku ve hastalık tehlikeleri de insanlarda bu konuda bazı önlemler almanın zamanının geldiği bilincini oluşturdu.


Erkekler eskiden nasıl tıraş oluyorlardı?
Arkeologlara göre erkekler tarih öncesi devirlerde de tıraş oluyorlardı. Mağara duvarlarındaki bu devirlerden kalma resimler sakal tıraşı için kabukların köpekbalığı dişlerinin en çok da keskinleştirilmiş çakmaktaşlarının kullanıldığını göstermektedir. Günümüzde keşfedilen bazı ilkel kabilelerde çakmaktaşının bu amaçla kullanıldığı gerçekten de görülmektedir. Mısır'da açılan mezarlarda eski Mısırlıların M.Ö. 4. yüzyılda sakal kesmek için kullandıkları altın ve bakır aletler bulunmuştur.


Ata neden soldan binilir?
Asırlar önce daha çok sağ ellerini kullanan insanlar kılıçlarını kolay çekebilmeleri için kılıçlarını kınlarında sol taraflarında taşıyorlardı. Ata binerken sol dizin altına kadar inen bu uzun kılıçla ata sağdan binmek yani sağ ayağı üzengiye koyup sol ayağı atın üzerine atarak binmek kılıç nedeni ile zor oluyordu. Soldan sol ayağı üzengi üzerine koyup sağ ayağı atın üzerine atarak binince kılıç sorun yaratmıyordu. Soldan binmenin görünen nedenide budur.


Erkekler niçin kravat takar?
1660'da Osmanlılar Avusturya ordusuna yenilince Hırvatistan'dan bir alay asker zaferin kahramanları olarak Paris'e götürüldüler ve kralın huzuruna çıkarıldılar. Bu askerler boğazlarına renkli mendiller takmışlardı. Bu mendiller Romalılar devrinde hatiplerin ses tellerini sıcak tutmak için boğazlarına sardıkları mendillere benziyordu. Kral çok beğendi ve kendisi de krallık kravatları takan bir alay kurdu. Kravat kelimesi de Hırvat anlamındaki 'Croat'tan türedi.


13 sayısı niçin uğursuzdur?
Işık ve güzellik tanrısı Balder'in verdiği ziyafete 12 kişi davetli iken yalanların ve hilelerin tanrısı Loki davetli olmadığı halde zorla 13. kişi olarak katılmak ister. Çıkan tartışmada Loki Balder'i öldürür. Bu olay Hıristiyan din adamları tarafından Hz. İsa'nın son yemeğine uyarlanır. Bu uyarlamada Balder'in yerini Hz. İsa Loki'nin yerini de Judas alır. Bu yemekten 24 saat sonra Hz. İsa çarmıha gerilerek öldürülür. Hıristiyanlarda yemeğe 13 kişinin katılmasını iyi saymaz.


Ayna kırılması niçin uğursuzluk getirir?
İlk aynalar; Mısırlılar zamanında pirinç bronz gümüş ve altından yapılmıştı ve kırılmaları mümkün değildi. Bu devirde de bu parlak yüzeylerden yansıyan görüntünün o insanın ruhunun bir yansıması olduğuna inanılıyordu. Cam kapların yapılmaya başlanılmasından sonra da içindeki sudan yansıyan görüntünün ruhun bir yansıması olduğu inancı devam etti ama camlar kırılabiliyordu ve o zaman da içinde bulunan ruhun bir parçası vücudu terk ediyordu.


Nazar değmesi nasıl oluyor?
Nazar inancının ardındaki güç bakışın ruhla bütünleşmesidir. Nazar değmesi ile ilgili olarak en çok kabul gören görüş gözdeki yansımadır. Eski insanlar sudan aynadan yansıyan görüntülerinin kendi ruhları olduğuna inanıyorlardı. Karşılarındaki insanın gözleri içinde kendi küçük görüntülerini görünce tehlikede olduklarını ruhlarının karşısındakinin gözleri içinde hapsolduğunu sanıyorlardı.


Kara kedi geçmesi niçin uğursuzluk getirir?
Kedilerden özellikle siyah kedilerden nefret Hıristiyanlığın kendinden önceki kültürleri ve onların sembol kabul ettiği şeyleri yok etme güdüsü ile Ortaçağda İngiltere'de başladı. O yıllarda evinde kedi besleyenler yalnız yaşayan fakir ve yaşlı kadınlardı. Yine o yıllar büyücü ve cadı inancının tüm Avrupa'da histeriye dönüştüğü yıllardı. Siyah kedi besleyen bu kadınların kara büyü yaptıklarına ve siyah kedilerin geceleri şeytana dönüştüklerine dair korku dolu halk hikâyeleri üretildi.


Merdivenin altından geçmek neden uğursuzluk sayılır?
Duvara dayanan bir merdiven duvar ile arasında bir üçgen oluşturur. Bu bir çok kültürde tanrıların kutsal üçgeni olarak bilinir. Örneğin piramitlerin kenarlarının üçgen olması da bu inanca dayanır. Bir üçgenin içinden geçmek de bir kutsal yere meydan okumak anlamına gelebilir.


Niçin tahtaya vuruyoruz?
Tahtaya vurma inancı dünyanın apayrı iki yerinde birbirinden bağımsız olarak gelişti. Önce milattan önce 2000'li yıllarda Kuzey Amerika yerlilerinde sonra da Ege'de Helen uygarlığında. Her iki kültür de meşe ağacına çok sık yıldırım düştüğünü gözlemlemişti. Amerika yerlileri meşenin Tanrının yıldırımla yeryüzüne inip üzerinde oturduğu yer olduğuna Helenler ise Yıldırım Tanrısı olduğuna inanmışlardı.


Niçin müzikten hoşlanıyoruz?
Kültürün müzik ve bundan alınan zevk üzerinde doğrudan ilgisi vardır. Doğu müziğinde matematik dizilerdeki perdelerin arasında karışık gezinilme Afrika'da baş döndürücü ritimlerAvrupa'da ise notaların ideal düzeni öne çıkar. Ancak bunlar değişik müzik türlerine ilgi duyan bizlerin ve müziğin hoşlanılma nedenini açıklamaya yetmez.


Bozuk paraların kenarları niçin tırtıllıdır?
Kağıt para devrinden önce kullanılan paralar altın ve gümüş içeriyordu. Bazı düzenbazlar bu paraları kenarlarından kazıyarak az miktarda da olsa bu değerli madenleri biriktiriyor parayı da tekrar kullanıyorlardı. Bu yüzden tüccarlar parayı tartarak alıyorlardı. Halkı eksik paraya karşı korumak için bozuk paraların kenarları tırtıllı yapılmaya başlandı. Böylece paranın kenarı kazındığında hemen belli oluyordu. Artık paralar değerli madenler içermemelerine rağmen bu adet günümüze kadar devam etti.


Sirk çadırları niçin daima daire biçimindedir?
Philip Astley bugünkü modern sirklerin kurucusu kabul edilir. 1763 yılında kurduğu sirkindeana gösteri ata binilerek yapılanlardı. Astley atlar bir daire etrafında döndüklerinde binicilerin at üzerinde daha rahat ayakta durduklarını bildiğinden sirk çadırım ve gösteri yerini bir daire oluşturacak şekilde düzenledi ve atların gösteri sırasında daima daire biçiminde dönmelerini sağladı.


Niçin kurşun kalemlerin çoğu altıgendir?
Esasında en kolay üretim biçimi kare kesitli kurşun kalemdir ama yazarken elde tutulması pek kolay değildir. Yuvarlak kalemleri elde tutulması kolaydır ama üretimi pahalıdır. Altıgen kesitli kalemler ise orta yoldur. Yuvarlak kesitli kalemler kadar kullanılması kolay ve üretimi daha ucuzdur. Sekiz yuvarlak kurşunkalem için harcanan ağaçtan dokuz altıgen kesitli kalem yapılabilir ve üretim safhası bir kademe daha kısadır.


Buz neden kaygandır?
Buz sanıldığı gibi düzgün bir yüzey olduğu için kaygan değildir. Olay buz pateninin çok küçük yüzeyinin buza basınç yapması dolayısıyla o noktadaki buzun erimesi ve oluşan bu ince su tabakası üzerinde patenin hareket etmesidir.


Saatler niçin ileri-geri alınır?
Birinci Dünya Savaşı süresince birçok ülke saatlerini yılın belli aylarında yeniden ayarlamaya başladı. Bunun amacı günün aydınlık saatlerini insanların uyanık oldukları zamana uydurmakdolayısıyla evlerde ve sokaklarda yanan lambalar için gerekli enerjiden tasarruf sağlamaktı. Bugün de aynı uygulamaya devam edilmekte Nisan ayının ilk pazar gününde saatler bir saat ileri Ekim ayının son pazar gününde ise bir saat geri alınmaktadır.


Bir saat niçin 60 dakikadır?
Yaklaşık 3 bin yıl önce bugün Irak olarak bilinen yerde yaşayan Babilliler ise 60 sayısını matematik sistemlerinde temel olarak almışlardı. 2 3 4 6 12 15 20 ve 30 ile bölünebilen ve 360'ı da bölen bu sayı dakika ve saniyenin birimi olarak alındı. O zamanlar için onluk sistemyani on sadece 2 ve 5'e bölünebilen zavallı bir sayı idi.


Ayların günleri niçin 28 30 31 gibi farklıdır?
Bu ay adlarından Temmuz’dan Aralık kadar olanlar 5 6 7 8 9 ve 10 rakamlarının Romanlılarca telaffuz ediliş şekliydi yani Mart başlangıçlı takvime göre bu aylar yılın 5'inci6'ncı 7'nci 8'inci 9’uncu ve 10'uncu aylarıydılar. Bu 10 aylık takvim geride hesaba katılmamış daha 60 gün bırakıyordu. Yedek olarak bırakılan bu 60 gün sorun yaratınca. Ocak ve Şubat adları ile iki ay daha eklenerek takvim tamamlandı. Yani yılın ilk ayı Martius (Mart) son ayı ise Februarius (Şubat) oldu.


Saatin akrep ve yelkovanı niçin sağa dönüyor?
Eski Mısırlılar güneşin hareketinden yararlanarak ilk güneş saatini yaptılar. Bu saat meydanlık bir yere yüksek bir taş koymak ve güneşin hareketi sırasında bu taşın gölgesini takip etmekten ibaretti. Güneş doğduğunda gölge hemen tam batıda oluşuyor güneş yükseldikçe gölge kuzeye yani sağa doğru hareket ederek güneş batışında doğu yönüne ulaşıyordu. Yani gölge bugünkü tüm saatlerin akrep ve yelkovanında olduğu gibi soldan sağa doğru dönüyordu..


İskambil kâğıtlarındaki şekillerin anlamı nedir?
Fransa'da dört sınıf vardı ve iskambil kâğıtlarındaki kupa maça karo ve sinek bu dört sınıfı temsil ediyordu. Kupa bir kalkanı andıran şekli ile asil sınıfı ve kiliseyi; maça bir mızrağın ucunu çağrıştıran şekli ile orduyu; karo ticari deniz işletmelerinin eşkenar dörtgen kiremitlerinden esinlenerek orta sınıfı; sinek ise yonca yaprağına benzeyen şekli ile köylüyü temsil ediyordu.


Buzlanmış yollara niçin tuz dökülüyor?
Herkesin sandığının aksine tuz suyun içinde şekerin eridiği gibi erimez. Tuz buzun içine girince onu çözer. Tuz yine kalır ama buz çözüldüğü için artık o su değil tuzlu sudur ve erime noktası saf sudan daha düşüktür. Buzlanmış yollara tuz döküldüğü zaman tuz önce buz ile çözümlenerek bir buzlu su tabakası oluşturur ve bu çözeltinin donma noktası düşük olduğundan sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile donmadan kalabilir.


24 ayar altın ne demektir?
Altında kullanılan 'kırat' veya 'ayar' altının saflığını gösterir. 24 kırat altın içinde karışık başka bir metal olmayan yüzde yüz saf altındır. Tamamen saf altın çok yumuşak olduğundan genellikle bakır veya gümüş ile karıştırılır. Her bir kırat altının tümünün 24'de biridir. Örneğin bir bileziğin 24'de 18'i altın 24'de 6'sı da gümüşten yapılmışsa o bilezik 18 kırat (ayar) altındır.


İngilizcede hindiye niçin Turkey deniliyor?
1541 yılında Avrupa'da yayılmaya başlayan hindiyi gören İngilizlerin kafaları karışmış o zamanlar Türk toprakları olan Batı Afrika'dan Portekizli tüccarların getirdikleri Afrika hindisi veya yine Türkiye üzerinden getirilen Hint tavuğu sanmışlardı. Sonunda her iki ırkın farklı olduğu anlaşılmıştı ama bu Amerikan kökenli kuşun adı 17. yüzyılda Amerika'ya göç eden İngiliz göçmenler sayesinde Amerika'da 'Turkey' olarak yerleşti.


Yağmurda koşan niçin daha çok ıslanıyor?
Yapılan bir deneyde yağmur bir defter kağıdına aynı mesafe 7 saniyede koşulduğunda 131 damla 20 saniyede yürünüldüğünde ise 216 damla isabet ettiği saptanmıştır. Buna göre yağmurda yürüyerek gitmek koşmaya göre neredeyse iki misli ıslanmak anlamına gelmektedir. Şüphesiz bu Önermeler yapılırken rüzgarın yönü üzerimizdeki giysilerin şekli ve cinsi ve en önemlisi kapalı alana ulaşılacak mesafe göz önüne alınmamış ve değerlendirmeler kısa mesafelere göre yapılmıştır.


Ev çiçekleri bize nasıl zarar verebilirler?
Evimizdeki bitkiler veya süs çiçekleri solunumlarında gündüzleri havadaki karbondioksiti alarak oksijen verirler ama geceleri ise bizim gibi oksijen alarak karbondioksit verirler. Bu nedenle de çiçeklerle aynı odada uyumanın havadaki oksijen azalacağı için zararlı olabileceği konusunda genel bir inanış vardır. Aslında bu doğrudur ama sanıldığı kadar tehlikeli değildir.


Sabun kiri nasıl gideriyor?
Aslında sabun bir antiseptik yani mikrop öldürücü değildir. Normal bir deri üzerinde ölü deri hücreleri kurumuş ter çeşitli bakteriler yağlı ifrazatlar ve toz vardır. Sabunun özelliğimekanik olarak derimizin üzerinden bunların alınmasını sağlamasıdır. Elimizi sadece su ile yıkadığımızda derimizin üzerindeki yağ tabakası suyun derimize temasına mani olur onu dağıtır ve tam anlamı ile temizlik sağlanamaz. İşte burada sabun devreye girer ve aracılık rolünü üstlenir.


Sirklerde kılıcı nasıl yutuyorlar?
Gösterilerde kılıcı yutanların yaptıkları numara sahte değildir. Gerçekten kılıcı yutarlar. Ana problem gırtlak adalelerini rahatlatmayı öğrenmek böylece yutkunmaya mani olmaktır. Bu özellik haftalar boyu süren egzersizlerle kazanılabilir. Kılıcın boğazı kesme ihtimali yokturçünkü her iki tarafı da keskin değildir yani kördür. Kılıcın ucu sivri gibi görünür ama midenizin tabanına ulaşamayacak boyda bir kılıç seçerseniz bu da problem yaratmaz.


Gazeteler niçin enine düzgün yırtılamıyor?
Bir gazete sayfası yukarıdan aşağıya düzgün olarak yırtılabildiği halde sağdan sola yani enine yırttığınızda zikzaklar oluşur. Ana maddesi ağaç olan gazete kâğıdında ağacın lifleri yukarıdan aşağıya olacak şekilde gelir. İşte bu sebeple bir gazete sayfasını düşey olarak yırtarsanız yırtıkliflerin yolunu takip ederek düzgün bir şekilde aşağıya kadar iner.


Atletler niçin saat yönünün aksine koşuyor?
Sağ elini kullanan insanlar ayakla yapılan hareketlerde de sağ bacaklarını öncelikle kullanırlar. Bu nedenle sağ bacakları daha güçlüdür. Sola kavis çizerek koştuklarında sağ ayak dışarıda kalır. İnsanların çoğu sağ ellerini kullanırlar. Erkeklerin sadece yüzde 5'i kadınların ise yüzde 3'ü solaktır. Çoğunluğun rahatı düşünüldüğü için de atletler pistte saat yönünün aksi yönde koşarlar. Tabii bu durumda ve özellikle 400 metre koşularında solakların şansı biraz azalmış oluyor.


Boks ringleri niçin dört köşedir?
'Ring' kelimesi İngilizcede daire halka anlamındadır. Boks yapılacak alana seyirciler daire şeklinde yerleştirilir en önde oturanlara alanı çevreleyen ip tutturularak başkalarının boks yapılacak yere girmeleri önlenirdi. Ayrıca sahnedeki boksöre meydan okuyan biri kafasını bu ipe çarparak dövüşmek isteğini belirtirdi. Seyirci miktarı artınca bu usulü uygulamak zorlaştı. Yere dikilen kazıklara ip bağlanarak boks yeri belirlenmeye başlandı. Tabii ki bu iş için en uygun şekil kare idi.


Asansör düşerken zıplanılsa ne olur?
Düşünün ki asansörünüz bozuldu ve 60-70 km/saat yani saniyede 18 metre hızla düşüyor. Siz de son saniyede yukarı zıplıyorsunuz. Yukarı zıplamanız olsa olsa saniyede 4-5 metre hızla olabilir. Yani siz yine de yaklaşık saniyede 13-14 metre hızla yere düşmeye devam ediyorsunuz.


Mum yanınca niçin geriye bir şey kalmıyor?
Aslında mumun yapısı çok basittir ama yanma mekanizması o kadar basit değildir. Mumun yapısında iki ana eleman vardır. Birincisi yakıt görevini gören bir çeşit balmumu ikincisi de emici özelliği olan bir çeşit sicim yani fitil. Mumun yanma sırrı fitilin emici özelliğinde gizlidir. Fitil mumun üst kısmında alevden dolayı eriyen balmumunu emerek üst kısmına taşır ve bu bölgede yanmanın devamını sağlar yani burada asıl yanan ve ışığı veren fitil değil balmumunun kendisidir.


Yazın niçin açık renk giysiler giyiyoruz?
Yaz günleri güneşli sıcak günlerde genellikle beyaz veya açık renkli giysiler giyeriz. Beyaz renk güneş ışığı içinde bulunan bütün ışınları yansıtır yani bütün renklerin birleşimidir. Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer. Siyah renk üzerinde hiçbir ışın yansımaz yani aslında siyah bir renk değildir renksizliktir. Siyah renkli kumaşlar ışığın hepsini tuttuklarından beyaz kumaşlara göre tenimizi 5 derece daha sıcak tutarlar.


Camın arkasında güneşte bronzlaşabilir miyiz?
Hayır. Güneşte cildimizin renginin değişmesini sağlayan güneş ışığının içindeki ültraviyole (UV) ışınlarıdır ki bunlar camdan geçemez. UV ışınları görünmeyen yüksek enerjili kısa dalga boylu ve görebildiğimiz renk dağılımında mor rengin ötesinde yer alan ışınlardır. Bizim bronzlaşma dediğimiz olay aslında 'derma' diye bilinen cildimizin ikinci tabakasındaki pigment hücrelerinin bir reaksiyonudur.


Elektrik insanı nasıl çarpıyor?
İnsanların elektriğe çarpılmaları onun bir iletkeni haline gelmelerinden oluyor. Sıvılar iyi iletkendirler yani elektriği iyi iletirler. Vücudumuzu içi sıvı dolu bir kap olarak düşünürsekbütün koruma görevi derimize kalıyor. O da vücudumuzun her tarafında aynı kalınlıkta değil. Islanınca o da iletkenleşiyor hele üzerinde bir yara varsa direnci tamamen yok oluyor.


Uyurken beynimizde neler oluyor?
Uyanık ve hareketsiz durumdaki bir insanın beyni saniyede 10 kez salınım yapan 'alfa' dalgaları yayar. Uyku sırasında ise beyin salınımları çok daha az olan iki tür dalgayı 'teta' ve 'delta' dalgalarını yayar. İnsanlar her gece uykudayken 3-5 kez REM uykusu denilen bir safha yaşarlar. REM uykusu sırasında beyin dalgaları uyanık bir insanınki kadar hızlanır. Rüyalar bu evrede görülür. Normal uykudaki bir REM veya rüya bölümü 5 ila 30 dakika sürer.


Neden esneriz?
Aslında esnemenin ve fizyolojisinin ardında yatan gerçek hala tam olarak bilinememektedir. Önceleri insanın yorgun olduğu zamanlarda kandaki oksijen miktarını artırmak için vücudun yaptığı bir solunum sistemi refleksi olarak düşünülen esnemenin sonradan solunum olayına kısa bir destek verdiği ancak onun önemli bir fonksiyonu olmadığı tespit edilmiştir.


Ağrı nedir?
Ağrı olayı ince sinir sistemimizle beyin kas sistemimiz ve dolaşım sistemimizle doğrudan ilgilidir. Ağrılar dört sınıfa ayrılır. İlki Parmağımıza inen bir çekiç darbesi sonucu duyulan ağrı. İkincisi vücudumuzun içinden kaynaklanan romatizma migren vb. ağrılar. Üçüncü sınıf ağrılartuhaf ve mantık dışı görülen ve olaydan çok uzun bir süre sonra ortaya çıkabilen ağrılardır. Dördüncü sınıf ağrılar ise doğrudan kişinin ruhsal hali ile ilgili olan hayali ağrılardır.


Saçlarımız niçin uzuyor?
Vücudumuzdaki kılların her biri topraktaki çim gibi derimizin altındaki kendi torbasında yetişir ve büyür. Bu torbalardaki yeni saç hücreleri kılların köklerini oluşturur. Yeni hücreler oluştukçaeskilerini torbalardan dışarı iterler ve bu hücreler dışarı itildikçe canlı olma özelliklerini kaybederler yani ölürler ve de kıllarımızın ve saçlarımızın bizim görebildiğimiz kısmını oluştururlar.


Nasıl sarhoş olunuyor?
İlk yudumla birlikte alkol ağız ve yemek borusu ile temas ettikten sonra ciddi miktarda kana karıştığı ilk durak olan mideye gelir. Ancak alkolün kana karışması en çok ince bağırsaklarda olur. Büyük bir kısmı ince bağırsaklarda kana geçen alkol derhal merkezi sinir sistemimizi etkilemeye başlar. Birkaç dakika sonra beyne geçerek sinir hücrelerini etkiler ve mesaj iletimini yavaşlatır.


Niçin yaşlanıyoruz?
Ömrümüz süresince biyolojik aktivitemizde ortaya çıkan bazı kimyasal reaksiyonlar gün geçtikçe başta böbrek ve kalp olmak üzere sağlıklı hücrelerimize zarar vermektedir. Bir başka teoriye göre ise genetik programlamamızla ömrümüz önceden belirlenmiştir. Programhücrelerimiz üzerinden yaşlanmamızı kontrol ediyor yeterli sayıda hücre öldükten sonra organlar gereken düzeyde çalışmıyor ve insan ölüyor.


Niçin gıdıklanıyoruz?
Gıdıklanmak rahatsız edici olduğu kadar eğlendiricidir. Başkaları tarafından hatta bazen dokunulmadan gıdıklanırız ama kendi kendimizi gıdıklayamayız. Bazıları gıdıklanmaya karşı çok hassasken bazıları etkilenmez bile. Bir insan gıdıklanınca derinin yüzeyinde bulunan küçük sinir lifçikleri harekete geçer. Özellikle tüyle okşama böcek yürümesi gibi olaylara hassas olan bu lifçikler sinyalleri beyne gönderirler. Ancak araştırmacılar bu sinyallerin beyinde nereye kaydedildiğinden emin değiller.


Renklerden nasıl etkileniriz?
Renklerin insan davranışını ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediği kesinleşmiştir. Ancak insan gözünün ışık ve rengi algılayan ağ tabakasının görme sinirleri vasıtasıyla bunu beyne ilettikten sonra beyinde nasıl fizyolojik etkiler yarattığını renkbilimciler henüz açıklayamıyor.


Niçin uyuyoruz?
Uyku insana kaslarını ve diğer dokularını onarma yaşlanan veya ölen hücrelerini yenileme şansı verir. İnsan beynine hafızasındaki bilgileri düzenleme gereksizleri unutma ve arşivleme şansı verir. Rüyalar da bu işlemin bir parçasıdır. Uyku enerji tüketimimizi azaltır. Bu nedenle günde 4-5 kez yerine üç öğün yemekle yetinebiliriz. Gece karanlığında zaten hiçbir şey yapamayacağımızdan anahtarı kapatarak enerji tasarrufu yaparız. Uyku bütün gün çalışan beynin bir şarj süresi olabilir.


Vücudumuz ısısını nasıl ayarlıyor?
Vücudumuzun ısısını korumasına kış aylarında üzerimize giysiler giyerek biz yardımcı oluyoruz ama sıcak yaz aylarında vücudumuz ısısını terleme yolu ile koruyor ve ayarlıyor. Beynimizde terlemeyi düzenleyen özel bir bez var. Adı da 'hipotalamus'. Çevre ısısının artması ile beyinciltteki ter bezlerini uyarır. Bu ter bezleri de ince kanallar vasıtası ile deri üzerine gözle görülemeyecek kadar az bir sıvı salgılarlar. Cilt üzerine çıkan bu sıvı buharlaşırken vücudun ısısını da alır.


Alkolün ne kadarı trafikte zararlıdır?
Bir kadeh sek rakı veya iki bardak şarap kanda 40 gram alkol bulunması anlamına gelir. Böyle bir doz 75 kilo ağırlığındaki erkekte 40((75XO7)=0.76 gr/litre sonucunu verir ki trafikteki yasal limiti aşar. Bu miktarda alkolü 60 kilo ağırlığındaki bir kadın aldığında suçlu olur çünkü hesaba göre kanında 40( (60x06)= 1.1 gr/litre alkol çıkar. İnsanlarda bir litre kandaki alkol oranı 05 gramı geçtikten sonra refleksler yavaşlar sürücü bilincine hakim olamaz. Bu da ciddi kazalara yol açar.



Banyodan sonra ellerimiz niçin buruşur?
Parmaklarımızın uçları ve tabanlarımız suyun altında belli bir süre kalıp iyice ıslanırsa derimizin altına su girer ve bu su burada kendine yer bulmak ister. Ancak buradaki kalın derimizin genleşerek bu suya ayırabileceği fazla yeri olmadığı için bükülür yani büzüşür.


Jet-lag olayı nedir?
Eğer İstanbul'dan Newyork'a uçarsanız sizin vücut saatiniz hala İstanbul'a ayarlıdır. Örneğin İstanbul'dan saat 12:00'de havalanır 8 saatlik bir uçuştan sonra Newyork'a varırsanız vücut saatiniz 20:00'dedir ama Newyork saat 13:00'ü yaşamaktadır. Vücudunuzun saati ortama göre 7 saat ileridedir. Karnınız acıkacak biraz sonra uykunuz gelecektir ama akşam olmasına bile daha 7-8 saat vardır. İşte bu olaya jet-lag denilir. Jet-lag uçma mesafesine değil kaç zaman bölgesinden geçtiğinize bağlıdır.


Karagözlülerin çocuğu nasıl mavi gözlü olabilir?
Her anne ve baba iki tam gene sahiptir. Ve bunlardan birini çocuğuna geçirir. Eğer anne ve babadan alınan genler aynı ise yani çocuk her iki taraftan da mavi göz genini aldı ise çocuğun gözlerinin rengi mavi olacaktır. Ancak bir taraftan mavi göz diğerinden kahverengi göz genini aldı ise koyu renk göz geni hakim gen olduğu için çocuğun gözleri kahverengi olacaktır. Mavi göz rengi gibi mücadeleyi kaybeden gene de saklı gen denilmektedir.


Aynı anne ve babanın çocukları niçin farklı oluyor?
Babada sperm hücreleri oluşurken kendi anne ve babasının kromozomlarının birer yarısını rasgele yani bir kurala bağlı olmadan alır. Annenin yumurtalarında da aynı şey olunca doğan her çocuk dört kişinin yani anneanne babaanne ve her iki dedesinin genlerinin rasgele karıştırılmış şeklinden oluşur ve her çocuk farklı fiziksel ve psikolojik özellikler gösterir.


Kanımız kırmızı iken damarlarımız niçin mavidir?
Kanımızın içinde oksijen moleküllerini tutup damarlarda taşıyarak hedefe ulaşıldığında bırakan özel bir molekül vardır. Kırmızı kan hücrelerini yani alyuvarları çevreleyen ve aslında demir içeren bir protein olan hemoglobin oksijenle birleşerek bilinen parlak kan rengini oluşturur. Kanımız hücrelerde oksijeni terk edip karbondioksiti alıp geri dönerken yani toplardamarlarımızda iken rengi koyu kırmızı hatta biraz mora yakındır.


İnsanlar niçin dondurularak saklanamıyor?
Bir memelinin hücresinin dondurularak saklanabilmesi için hücrenin içinde oluşan buzun en az seviyede olması gerekir. Hücre içindeki suyun tamamen donması ölüme yol açar. Bunun için de dondurma işlemine hücre dışı sıvılardan başlanılmalı sadece hücre aralarındaki ve kandaki su donmalı hücredeki zar ve proteinlerin yapıları bozulmamalıdır. Donmuş kan besin ve oksijen taşıyamayacağından metabolizmada ne gibi aksaklıklar görülebileceği hala bilinmemektedir.


Suyun altında niçin bulanık görürüz?
Işığın sudaki hızı gözümüzü geçerkenki hızı ile yaklaşık aynıdır. Ancak suyun yoğunluğu farklı olduğundan buradan gelen ışık havadan gelecek ışığa göre yoğunluğu ayarlanmış gözümüzde tam kırılamaz görüntü retinada tanı odaklaşamaz ve suyun altında cisimleri flu görürüz. Eğer su ile gözümüz arasına bir cam koyar ve arkasında havanın bulunduğu bir boşluk bırakırsaksuda da net görüş sağlayabiliriz.


İnsanların niçin bazıları solaktır?
İnsanların çoğunun niçin daha çok sağ ellerini kullandıkları henüz bilinmiyor. Bu durumun genetik olmadığı kesin. Bebeklerin rahimdeki pozisyonlarıyla ilgili teoriler var ama kanıtlanmış değil. İnsanın dışında hiçbir yaratık bir elini veya ayağını diğerine göre öncelikli kullanmaz. Dünyada tarih boyunca kültür ve ırk farkı olmaksızın insanlar arasında sağ elini kullananlar hep çoğunlukta olmuşlardır.


Parmaklarımız nasıl çıtlar?
En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketleri sırasında buraları yağlayan bir sıvı vardır. Bu sıvının içinde erimiş halde oksijen nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur. Patlayan kabarcıklar neticesinde gazlar bu sıvıyı terk eder sıvı daha da genleşir ve eklem yerinin hareket kabiliyetini arttırır.


Niçin hıçkırırız?
Süratli yemek yenildiğinde yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır. Hıçkırık yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir.


Taşıt tutması nasıl oluyor?
Hareket halinde olduğumuzda dengemizden sorumlu iç kulağımızın içindeki sıvı çalkalanır ve sinir sistemimiz vasıtası ile beynimize sinyal gider. Arabanın içinde bir şey okuyorsanız veya arabanın içinde bir şeye bakıyorsanız gözlerden beyine hareket halinde olmadığınız sinyali gider ama iç kulaklarınızdan giden sinyal vücudunuzdaki sarsıntıdan dolayı hareket halinde olduğunuzu bildirir. Bu iki sinyal arasındaki fark 'araba tutması' diye adlandırılan mide bulandırıcı etkiyi yaratır.


Niçin gülüyoruz?
Bebekler doğar doğmaz içgüdüsel olarak ağlarlar ama ancak dört hafta sonra gülümsemeye başlarlar. Anne ve babanın bundan mutluluk duyduğunu hissettikçe bebeklerin gülmeleri fazlalaşır. Gülmek bir çeşit dışa vurum gibidir. Gülerken kalp atışı hızlanır derin nefes alınırbeyin tarafından 'endorfın' denilen kimyasallar salgılanır. Endorfin ise vücudumuzda gerginliğiağrıyı azaltır.


İnsanlar nasıl yüzebiliyor?
Bir cismin suyun üstünde kalabilmesi için sudan hafif olması gerekir. Burada önemli olan ağırlık değil yoğunluktur. Kemiklerimizin yoğunluğu 1.80 adalelerimizin 1.05 vücudumuzdaki yağların 0.94 ciğerlerimizdeki havanın ise 0.00'dır. Bu yoğunlukların vücudumuzdaki miktarlarına göre ortalaması alınınca ortalama bir insanın vücudunun yoğunluğunun sudan biraz az olduğu görülür. Yani istesek bile suyun dibinde kalamayız su bizi yukarı iter. Tuzlu sutatlı sudan biraz daha yoğundur.


Niçin insanların kanları birbirlerinden farklı?
İnsanların kan grupları doğmalarından önce genetik olarak saptanmıştır. Kanımızda yabancı maddeleri mikropları tespit edip bunlarla savaşan hücrelerimiz yani kırmızı kan hücreleri bir diğer deyişle alyuvarlar vardır. Bu alyuvarların yüzeylerinde 'antigen' denilen proteinler ve lipidler vardır. İşte bu antigenlerin varlığı veya yokluğu kan gruplarını tayin eder.


Nasıl ve niçin hapşırıyoruz?
Hapşırma burun kanallarındaki sinirlerin uyarılması sonucu oluşan psikolojik bir reaksiyondur. Aslında burnumuz nefes almamızda çok önemli bir görev yapar. Hava onun dar kanallarından türbülans oluşturarak geçerken hem ısısı ayarlanır hem de içindeki toz burada filtre edilir.


Saçlarımız niçin beyazlaşıyor?
Aslında bir saç teli ortası boş olan ve içinde melanin denilen boya pigmentleri bulunan bir tüpten başka bir şey değildir. Genç yaşlarda bu boşlukta saça renk veren melanini bir arada tutan bir sıvı vardır. Yaşlandıkça derimiz saçlarımızı ve vücudumuzdaki diğer kılları eskisi gibi sağlıklı olarak üretemez. Kılların ortasındaki sıvı kaybolur boya hücreleri de tutunamadığından sadece hava kalır. Saçlar boyasız hale gelir beyaz renge yani asıl rengine dönüşür.


Tırnaklarımız nasıl uzuyor?
Tırnaklarımız parmaklarımızı mekanik dış tehlikelere karşı korurlar. Özellikle el tırnaklarımız parmaklarımız için çok önemlidir. Onlar olmasaydı derimizin yumuşak tabakası ile eşyaları tutup kaldıramazdık. El ve ayak tırnaklarımız derimizin altındaki tırnak diplerine çok yakın köklerinden çıkarlar. Burada tırnak çok inceleşir ve yarım ay şeklinde beyaz bir renk alır. Kökteki hücreler ölü bir hücre olan keratin üretirler ve yeni hücreler üredikçe ölü tırnağı dışarı atıyor.


Erkek ve kadınların el yazıları farklı mıdır?
El yazısına bakarak yazanın kadın mı yoksa erkek mi olduğunu tespit edemezsiniz. Bir el yazısının analizi sonucu yazanın kişiliği karakteri hissi durumu açıklığı akıl durumu enerjisimotivasyonu korkulan ve savunması hayal gücü ve uyumluluğu gibi birçok konuda fikir sahibi olunabilir ama cinsiyeti konusunda bir karar verilemez.


Yirmi yaş dişimiz niçin geç çıkıyor?
Çiğnemede pek fonksiyonu da olmayan yirmi yaş dişleri bize henüz yiyeceği pişirerek yemeyi keşfedemeyen atalarımızın mirasıdır. 20 yaşını geçtikten sonra yirmi yaş dişlerine çene kemiğimizde yer açılır. İnsanlık geliştikçe yirmi yaş dişine de çenemizde o kadar az yer kalıyoryani insanın evriminde çene gittikçe küçülüyor. Bu nedenle bazı insanlarda bu dişler hiç çıkmadan gömülü olarak kalabiliyor.


Niçin her insanın sesi farklı?
Sesimizin oluşmasının ana nedeni şüphesiz ses tellerimizdir. Ses tellerinin boyu sesimizin kalınlığını belirler. Ne kadar uzunsalar ses o kadar ince çıkar. Kadınların erkeklere göre avantajları ses tellerinin daha uzun olmalarıdır. Tabii ki ses tellerimiz sesimizin tınısını tek başlarına belirleyemezler. Dudağımız dişlerimiz dilimiz olmasaydı ortaya anlaşılmaz rahatsız edici bir gürültü çıkardı.


Niçin böcek yemiyoruz?
İnsanların böcek yeme alışkanlığım kazanamamalarının sebebi muhtemelen böceklerin boyutlarının küçük dolayısıyla tüketim için gerekli olan miktarın temininin zor olmasından kaynaklanmaktadır.


Kırmızı renk boğaları niçin kızdırır?
Aslında kırmızı renk hiçbir boğayı kızdırmaz. Çünkü boğalar renk körüdür ve kırmızıyı diğer renklerden ayırt edemezler. Boğa güreşinde matador boğayı eline aldığı şapkasını şalını sallayarak kızdırır. Boğanın kırmızı şala saldırdığı inancı yanlıştır.


Sivrisinekler insanı niçin sokar?
Dünyada yaklaşık üç bin sivrisinek türü olduğu bilinmektedir. Bunların çoğu insana saldırmaz. İnsanların kanlarını emerek yaşayan sivrisinek türlerinin yalnız dişileri kan emer. Dişiler de insanların kanlarını kendi yumurtalarını üretebilmek için protein sağlayabilmek amacıyla emerler. Birçok cinste dişi sivrisinekler en azından ilk yumurtalarını kana ihtiyaç duymadan üretebilirler fakat sonraki yumurtaları için kana ihtiyaçları vardır.


Elektirik Tellerine konan kuşlar niçin çarpılmıyorlar?
Elektrik akımı direnci sevmez. Eve dönmek için daima en kısa ve kolay yolu tercih eder. Bir su birikintisi içinde iseniz ve elektrikli bir tele dokunursanız akım telden en kolay yol olan vücudunuza girer oradan da son derece iletken olan su birikintisine geçerek topraktan eve döner.Elektrik telleri üzerine konan kuşların toprakla alakaları yoktur. Onlar elektriğin evine dönmesi için bir kısa yol yaratmazlar.


Atlar nasıl ayakta uyuyabiliyorlar?
Amerikan kovboy filmlerinde atların geceleri kamplarda veya gündüz barların önünde daima ayakta binilmeye hazır vaziyette durduklarını seyrederiz. Doğrudur atlar nadiren yatarlargenellikle hasta oldukları veya doğum yapacakları zaman. Atlar günlerce hatta haftalarca yere yatmadan ayakta durabilirler ve yol gidebilirler. Ayakta dururken dizlerini kilitlemeleri ve uyumaları mümkündür.


Kuşlar niçin 'V' şeklinde uçuyorlar?
Bir görüşe göre kuş sürülerinin 'V' şeklinde uçmalarının amacı enerji tasarrufudur. Bu uçuş şekli ile öncelikle en öndeki kuş bir arkadaki kuşa gelecek rüzgarı ve hava direncini engeller ve daha az enerji sarf etmesini sağlar.İkinci bir görüşe göre ise kuşların gözleri başlarının yanındadırdolayısıyla tam önlerini göremezler. Bu uçuş şekli ile sürünün fertlerinin birbirini görerekkaybolmadan bir arada kalması sağlanır.


Kediler nasıl hep dört ayak üzerine düşerler?
Sırtüstü düşen bir kedi önce bacaklarını kendisine kuyruğunu da bacaklarının arasına çekerbaşını yere bakacak şekilde döndürür. Belirli bir noktada tam tersini yaparak bacaklarını ve kuyruğunu açar ve vücudu tam ters yöne yani yere doğru döner. Böylece paraşüt etkisi yaratarak hızını da frenler ve inişin yumuşak olmasını sağlar.


Yeşil ot yiyen ineklerin sütleri niçin beyazdır?
Hayvanların yedikleri gıdaların renklerinin neresinden çıkarsa çıksın çıkan şeyin rengi ile bir alakası yoktur. Buna en iyi örnek inektir. Bir ineğin en çok yediği yeşil renkli otlardır. Bu otlar ineğin dört odalı midesinde çözülür ve moleküllere ayrılır moleküllerin ise renkleri yoktur. Sütün renginin beyaz olmasının nedeni içinde çözünmüş halde bulunan kalsiyum kasinat (caseinate)tır.


Sinekler tavanda nasıl yürüyebiliyorlar?
Vücutlarının hacimlerine oranla sinekler ağır sayılmazlar ve onları yere çeken güç pek önemli değildir. Bu güce karşı gelen de ayaklarındaki kılların ucunda bulunan vantuzlardır. Bu vantuzlar ayrıca yapıştırıcı yağlı bir madde salgılarlar. Sinekler ayaklarındaki bu yüzlerce vantuz ve salgıları sayesinde her türlü yüzeyde gezinebilirler.


Bir köpek yaşı niçin yedi insan yaşına eşittir?
Peki bu doğru mudur? Tam olarak değil. Bu konuda üretilen çeşitli formüller var ama en basit ve akla yatkın olanı şu; Köpeğin birinci yaşı = 21 insan yaşı Köpeğin ondan sonraki her yaşı = 4 insan yaşı. Buna göre 7 yaşında bir köpeğiniz varsa insan ömrüne göre 21 + (6 x 4) = 45 yaşındadır. Bu hesaba devam edersek 10 yaşındaki bir köpek insanın 57 15 yaşındaki ise 77 yaşındaki ömrünü sürmektedir.


Kutuplardaki hayvanlar nasıl yaşıyorlar?
Kutuplarda buzlu sularda yaşayan balıkların sıfır ve sıfır altı derecedeki ortamda donmamalarının sırrının bu balıkların derilerindeki buz kristallerinin donma derecesini düşüren bir protein olduğu tespit edilmiş hatta genetik mühendisleri laboratuar ortamında bu proteini üreten geni yaratmayı başarmışlardır.


Örümcek ağının özelliği nedir?
Örümcekler günümüz teknolojisinin bile çözemediği inanılmaz canlılardır. Örümcek ağının çok özel nitelikleri olan sağlamlık ve esneklik bugüne kadar taklit edilemedi. Aynı çaptaki bir çelik telden iki kat daha güçlü olan bu doku ne kadar çekilirse çekilsin orijinal durumuna dönecek kadar esnektir. Örümcek ağları kendine yüksek hızla çarpan nesneleri yırtılmadan esneyerek frenler.


Yarasalar niçin kan emer?
Yarasalar gece ava çıkmak için ay varsa onun kayboluşunu yani tam karanlığı beklerler. Vampir yarasalar arka arkaya iki gece kan içmedikleri takdirde ölürler. Her gece vücut ağırlığının en az yarısı kadar kan içmek zorundadırlar.


Yağmurda karıncalara niçin bir şey olmuyor?
Bir karıncayı alın suyun içine batırın saatlerce tutun ölmez. Sudan çıkardığınızda ölü gibi görünür ama birkaç saat içinde kendine gelir. Su karıncaların çok ince olan nefes tüplerinden içeri giremez. Karbondioksitten narkoz yemiş gibi olurlar. Tabii ki bu süre çok uzarsa onlar da ölürler ama dayanma süreleri inanılmazdır.


Hayvanlar niçin kış uykusuna yatarlar?
Kış uykusu hayvanların hayat ile ölümü ayıran çizgiye kadar gelmeleri şeklinde tanımlanabilir. Hayvanların kış uykusuna yatmalarının iki sebebi vardır: Havanın çok soğuması ve yiyecek bulma güçlüğü. Hakiki anlamda kış uykusuna yatan bir hayvanı gördüğünüzde ölmüş olduğunu sanabilirsiniz. Vücut ısıları sıfır dereceye kadar düşebilir.

Perii 06.04.2015 23:13

Cevap: Dünyada En Çok Merak Edilen Sorular Ve Cevapları
 
Çok güzel bilgilermiş bunlar ya bir kısmının konusu var forumdan oradan biliyorum bazılarınıda duymaım ama bunların hepsi bugün okunmaz :)

Hayat Gibi 06.04.2015 23:22

Cevap: Dünyada En Çok Merak Edilen Sorular Ve Cevapları
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
kara kediler karsima her ciktiginda hep guzel seyler olmustur asla kara kediler ugursuzluk olamaz benim icin batil inanclardir. ayna kirilmasi felan da oyle.
paylasim icin tesekkurler cok guzeldi gercekten.

-X- 06.04.2015 23:52

Cevap: Dünyada En Çok Merak Edilen Sorular Ve Cevapları
 
Böyle şeyleri düşünmediği için beynime teşekkür ediyorum. :D


Saat: 17:59

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.