Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Türkçe - Edebiyat (https://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/)
-   -   Roman Nasıl Kurgulanır? (https://www.forumaski.com/turkce-edebiyat/159055-roman-nasil-kurgulanir.html)

DeRDeST 06.07.2015 00:43

Roman Nasıl Kurgulanır?
 
Roman Nasıl Kurgulanır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Hayal dünyasını ya da yaşanılan gerçek bir olayı hikayeleştirerek düzgün bir kurgusal yapı altında kitlelere ulaştırmanın en etkili yollarından birisidir roman. Kitap yazmak herkesin de bildiği üzere çok zor bir iştir. Oluşturulacak ana hikayenin yanı sıra oldukça disiplin gerektirir. Yazıma geçtikten sonra lazım olan disiplinin yanında, karakter oluşturma, konuda geçen zaman, mekan ile ilgili yoğun araştırma ve roman kurgusu oldukça önemli kavramlardır. Okuyucuyu bire bir etkileyen ve bir kitabın okunmasındaki en büyük etkenlerdir. Peki roman nasıl kurgulanır?

Kitap yazacak kişinin öncelikle yazacağı konuyla ilgili derin bir bilgiye sahip olması gerekmektedir. özellikle romanın geçtiği zaman ve var ise gerçek karakterlerle ilgili uzunca bir araştırma yapmalıdır. Okuyucunun kafasında asla açık bırakmamalıdır. Bunların ardından yazma konusunda bilgiye sahip olmalıdır. Bu da çok okumaktan geçer. Genelde yazılacak kitaptaki anlatım biçimi( karakter mi anlatacak yoksa yazar mı anlatacak hikayeyi) okunulan kitaplardan esinlenerek biçimlenir.

Bir romanın okunmasını sağlayan 3 ana öğe vardır. Bunlar hikaye, karakterler ve kurgudur. Bazı zamanlarda karakterler hikayeyi yaratırlar, bazı zamanlarda ise hikayeler karakterler yaratır. Yaratacağınız hikaye okuyucuyu içine alan, kendinden bir şeyler bulduran hikayeler olmalıdır.

Roman üretmek ve okuyucu kazanmaktaki en önemli faktörlerden biri ise karakter üretmektir. Çünkü konu ne olursa olsun karakterler romanı okutur. Ama hikayedeki zayıf bir karakter analizi romanı okutmayabilir. Karakterleri yazarken hikayedeki dünyaya karakterlerin gözünden bakmaya özen gösterilmelidir. En yakın arkadaşınız gibi onların dünyasına girmelisiniz.

Diğer bir faktör romanın kurgusudur. Asıl okuyucuyu meraklandıracak kitabı diğer faktörler dahilinde okumaya teşvik edecek bir faktördür. Bazen kurguyu önceden belirlemeden yazan yazarlar vardır. Bu oldukça zor bir iştir hikaye ortalarında sonlarında karışıklığa neden olabilir. Hikaye kafamızda taslak olarak bittiğinde, tüm olayları sahne sahne kurgulamamız gerekmektedir. Bu planlar not alınarak daha sonra hikayenin ilgili kısmında kullanılır. Örneğin hikaye geçmişten başlayıp diğer bölümlerinde günümüze dönebilir, ara anlatımla da tekrar geçmişe dönüp okuyucuyu heyecanlandırabilir. Ya da günümüzde bir olaydan başlayıp geçmişe dönülebilir. Tüm bu geçişlere ve merak ettiren unsurlar kurguyu oluştururlar. Bu taslaklarda yazılacak romanın başı ve sonu mutlaka belirlenmelidir. Orta bölümlere istenildiğinde ekleme çıkarma yapılabilir.

Roman yazımındaki 3 önemli faktör birbirinden ayrılmaz bir bütündür. İyi okunan bir roman için bu üç faktör en iyi şekilde yazılmalıdır


Saat: 20:52

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.