Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Fiilimsilere Örnek Sorular

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Fiilimsilere Örnek Sorular konusu , Fiilimsilere Örnek Sorular 1 (I) Kimi genç şairler yazdıklarını göndermekle kalmayıp kendileri de gelirler beni görmeye (II) Dinlerim ya da kendim okurum o gençlerin şiirlerini (III) Çoğu bakarım sevebileceğim şiirlerden ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17.07.2013, 13:46   #1 (permalink)
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fiilimsilere Örnek Sorular



Fiilimsilere Örnek Sorular

1 (I) Kimi genç şairler yazdıklarını göndermekle kalmayıp kendileri de gelirler beni görmeye (II) Dinlerim ya da kendim okurum o gençlerin şiirlerini (III) Çoğu bakarım sevebileceğim şiirlerden değil (IV) Güzel çirkin diye yargılamıyorum şimdi belki güzelçok güzel yıllar bo*yu beğenilecek şiirler; ama benim hoşlandığım türden değil (V) Mutlaka öylelerini de beğenenler vardır

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde "isim-fiii sıfat-fiil zarf-fiil"in üçünün de örneği vardır?

A) I B) II C) III D) IV E) V

2 Son diye bir şey yoktu sanki Yaşadığımız an vardı Düşen kar taneleri arasında eriyenler olsa bile hemen üstüne bir tane daha yağıyordu Eğer son diye bir şey yoksagerçekten kazanmak ya da kaybetmek diye bir şey de yoktu Yaşanılan süreç vardı sadece Yaşamın sırrı buradaydı

Bu parça ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İsim fiil kullanılmıştır

B) Sıfat fiil kullanılmıştır

C) Çekim eki alarak adlaşmış sıfat fiile örnek gösteri*lebilir

D) İyelik eki almış sıfat fiile örnek gösterilebilir

E) Zarf fiil kullanılmıştır



3 (I) Çocukken insanları çöp adam gibi yapardık (II)-Dağlar koni şeklinde olurdu (III) Evleri de sembolik bir geometriyle resmederdik (IV) Ağaçlan çizerken bir gövdenin üzerine yaprakları hatta dalları olmayan bu*lutsu bir yuvarlak oturturduk (V) En fazla yeşile boyar ve "işte ağaç" derdik

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde eylemsi kullanılmıştır?

A) I B) II C)III D) IV E) V



4 Sıfat fiiller de iyelik eki alabilirler

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir örnek vardır?

A) Önemli toplumsal yıkımların çoğu birtakım sav*saklamaların sonucudur

B) Büyük romancılarımız ve köklü bir roman gelene*ğimiz olmadığı için romanımız kendisini yenileyemiyor

C) Roman geleneğini özümsememiş birinin romanda gerçek anlamda yenilik yapabilmesi düşünülemez

D) Genç romancıların talihsizliği insanları hareketsizlendiren politik ve sosyal hareketlilikten uzaklaş*mış bir dönemde yaşamalarıdır

E) Önemsenmediğimiz hatalar ileride başa çıkılama*yacak sorunlar olarak karşımıza çıkar



5 Aşağıdaki dizelerin hangisinde eylemsi kullanıl*mıştır?

A) Güneş doğdu mu

Bütün tomurcuklar açacak yapraklarını

B) Kaç güzelliği kurban verdi çağlara

Ne yıllar tükendi ne baharlar

C) Yollar uzayıp gidiyor bozkırlarda

Ben sessiz sedasız bir yolcu

D) Odamdaki duvarlardan sıkıldım

Yürüsem şöyle bir sahile

E) Tarihin her anı tanıktır bize

İlk kez bu toprakta dinlenmiştik



6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf-fiil kullanıl*mıştır?

A) Bu yol üzerinde Dirhemli hariç dört köy daha bu*lunuyordu

B) Yol üstündeki diğer köylerde de evler ahşaptı taş malzemeye hiç rastlanmıyordu

C) Derinkuyu'da dikkatimizi çeken bir başka şey de yan yana sıralanmış çömlekçilerin göz alıcı sergi*leriydi

D) Kasabanın kuzey sınırında üç derslikli bir ilkokul ile karakol bulunuyordu

E) İğneli çamlarla çevrili bölge sahile birkaç kilometre kala daralır;sahile yaklaştıkça çoraklaşır



7 Heyecanlandım nedense

Hep sevgiden konuşmak istiyorum

Bu dizelerdeki eylemsinin türce özdeşi olan ey*lemsi aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?

A) Kağıt kayıkları yüzdürdük Derenin boz bulanık sularında

B) Derdimiz bize yeterken Komşularınki de üstüne tuz biber eker

C) Sevgi bir çocuğun gülen gözleridir Ve özgür bir uçurtmadır gökyüzünde

D) Konarsan güle kon dikene konma Eski düşmanların dost olur sanma

E) Aydınlığı bu kadar soğutabilmek ne zor Bulutları küçük camlara sığdırabilmek



8 İsim-fıiller bir isim tamlamasında tamlayan ya da tam*lanan olabilir

Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamayı örnek*lendiren bir kullanım vardır?

A) Reşat Nuri birçok roman yazmış olmakla beraber tiyatroyu çok severdi

B) Romanlarında tiyatro havasının sezilmesi belki de bundandır

C) Romanın yanında piyes okumayı da sevdiğini ken*disi de söylerdi

D) Hayatı her haliyle hoş gören Reşat Nuri'nin kale*minden yüreği burkan bir şey çıkmamıştır

E) Hayatın yıkıntısını yaşayanlar bu bakımdan belki onu biraz hafif bulurlar



9 (I) Birkaç gündür süren yağışlı kapalı ve bulanık havaların acısını çıkarmak ister gibi masmavi berrak gök (II) Kış ayı için yadırgatıcı neredeyse tedirgin edici bir sıcaklıkla güneş dört bir yanı kucaklıyor

(III) Akçıl aydınlıkta dokunmuş bir kumaş gibi dümdüz uzanan yolda evler arasına serpilmiş yatıyor gün

(IV) Sağ ve soldaki birçok binaların ardına kadar açıl*mış pencerelerinden havalandırılmak üzere yatak ve yorganlar sarkıyor (V) İki arkadaş geçerken halı ve kilimlere inen sopalar kısa bir süre bekletiliyor

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde ^ eylemsi kullanılmamıştır?

A) I B) II C) III D) IV E) V



10 Bir yazarın kitabının aynı anda birkaç yayınevi tarafından basılması garip geliyor banaYazar yaşarken bir yayınevine yayın hakkını verebilir Bu durumda sade*ce o yayınevi o kitapları basar Oysa bizde telif sorunu olmadığı için isteyen yayınevi istediği kitabı basıp yayımlıyor Batı'da yazarın ölümünden yetmiş yıl geç*medikçe aynı kitabı şu veya bu biçimde birden fazla yayınevi basamaz

Bu parçada kaç zarf fiil vardır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5



11 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat fiil kullanılmıştır?

A) Bilinsin bilinmesin kalıcı ve güzel sözler söyleyen her insan; insanlığa güzellikler sunan bir gönül elçisidir

B) Kızgınken karar verenler fırtınalı havada yelken açan gemicilere benzerler

C) Politika ehil insanların elinde uygarlık ateşi cahil ve kurnazların elinde yangın alevidir

D) Bir edebiyat dergisini gereksiz kılan en önemli şey o derginin çevresindeki her şeyi ve herkesi birleş*tirici bir meselesinin olmamasıdır

E) Sanatçıyla okur arasında kurulan duygu ve düşün*ce bağı okur kitabı bitirinceye kadar sürer



12 Eğer bir ülkede okumayı kültür sahibi olmayı ve sana*tı seven insanlar rahat bir ekonomik hayat sürme im*kanından yoksun kalıyorsa;buna karşın kitaptan ve sanattan nefret edenler kolayca büyük servetlere eri*şiyorlarsa o ülkede düzgün giden hiçbir işten söz edilemez

Bu parçada kaç eylemsi vardır?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6



13 Yolda iki kişi gidiyor Biri uzun boylu biri orta Geniş yol uzanıp gidiyor gençlik yıllarının büyücek bir bölü*münü geride bırakan iki kişi hararetli bir konuşmaya dalmışsağlarına sollarına pek dikkat etmeden birkaç gündür sürekli yağan yağmurun yer yer göllendirdiği dar kaldırım üzerinde ağır ağır yürüyor

Bu parçada kaç eylemsi vardır?

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6



14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi (eylemsi) kullanılmıştır?

A) İyi bir yazar seslendiği okur kitlesinin niteliğini dik*kate alır

B) Sanatın büyüklüğünü nedense hala anlayamadık

C) Siyah beyaz fotoğraflardaki özgür yorum gücü her zaman ilgimi çekmiştir

D) Gazeteler İnsanların ilgisini artık çekmiyor

E) Batılı veya doğulu olsun her insan düş kurar



15 Sıfat fiiller tamlayan göreviyle kullanılabilirler

Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya örnek bir kullanım vardır?

A) iki arkadaş az önce köhne ve kapalı bir mahalle kahvesinde oturmuş sohbet ediyorlardı

B) Yazarlığın birinci kuralı en az bir konunun dünya kalitesinde uzmanı olmaktır

C) Bu kitap balık tutmayı çok seven; ama bu işi be*ceremeyenlerin el kitabı niteliğindedir

D) Kitap fuarını ziyaret edenlere kitap almadıkların*dan dolayı kuru kalabalık denmesini doğru bulmuyorum

E) Yazar edebiyat dünyasına; romanına sahip çık*madığı için kırıldığını söylüyor



16 Güldürü dergileri neden bu kadar çok okunuyor sanı*yorsunuz? Onca sorun çevre kirliliğinin savaşın ölü*mün çıkarcılığın cahilliğin yer aldığı dünyamızda sevgiiyimserlik ve neşeye her zamankinden fazla ge*reksinimimiz var da ondan Bu nedenle hayatınızı da*ha güzel yaşamak istiyorsanız önce içinizdeki güzel*likleri geliştirin ortaya çıkarın sevinin düşünün konu*şun iyimser olun ve bütün bunları elde etmek için de doyasıya gülün

Bu parçada kaç eylemsi vardır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5


Cevap Anahtarı: 1)A 2)E 3)D 4)E 5)C 6)E 7)E 8)B 9)B 10)B 11)B 12)E 13)E 14)A 15)C 16)C



__________________
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Jaqen isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
Laura
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 06:44