Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Türkçe - Edebiyat
facebook bağlan


Edebi Sanatlar Testleri

Türkçe - Edebiyat kategorisinde açılmış olan Edebi Sanatlar Testleri konusu , Edebi Sanatlar Test 1 1. Bir meleksen görelim: Azrail! Can alırken de nezaket göster. Bu dizelerde “asıl söylenmek istenenin sözün tersiyle belirtilmesi” yoluyla yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir? A) Tariz ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 05.09.2013, 20:26   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edebi Sanatlar Testleri



Edebi Sanatlar Test 1


1. Bir meleksen görelim: Azrail!
Can alırken de nezaket göster.
Bu dizelerde “asıl söylenmek istenenin sözün tersiyle belirtilmesi” yoluyla yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tariz
B) Tezat
C) Tenasüp
D) Tevriye
E) Teşbih







2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “kişileştirme (teşhis)” vardır?
A) Yaralı kuşa kurşun atılmaz.
B) İyi gün dostu çok olur.
C) Sabahtan uğradım ben bir fidana.
D) Martılar ağlardı çöplüklerde.
E) Ağlanacak halimize güleriz.







3. O zaman gönlünde ne varsa diner
Yüzlere tül gibi bir buğu iner.
Bu dizelerdeki edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tezat
B) Teşhis
C) Cinas
D) Teşbih
E) Kinaye
4. Renkli lezzetli olması bir yemeğin
Çatalın ona dokunmasındandır.
Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisine örnek olabilir?
A) Tezat B) Kinaye C) Mecaz-ı Mürsel
D) Tevriye E) Hüsn-i Ta’lil






5. Kesik bir kol gibi
Hâlâ çırpınır Hiroşima
Bu dizelerde yapılan söz sanatı aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Ateşten kızaran bir gül arar da
Gezer bağdan bağa Çoban Çeşmesi
B) Bana Sabr-ı Eyyub ömr-ü Nuh lâzım
Ah efendim nice bir bu intizâr
C) Koyup kaldırmada iki de bir de
Kazan devrildi söndürdü ocağı
D) Nişan eyle Gevherî’nin sözüne
Gelirsin sevdiğim bir zaman olur
E) Merkez-î hâke atsalar da bizi
Kürre-î arzı patlatır çıkarız






6. “O kadar gayretli ki bir şiiri bir yılda anca ezberledi.” cümlesinde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?
A) Teşbih (Benzetme)
B) Tenasüp (Uygunluk)
C) Teşhis (Kişileştirme)
D) Tariz (Dokundurma)
E) Tehmih (Anımsatma)
7. Çok geç kalmışız canım
Vakit bu vakit değil
Eski radyolar gibi
Çatıya saklanmış aşk
Öyle sanmışız canım
Artık ölümsüz değil
Leyla’yla Mecnun gibi
Çoktan masal olmuş aşk
Bu dizelerde aşağıdaki açıklamaların hangisine uygun bir söz sanatı yoktur?
A) Aralarında benzerlik ilgisi bulunan iki kavramdan birini diğerine benzetme
B) Herkesçe bilinen meşhur bir hadiseye kıssaya atasözüne yer verme
C) Belli kelimeleri tekrar etme
D) Cansız varlıklara insan özelliği verme
E) Karşıt kavramları bir arada kullanma




8. Nevbahar oldu gelin azm-î gülistan idelüm
Açalım gonca-î kalbi gül-î handan idelüm
Yukarıdaki beyitte görülen söz sanatı aşağıdakilerin hangisidir?
A) Leff ü Neşr
B) Aliterasyon
C) Seci
D) Tenüsüp
E) Tevriye




9. Delikanlım işaret aldığın gün atandan
Yürüyeceksin! Millet yürüyecek arkandan!
Yukarıdaki dizelerde kullanılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nida
B) Aliterasyon
C) Akis
D) Rücû
E) Tekrir
10. Zekâ: Nar ayva ve portakal gibi geç renk ve koku kazanan bir sonbahar mahsulüdür.
Bu cümlede yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih
B) Mecaz-ı Mürsel
C) Kinaye
D) Tevriye
E) Hüsn-i Ta’lil




11. İstanbul İstanbul olalı
Hiç görmedi böyle keder
Geberiyorum aşkından
Kalmadı bende gururdan eser
Yukarıdaki dörtlükte görülen edebi sanatlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
İlk iki dize
Son iki dize
A) Teşhis Tariz
B) Teşbih Mecaz-ı Mürsel
C) İstiare Mübalağa
D) Teşbih Kinaye
E) Teşhis Mübalağa




12. Yokluğunda konuşmadım
Hiçbir gülü koklamadım
Hayalini yorgan yaptım
Yine sensiz uyuyamadım
Gülüm!
Yukarıdaki dizelerde altı çizili sözcükte görü*len edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kinaye
B) Teşbih
C) İstiare
D) Cinas
E) Tevriye




Test 1
1 A
2 D
3 D
4 E
5 B
6 D
7 E
8 D
9 A
10 A
11 E

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:26   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edebi Sanatlar Test 2

Edebi Sanatlar Test 2

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde mübalağa (abartma) söz konusudur?
A) Evimiz kutu gibi küçük bir evdi
Sarmaşıklarla balkonu örtük bir evdi
B) Koyamam kargayı bülbül yerine
Çiçek açmış dikeni gül yerine
C) Düğün olur Arap atlar yarışır
Bayram gelir kanlı kinli barışır
D) Bu topraklar ecdadımın ocağı
Evim köyüm hep bu yerin ocağı
E) Yaş ilerliyor artık geçti bizden
Gün gelince biz değil miyiz ölen




2. Sazlıklardan havalanan bir ördek gibi sesin
Yukarıdaki dizede görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kinaye
B) Teşbih
C) İstiare
D) İntak
E) Teşhis



3. Anadolu alim değil; fakat ariftir.
Bu cümledeki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) İstiare
B) Teşbih
C) Kinaye
D) Mecaz-ı Mürsel
E) Tevriye
4. Balık besle kuş besle; ama kin besleme!
Yukarıdaki cümlede aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?
A) Mübalağa
B) Kinaye
C) Seci
D) Teşbih
E) Assonans



5. Sen nirede ki güler isen nev-bahar olur
Ben nirede ki ağlar isem lalezâr olur
Yukarıdaki dizelerde altı çizili sözcüklerin bir arada kullanılması hangi söz sanatına örnek gösterilebilir?
A) Cinas
B) Leff ü Neşr
C) Aliterasyon
D) Benzetme
E) Abartma



6. En ağır işçi benim
Gün 24 saat
Seni düşünüyorum.
Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
A) Telmih (Hatırlatma)
B) İstifham (Sorulama)
C) Tezat (Zıtlık)
D) Hüsn-i Ta’lil (Güzel Sebep)
E) Terdid (Beklenmezlik)

7. Koyun verdi kuzu verdi süt verdi
Ekmek verdi yemek verdi et verdi
Bu dizelerde yapılan sanatın açıklaması hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) Sözü beklenmedik çarpıcı bir sonuçla bitirme
B) Bir olayı güzel bir sebebe bağlayarak anlatma
C) Anlamca birbiriyle ilgili olan veya birbirini çağrıştıran kelimeleri birlikte kullanma
D) Asıl söylenmek istenenin sözün tersiyle belirtilmesi
E) Bir sözü veya kelimeyi iki anlama gelecek şekilde kullanma


8. Eğer istiyorsa kalp sonunu kendi seçer.
Yukarıdaki dizede “kalp” ifadesi benzetme ama*cı gütmeksizin “insan” yerine kullanılmıştır.
Açıklaması ve örneği verilen bu edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mecaz-ı Mürsel (Ad aktarması)
B) Teşbih (Benzetme)
C) İstiare (Eğreltileme)
D) Teşhis (Kişileştirme)
E) Tenasüp (Uygunluk)


9. Sen gittin yaslara büründü cihan
Soluyor dallarda gül dertli dertli
Yukarıdaki dizelerde geçen “cihan yaslara büründü dallarda gül soldu” sözleriyle hangi söz sanatı yapılmıştır?
A) Telmih
B) Teşbih
C) Tecahül-i Arif
D) Hüsn-i Ta’lil
E) İntak

10. I. Boş çuval dik durmaz.
II. Güvenme varlığa düşersin darlığa.
III. Zenginin horozu da yumurtlar.
IV. Sarımsak da acı ama evde lazım bir dişi.
Yukarıdaki atasözlerinin her birinde bir söz sanatı vardır.
Bu sanatlar sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tariz – tezat – kinaye – mecaz
B) Tezat – tenasüp – kinaye – tevriye
C) Kinaye – tezat – mübalağa – tevriye
D) Mübalağa – kinaye – tezat – tariz
E) Kinaye – mecaz – mübalağa – tenasüp


11. Yeşil ovalardan güle oynaya geçiyorduk (I) Tarlalarda başaklar altın gibi parlıyordu (II) Karşımızda zümrüt ağaçlar... (III) Şahin bakışlı zirveler... (IV) Su gibi hızla akan an... (V)
yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde benzetme yoktur?
A) V B) IV C) III D) II E) I


12. Suya versün bağbân gülzârı zahmet çekmesün
Bir gül açılmaz yüzün tek verse bin gülzâre su.
Burada “bahçivan gül bahçesi gül su” sözcükleri birbirleriyle ilgilidir.
Buna göre şair dizelerinde hangi edebi sanatı kullanmıştır?
A) Tenasüp
B) Tevriye
C) Telmih
D) Teşbih
E) Hüsn-i Ta’lil

Test 2
1 A
2 B
3 D
4 C
5 B
6 E
7 C
8 A
9 D
10 C
11 E
12 A

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:26   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edebi Sanatlar Test 3

Edebi Sanatlar Test 3

1. Ordu’nun dereleri
Aksa yukarı aksa
Vermem seni elere
Ordu üstüme kalksa
Yukarıdaki dörtlükte altı çizili sözle yapılan edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mübalağa
B) Mecaz-ı Mürsel
C) Tenasüp
D) Telmih
E) Cinas






2. İstiare (eğreltileme) benzetme amacıyla yapılan bir mecazlaştırmadır. İstiarede ya benzeyen veya kendisine benzetilen bulunur.
Buna göre aşağıdaki dizelerin hangisinde istiare vardır?
A) Saçlarına yıldız düşmüş koparma anne!
B) Görünmez bir mezarlıktır zaman.
C) Sırma saçlım gül yanaklım.
D) Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
E) Değirmen misali döner başım.






3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yalnızca benzeyen ve kendisine benzetilenle yapılan bir teşbih (yalın benzetme) vardır?
A) Dünya zindan görünüyor gözüme.
B) Sınıf bağırıyor öğretmense kızıyor.
C) Altın sarısı gibi saçları ne hoştur öyle.
D) Adam tilki gibi kurnazdı.
E) Deniz ölü gibi durgun bugün.
4. I. Yeni bir ülkede yem vermek için atlarına
Nice atlı tuğlarla kapılmış fetih rüzgârına
II. Bir fikir ki sıcak yarada kezzap
Bir fikir ki beyin zarında sülük
III. Selamın geçiyor besbelli
Yeşermiş telgraf telleri
IV. Eyüp gibi sabır ettim cefama
Dahi gelmez misin insafa?
V. Acep beni sorar m’ola
O kaşları keman şimdi?
Yukarıdaki numaralandırılmış ikiliklerde bulunan söz sanatları eşleştirildiğinde hangisi dışta kalır?
A) I B) II C) III D) IV E) V





5. Bağda meyler içilir nâleler eyler neyler
Sesi çıkmaz acaba bülbül uyur mu neyler
Bu beyitte bulunan söz sanatları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Teşhis – kinaye – tariz
B) Cinas – teşhis – aliterasyon
C) Cinas – tecahül-i arif – kinaye
D) Aliterasyon – teşhis – mecaz-ı mürsel
E) Mecaz-ı mürsel – tariz – kinaye





6. Büyük bir ihracat işi için yurtdışına giden işadamı olumsuz bir sonuçla yurda döndüğünde ortakları durumu sormuşlar:
– Bol bol hava aldık demiş.
Bu diyalogda görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kinaye B) Teşbih C) İstiare
D) Tezat E) Tevriye
7. “Aslanlar korkusuzca sınırlarımızı bekliyor.” cümlesinde yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih (Benzetme)
B) İstiare (Eğreltileme)
C) Mübalağa (Abartma)
D) Telmih (Anımsatma)
E) Tenasüp (Uygunluk)







8. Her gününü eğlenerek gezip tozarak geçiren kızına annesi dönerek:
– Hamarat kızım bugün bize baklava mı yapmış acaba? dedi.
Bu diyalogda annenin kızına söylediği söz hangi sanatın çerçevesindedir?
A) Kinaye
B) Tariz
C) İstiare
D) Tezat
E) Mübalağa







9. “Bir sözü gerçek anlamıyla da düşünmek mümkün ikensözün mecaz anlamını kastetme sanatına kinaye denir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kinaye yoktur?
A) Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
B) Her zaman kapısı açıktır onun.
C) Bu hastane Selimiye’den Karacaahmet mezarlığına çıkan yolun en kestirmesi.
D) Nerde bir gül bitse etrafı diken.
E) Adamakla mal tükenmez.
10. “Nedim-i zarı bir kâfir esir etmiş işitmiştim.
Sen ol cellad-ı din ol düşmen-i iman mısın kâfir.”
Yukarıdaki beyitte sevgilisine seslenen Nedim “İnleyen Nedim’i bir kâfir tutsak etmiş diye işit*miştim; yoksa din celladı o iman düşmanı olan sen misin?” diye sitemde bulunuyor.
Buna göre şair aşağıdaki söz sanatlarından hangisine başvurmuş olur?
A) Telmih B) Mecaz-ı Mürsel C) Kinaye
D) Tecahül-i Arif E) İstifham







11. “Halikarnas Balıkçısı’nda Bodrum balıkçılarının yaşantısını bütün yönleriyle ve bütün çıplaklığıyla bulursunuz.”
Bu cümlede “Halikarnas Balıkçısı” sözünün kullanılışına benzer bir kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Selim İleri daha çok öykü dalında eser vermiştir.
B) Yusuf Hayaloğlu çoğu şiirini bestelemiş ve okumuştur da.
C) Elif Şafak günümüz yazarlarının en çok okunanlarındandır.
D) Murathan Mungan yeni şiir kitabını 2007 yazı gibi çıkaracakmış.
E) Attila İlhan “Maviciler” akımının kurucusuydu.







12. Bir mavi balon mudur bu yaz
İçi sevda dolu yolculuk
Bu beyitte yapılan edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tevriye B) İstiare C) Mecaz-ı Mürsel
D) Telmih E) Teşbih

Cevaplar

Test 3

1 B
2 A
3 A
4 D
5 B
6 A
7 B
8 B
9 E
10 D
11 C

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:26   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edebi Sanatlar Test 4

Edebi Sanatlar Test 4

1. Sarp engebeli bir yoldan geçerek köye vardık. (I) Köyün girişinde masum köylüler karşıladı bizi. (II) Yüzleri güneşin etkisiyle kavrulmuş kararmıştı. (III) Hepsi sanki birer abideydiler. (IV) Abideleri dikilesi çilekeş yalnızlığın türküsünü söyleyen köylüler... (V)
Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde bir teşbihten söz edilebilir?
A) V B) IV C) III D) II E) I






2. Sen beni bırakıp gidince
Bulutlar ağladı.
Bu dizelerde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hüsn-i ta’lil
B) Mecaz-ı mürsel
C) Kinaye
D) Tecahül-i arif
E) Telmih






3. Hani her şeyindim ben senin
Hani kor dudaklındım
Hani kırlarda açan çiçektim
Vazgeçilmezdim.
Bu dizelerde bulunan söz sanatları hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) İstiare – tezat
B) Teşbih-i beliğ – tekrir
C) Tekrir – istiare
D) Kinaye – tezat
E) Mübalağa – teşbih-i beliğ
4. Ucuza yaşamalısın hayatı
Uğraşmasız kolay
Atın ardından gider bil
Büyürken tay.
Yukarıdaki dörtlükte görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih
B) İstiare
C) Tezat
D) Tevriye
E) Kinaye





5. Bulutlar ağlıyor güneş yüzünü asmış
Kelebekler kederli kuşlar ağaca küsmüş
Yukarıdaki dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşhis
B) İntak
C) Teşbih
D) İstiare
E) Tezat





6. Uzun ince bir yoldayım
Gidiyorum gündüz gece
Yukarıdaki dizelerde bulunan söz sanatları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
I. dize
II. dize
A) Kapalı istiare Tezat
B) Teşbih Tekrir
C) Hüsn-i ta’lil Cinas
D) Açık istiare Tezat
E) Kinaye Tevriye
7. Kaş Muğla’nın bir incisi. (I) Şimdiye dek gör*düğüm en harikulade yer. (II) Uzun sarp geçit*lerden dağların sırtlarından geçerken içinize iş*lenen o görüntü sizi alıp götürebilir. (III) Evet evet bu konuda size kefilim. (IV) İsterseniz he*men bir yolcu bileti birkaç giyecek şey biraz da para alın ve kendinizi Kaş’a teslim edin; çünkü Kaş’tan size davet var. (V)
Bu paragrafta numaralandırılmış yerlerin hangisinde teşbih hangisinde teşhis sanatı yapılmıştır?
Teşbih
Teşhis
A) III II
B) II V
C) V II
D) I V
E) II I





8. Neşesi kalmadı adanın denizin tadı yok artık
“Biz Heybeli’de bir gece mehtaba çıkardık”
Bu dizelerde görülen en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih
B) İstiare
C) Telmih
D) Kinaye
E) Tezat





9. “Halk ne düşünürse düşünsün Ankara’nın ne düşündüğü önemlidir.” cümlesindeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tevriye
B) Kinaye
C) Telmih
D) Mecaz-ı mürsel
E) Tezat
10. Bir gün bana: “Amin Mauluf’u okumayı ne zaman bırakacaksın?” deseler sanırım o beni bıraktığı zaman derim.
Bu cümlede görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kinaye
B) Teşbih
C) Ad aktarması
D) İstiare
E) Tezat







11. Misafir gelse mutluluk da gelir.
Yukarıdaki atasözünde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih
B) Tenasüp
C) Hüsn-i Ta’lil
D) Cinas
E) İstiare







12. Hayata sıfırdan başladı
Daha sıfır daha sıfır
Şimdi çok sıfırlı bir hesabın sahibi
Hâlâ sıfır
Yukarıdaki dörtlükte görülen en belirgin edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşhis
B) Tekrir
C) Mecaz-ı Mürsel
D) Telmih
E) Tezat


Test 4
1 B
2 A
3 C
4 E
5 A
6 D
7 D
8 C
9 D
10 C
11 C
12 B

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:26   #5 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edebi Sanatlar Test 5

Edebi Sanatlar Test 5

1. Selamın geçiyor besbelli
Yeşerdi telgraf telleri
Yukarıdaki dizelerde görülen söz sanatının benzeri aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Ekmek Leyla oldu bre dostlarım
Mecnun oldum peşi sıra giderim
B) Taze elinden gülü vermez misin?
Gül gibi yahut gülüvermez misin?
C) Sen yoksun diye bahçemde
Çiçekler açmıyor bak
D) Akşam yine akşam yine akşam
Göllerde bu dem bir kamış olsam
E) Bir ateş düştü canıma
Yararım kimseler bilmez




2. Beni göğsünde bir gül gibi sayardı
Yar benden incinir şimdi
Yukarıdaki dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tevriye
B) Tezat
C) Cinas
D) Aliterasyon
E) Kinaye




3. Sadece benzeyen ve kendisine benzetilen iki öğeden oluşan benzetmelere “kısaltılmış benzetme (teşbih-i beliğ)” denir.
Aşağıdakilerden hangisi bu tanıma uygun bir kullanımda değildir?
A) Yurt anadır.
B) Vakit nakittir.
C) Mehmetçik aslandır.
D) Ülkem cennettir.
E) Vakit değerlidir.
4. I. Kadın genç kız kadar hareketliydi.
II. Alem sele gitti gözüm yaşından.
III. Eylül küsmüş sararmış yollarda.
IV. Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
V. Yarimin kaşları narin bir keman gibi.
İçerdikleri söz sanatlarına göre numaralı dize*leri ikişerli gruplarsak hangisi dışta kalır?
A) V B) IV C) III D) II E) I






5. Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini
Yazık olmuş o güzlerden sana akan yaşlara
Bir zamanlar sevginle ateşlenen başımı
Dizlerinin yerine dayasaydım taşlara
Bu dörtlükte altı çizili sözde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kinaye
B) Teşbih
C) Tenasüp
D) Cinas
E) Tevriye






6. “Sezai Karakoç’u okumak; Satre’i A. Camus’u Victor Hugo’yu Şeyh Galip’i M. Arabi’yi M. Akif’i okumaktır.”
Yukarıdaki cümlede görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mecaz-ı Mürsel
B) Kinaye
C) Teşbih
D) Telmih
E) Tecahül-i Arif
7. İstanbul... ey İstanbul ey!
Acılar kraliçesi...
Umudun ve direncin yorgun anası!
Ve ay çıldırmak üzere olmanın
Çamurlu ikonası!
“Bu dizelerde şair İstanbul’u duyan düşünen hareket eden bir insan kişiliğine bürümüştür.”
Böyle bir kullanım hangi söz sanatını örneklendirir?
A) İntak B) Teşbih C) Teşhis
D) Telmih E) İstifham






8. Prometheus’tum zincire vurulurken
Ciğerimi kartallara yedirdim.
Spartaküs’tüm köleliğin çığlığında
Arslanlara yem oldum tükendim.
Kör kuyuların dibinde Yusuf’tum
Kerbela çölünde Hüseyin.
Zindanlarda Cem Sultan
Sehpalarda Pir Sultan.
Ve Madımak’ta otuz yedi can...
Yukarıdaki dizelerde bulunan en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tecahül-i arif B) Cinas C) Mübalağa
D) Telmih E) Leff ü Neşr






9. Dünya kırk kulplu kazan
Bir kulpundan tut sen de kazan.
Bu dizelerde altı çizili sözcüklerle yapılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tevriye B) Aliterasyon C) Cinas
D) Seci E) Assonans
10. Vahdedün şarabından
Bir cür’a nûş edeyin
Enel-Hak çağuruben
Dara gireyim Mevla
Bu dörtlükteki söz sanatı aşağıdakilerden hangisine örnek olabilir?
A) Telmih B) Cinas C) Leff ü Neşr
D) Nida E) Tezat









11. Bi lodos lazım şimdi bana
bi kürek bi kayık.
Zulada birkaç şişe yakut
yer gök kırmızı.
Yukarıdaki dizelerde altı çizili sözcükte görü*len söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih B) İstiare C) Kinaye
D) Cinas E) Tezat









12. Aşağıdaki dizelerin hangisinde teşhis (kişileştirme) sanatı yoktur?
A) Ben ağlarım çayır ağlar çimen ağlar.
B) Sakarya’nın sular nâmın söyleşir.
C) Kuşlar Kemal’im der günler günü çağrışır.
D) Dev boyunlu morca dağlar divan durmuş bekleşir.
E) Her geçen seni bizden parça parça götürür.



Test 5
1 C
2 A
3 E
4 C
5 A
6 A
7 C
8 D
9 C
10 A
11 B
12 E

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 05.09.2013, 20:27   #6 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edebi Sanatlar Test 6

Edebi Sanatlar Test 6

1. Yeşil ördek yayılıyor çemende
Mehdi günü doğar ahir zamanda
Yukarıdaki dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih
B) Kinaye
C) Assonans
D) Telmih
E) Tevriye





2. Şişede durduğu gibi durmaz ki kâfir
Tutar insana yaşamayı sevdirir
Yukarıdaki beyitte görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tekrir
B) Terdid
C) Rücu
D) İrsal-i Mesel
E) Akis





3. Genç şairlerden biri Necip Fazıl’a bir konfe*ransta şaka yapmak ister. Kürsünün üzerine bir salatalık bırakır. Kürsüye çıkan üstat durumu inceden sezer ve topluluğa dönerek:
– İçinizden biri kimliğini düşürmüş der.
Yukarıdaki fıkrada görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mübalağa
B) Tariz
C) Tezat
D) İstiare
E) Nida
4. “Mutluluk dağlar gibidir; ses verir ama kımıldamaz; bekler ki sen ona gidesin.”
Yukarıdaki cümlede hangi söz sanatlarına başvurulmuştur?
A) İstiare – teşhis
B) Cinas – tezat
C) Hüsn-i ta’lil – tezat
D) Teşbih – istiare
E) Teşbih – teşhis







5. Birçok giden memnun ki yerinden
Çok seneler geçti dönen yok seferinden
Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) İstiare (Eğreltileme)
B) Teşbih (Benzetme)
C) Telmih (Anımsatma)
D) Tecahül-i arif (Bilmezlikten gelme)
E) Teşhis (Kişileştirme)







6. Bir cefam vardı bin oldu
Aktı gözüm yaşı sel oldu
Bu dizelerde görülen edebi sanatlar aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) Teşbih – Mübalağa
B) İstiare – Kinaye
C) Tezat - Tecahül-i arif
D) Cinas – Teşbih
E) Tevriye – Kinaye
7. “Yüce dağ başında siyah tül vardır.”
Yukarıdaki dizede görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih
B) Mübalağa
C) İstiare
D) İstifham
E) Seci








8. Sabret sabret inci tanem bekle beni
Döneceğim mutlaka sabret!
Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tekrir – Teşbih
B) Tenasüp – İstiare
C) İstiare – Tekrir
D) Mecaz-ı Mürsel – Teşbih
E) Tenasüp – Mecaz-ı Mürsel








9. (I) Körfezin rengini günlerce unutamadım. (II) Kı*yıdan dağları denizi seyrettim bir gün. (III) Dağlar denizin etrafında bir duvar oluşturuyor. (IV) Yeşil gösterişli bir kürk gibi. (V) Suyun rengi kimi yerde mavi kimi yerde yeşil oluyor.
Bu paragrafta numaralandırılmış cümleler*den hangisi ikisinde benzetme sanatı yapılmıştır?
A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
D) I ve IV E) II ve V
10. Kitap Anadolu’nun ortasındaki bu köyün sorunlarını ele alıyor.
Yukarıdaki cümlede aşağıdaki söz sanatlarından hangisi yapılmıştır?
A) Teşbih
B) Ad Aktarması
C) Teşhis
D) Telmih
E) Nida








11. Yüreğim sıcak yüreğim soğuk yüreğim ayaz
Bir gülsen kar yağacak bembeyaz
Bu dizelerdeki edebi sanatlar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Teşbih – Teşhis
B) Tekrir – Teşbih
C) Tezat – Tekrir
D) Tezat – Teşhis
E) Telmih – Tekrir








12. “Ankara BM’nin son kararına karşı gereken önlemlerin kısa bir sürede alınacağını açıkladı.” cümlesinde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mübalağa
B) Tariz
C) Ad Aktarması
D) Tenasüp
E) İstiare

Cevaplar
Test 6

1 D
2 B
3 B
4 E
5 A
6 A
7 C
8 E
9 C
10 B
11 C
12 C

DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 2
DeLi.Cocuk, Urahara
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 01:27